JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Italië » Alle maatregelen van Italië » Prijsvrij.nl
Meer weten?

Corona-voucher

Lees hier meer over hoe je kan boeken met de corona-voucher.

Nederland Wereldwijd Italië

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Reisadvies voor Italië

Voor het laatst bijgewerkt op 20-09-2021

Wil jij graag op vakantie naar Italië, maar vraag jij je af wat daar wel en niet mag vanwege het coronavirus? De laatste ontwikkelingen zetten wij voor je op een rijtje, zodat je gemakkelijk op de hoogte blijft van de meest actuele informatie, richtlijnen en veelgestelde vragen voor een vakantie naar Italië.

Actuele informatie

Je kunt op vakantie naar Italië! Heel Italië is bestempeld met code geel. Je hoeft niet meer in quarantaine bij terugkomst in Nederland. Je dient wel een coronabewijs (vaccinatie, herstelbewijs of coronatest) te kunnen laten zien bij de heenreis (vanaf 6 jaar) en terugreis (vanaf 12 jaar). Op deze pagina lees je alle informatie.

Let op: in Italië heb je een coronacertificaat nodig als je een restaurant, museum, bioscoop, evenementen etc. wil bezoeken. Dit geldt alleen voor binnenruimtes en voor iedereen vanaf 12 jaar oud. 

Vakantie in Italië

Zie jij jezelf al helemaal liggen aan een Italiaans strand, of dwaal jij in gedachten al rond door de romantische steegjes in een pittoresk dorpje of juiste een bijzondere stad zoals Rome of Florence? Italië heeft lang op jou gewacht!

Top 10 Zomervakantie hotels

Bekijk de populairste hotels en campings in Italië voor jouw zomervakantie in 2021!

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Ja! Je kunt op vakantie naar Italië.

Ja dat kan. Je kan wel gecontroleerd worden bij de grens. Daarom dien je een coronabewijs mee op vakantie te nemen.

Ja dat is mogelijk. Je dient je wel te houden aan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Dit kan verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Let ook op aan welke regels je je dient te houden op het vliegveld van vertrek én aankomst. Zo moet je een mondkapje op tijdens je vlucht en in sommige delen van de luchthavens.

Het dragen van een mondkapje is vervallen voor buitenruimtes. In binnenruimtes dien je nog wel een mondkapje te dragen.

Wanneer je op vakantie gaat naar Italië, dien je de volgende dingen mee op reis te nemen:

Coronabewijs heenreis naar Italië (Digitaal Corona Certificaat - DCC)

 Sinds 1 juli is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. Hiermee kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, een negatieve coronatest hebt afgelegd of dat je corona hebt gehad. Dit is nodig om jouw vakantieland in te reizen. Het certificaat kun je aanmaken in de Corona Check app en maakt het gemakkelijker om binnen Europa te reizen.

 

Je kunt met het Digitale Corona Certificaat naar Italië reizen met de volgende voorwaarden:

 • Je bent 14 dagen geleden volledig gevaccineerd met Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Janssen. Het vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig. Of:
 • Je hebt een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden na de laatste positieve coronatest, of:
 • Je hebt een negatieve PCR- of antigeentest die niet ouder is dan 48 uur voor aankomst in Italië. Wanneer je bij Prijsvrij Vakanties een vakantie hebt geboekt, helpen wij je met het verkrijgen van een coronatest. Je ontvangt hier een e-mail over met informatie.
 • Als je naar Sicilië gaat, moet je bij aankomst in Sicilië nogmaals een coronatest doen, ongeacht je vaccinatie of herstelbewijs.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar zijn uitgezonderd voor de bovenstaande regels.


Coronabewijs terugreis naar Nederland (Digitaal Corona Certificaat - DCC)

Vanaf 8 augustus dient iedereen vanaf 12 jaar oud aan de volgende voorwaarde te doen om Nederland terug in te reizen uit een geel gebied:

 • Je bent volledig gevaccineerd, waarvan de laatste dosis 14 dagen geleden is gezet, of:
 • Je hebt een herstelbewijs die 11 dagen na de eerste positieve test is afgegeven met een geldigheid van 180 dagen, of:
 • Je hebt een negatieve PCR-test die maximaal 48 uur oud is voor vertrek naar Nederland of een antigeentest die maximaal 24 uur oud is bij vertrek naar Nederland.
 • Bij terugkomst in Nederland wordt geadviseerd om een sneltest te doen.
 • Gezondheidsverklaring Italië

Voor je vakantie naar Italië dien je een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te nemen op reis. Het is mogelijk dat Italiaanse autoriteiten naar dit formulier vragen.

 • Digital Passenger Locator Form

Bij aankomst in Italië dienen alle reizigers een digital passenger locator form te laten zien. Hier kan naar gevraagd worden door de Italiaanse Autoriteiten. Vul de passenger locator form hier in voor vertrek. Reis je met meerdere mensen? Dan kan één persoon uit het gezin/de groep het formulier invullen. Let op: de gegevens van de medereizigers moeten wel zijn ingevuld op het formulier. Het formulier kan alleen door één persoon worden ingevuld wanneer je in dezelfde accommodatie verblijft.

 • Gezondheidsverklaring Nederland

Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij Vakanties raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Let op: voor de terugreis heb je ook een formulier nodig, zorg dus dat je een tweede exemplaar meeneemt op vakantie. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat en dat je de gezondheidsverklaring uitprint en invult voordat je op vakantie gaat.

 • Vliegen vanaf Duitsland

Naar de vakantiebestemming vliegen vanaf een Duitse luchthaven? Dat is gewoon mogelijk. Alle reizigers (vanaf 12 jaar) moeten voor zowel voor de heen- als terugvlucht een negatieve coronatest bij zich hebben. Dit betekent dat je je op bestemming laat testen voor de terugreis. Houd er rekening mee dat de geldigheidsduur van een PCR-test voor de terugreis naar Nederland maximaal 48 uur is en de geldigheidsduur van de antigeentest (sneltest) 24 uur. Als je volledig gevaccineerd bent is een test niet nodig.


Verblijf je langer dan 24 uur in Duitsland, dan geldt er ook een meldplicht en dien je voor aankomst in Duitsland een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze zogeheten 'einreiseanmeldung' kan je digitaal invullen.

 • Vliegen vanaf België

Wil je op vakantie gaan en vliegen vanaf België? Je mag gewoon op doorreis in België. Alle reizigers (vanaf 12 jaar) moeten binnen 48 uur voor vertrek een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Dit geldt zowel voor de heen- als terugvlucht. Kinderen t/m 12 jaar worden geregistreerd op het formulier van de ouders. Als bewijs ontvang je een QR-code die je bij check-in en/of boarding moet vertonen.

Let op: België hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen (oranje in België is geel in Nederland) en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Sommige Italiaanse regio's hebben een andere kleurcode in België en daarom kan het zijn dat je bij terugkomst op een Belgische luchthaven in sommige gevallen een negatieve coronatestuitslag bij je dient te hebben, terwijl dit bij terugkomst op een Nederlandse luchthaven misschien niet nodig is. Controleer daarom altijd op de website van de Belgische overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming

De richtlijnen waar je je tijdens een vakantie in Italië aan dient te houden zijn als volgt:

 • Houd minimaal 1 meter afstand van elkaar, bij sportactiviteiten 2 meter. 
 • Alleen binnen moet je een mondkapje dragen.
 • De avondklok is afgeschaft.
 • Belangrijk: voor onder andere stadions, zwembaden, musea, bioscopen, theaters, concerten en binnenplaatsen dien je een coronabewijs te kunnen laten zien (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest).

Prijsvrij Vakanties doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij Vakanties is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Nederland Wereldwijd.