JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Italië » Alle maatregelen van Italië » Prijsvrij.nl

Reisadvies voor Italië

Voor het laatst bijgewerkt op 03-12-2020

Wil jij graag op vakantie naar Italië, maar vraag jij je af wat daar wel en niet mag vanwege het coronavirus? De laatste ontwikkelingen zetten wij voor je op een rijtje, zodat je gemakkelijk op de hoogte blijft van de meest actuele informatie, richtlijnen en veelgestelde vragen voor een vakantie naar Italië.

Update 

Op dit moment geldt er een code oranje voor Italië. Dit betekent dat toeristische reizen worden afgeraden. 

Mocht het aangepaste reisadvies invloed hebben op jouw geboekte reis, dan nemen wij uiteraard contact met je op. 

Top 10 Hotels in Italië

Bekijk de populairste hotels en resorts in Italië op dit moment!

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Wanneer kan ik weer op vakantie naar Italië?

Vanaf 28 oktober heeft de Nederlandse overheid het reisadvies aangepast van code geel naar code oranje, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) naar Italië worden afgeraden.

Wat moet ik meenemen op vakantie naar Italië?

 • Negatieve PCR-test

Wanneer je toch op vakantie gaat naar Italië, is het verplicht om een negatieve uitslag van een corona test te laten zien. Als je bij Prijsvrij vakanties een vakantie naar Italië hebt geboekt, vergoeden wij (deels) de test. Je krijgt hierover een e-mail met verdere informatie na je boeking. je je ook bij aankomst op het vliegveld in Italië laten testen of bij een lokale GGD. Als deze test ter plaatse positief is, moeten reizigers op eigen kosten in quarantaine in een accommodatie verblijven. Je zult hierover meer informatie ontvangen vanuit de lokale GGD. Daarom raden wij je aan om je maximaal 72 uur vóór aankomst te laten testen.

 • Gezondheidsverklaring Nederland

Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij vakanties raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Let op: voor de terugreis heb je ook een formulier nodig, zorg dus dat je een tweede exemplaar meeneemt op vakantie. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link. 

 • Benodigdheden voor specifieke regio’s

Voor je vakantie naar Italië dien je een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te nemen op reis. Daarnaast dien je voor sommige Italiaanse regio's een extra formulier in te vullen of je te registreren voordat je op vakantie gaat. Dit geldt voor de volgende regio’s:

Sardinië: voor deze bestemming dien je binnen 48 uur voor aankomst dit online formulier  in te vullen.

Sicilië: voor deze bestemming dien je je te registreren via dit online formulier .

Puglia: voor deze bestemming dien dit formulier  in te vullen en uit te printen.

Calabrië: voor deze bestemming dien je je te registreren via dit online formulier .

 • Public Health Passenger Locator Form

Een aantal landen verplichten je om het Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Dit formulier helpt bij het achterhalen van contacten wanneer er nieuwe besmettingen worden vastgesteld bij bijvoorbeeld passagiers in een vliegtuig. Je dient dit formulier dus mee te nemen wanneer je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming reist. Wanneer je vertrekt vanaf een luchthaven in Duitsland of België ben je op doorreis, wat betekent dat je - ook bij code oranje - gewoon kunt vliegen vanaf deze luchthavens.

 • Vliegen vanaf Duitsland

Onlangs is het reisadvies van Duitsland aangescherpt, maar je mag nog wel op doorreis in Duitsland zonder beperkingen. Je kunt dus gewoon vliegen vanaf een Duitse luchthaven. Italië is ook volgens de Duitse overheid een risico-gebied, dus voor aankomst in Duitsland dien je een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Je kunt deze zogenaamde 'einreiseanmeldung' vinden via deze link.

 • Vliegen van en naar België

Onlangs is het reisadvies van België voor de meeste Nederlandse provincies aangescherpt. Je mag nog wel op doorreis in België, wat betekent dat je gewoon kunt vliegen vanaf een Belgische luchthaven. Indien je terugvliegt naar een van de Belgische luchthavens dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze kun je hier online invullen. Indien je deze niet invult riskeer je een boete.

 • Mondkapjes

Een mondkapje moet tijdens je reis op verschillende plekken worden gedragen. Daarom is het aan te raden om meerdere mondkapjes mee te nemen als je op reis gaat. Als je bij Prijsvrij geboekt hebt, krijg je die van ons. Zo dien je tijdens je vlucht en op de luchthavens mondkapjes te dragen.

Als je alles hebt, ben je helemaal klaar voor jouw vakantie in Italië!

Op vakantie naar Italië, wat is er open?

Hoe ziet het alledaagse leven er momenteel in Italië uit? Hier volgt een klein overzicht van wat er open is tijdens een vakantie in Italië:

 • Winkels zijn open met een beperkte capaciteit zodat de afstand gewaarborgd kan blijven. 
 • Restaurants en bars zijn open met beperkte capaciteit en openingstijden. Uiterlijk 18.00 uur dient de horeca te sluiten en de maximale groepgrootte is 4 personen, afgezien van mensen die tot één huishouden behoren.
 • Discotheken zijn op dit moment helaas nog gesloten.
 • Voorstellingen in concertzalen en theaters worden opgeschort en bioscopen en soortgelijke instellingen zijn gesloten.
 • Attractieparken zijn open met een beperkt aantal bezoekers.
 • Ook kan men weer gebruik maken van sportscholen en zwembaden.
 • Je mag genieten op het strand als je voldoende afstand houdt van anderen. Je mag met je eigen gezin of reisgezelschap samen op het strand liggen. In sommige Italiaanse regio's dien je een plekje te reserveren.

Wat zijn de corona maatregelen in Italië?

De richtlijnen waar je je tijdens een vakantie in Italië aan dient te houden zijn als volgt:

 • Houd minimaal 1 meter afstand van elkaar, bij sportactiviteiten 2 meter.
 • Het is overal verplicht een mondkapje te dragen. Er zijn regionale uitzonderingen en kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. In winkels zijn vaak ook handschoenen nodig. Het kan zijn dat er wordt gevraagd om je lichaamstemperatuur af te nemen bij het binnengaan van winkels of in de horeca.
 • In verschillende regio's geldt er een avondklok en mogen de publieke ruimtes afgesloten worden vanaf 21.00 uur bij drukte.


Let op: voor het niet naleven van de richtlijnen in Italië kun je een boete krijgen.

Is het dragen van een mondkapje verplicht in Italië?

Het dragen van een mondkapje is overal verplicht in Italië. Wel zijn er een aantal uitzonderingen, zoals plaatsen waar je de afstand kunt bewaren (bv. natuurparken). Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje op. Daarnaast kan je natuurlijk nog steeds genieten van een hapje en een drankje op het terras en zonnebaden op het strand of aan het zwembad zonder mondkapje! Vraag bij je accommodatie om de actuele lokale maatregelen.

Kan ik met de auto naar Italië?

Ja, de grens restricties tussen de Europese landen opgeheven en er kan weer vrij gereisd worden tussen Nederland en Italië. Reis je samen met personen buiten het eigen huishouden? Dan moet je minimaal 1 meter afstand van elkaar houden en is een mondkapje verplicht. Alleen de bestuurder zit voorin en er mogen maximaal 2 personen per zitrij plaatsnemen met de middelste stoel vrij. Als alle inzittenden deel uitmaken van hetzelfde huishouden gelden deze regels niet.

Kan ik met het vliegtuig naar Italië?

Ja, je kunt met het vliegtuig naar Italië. De Italiaanse autoriteiten hebben gezondheidscontroles in werking gesteld voor reizigers die met het vliegtuig in Italië aankomen. Je dient je te houden aan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Dit kan verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Let ook op aan welke regels je je dient te houden op het vliegveld van vertrek én aankomst. Zo moet je een mondkapje op tijdens je vlucht en in sommige delen van de luchthavens.
Meer weten?

Corona-voucher

Lees hier meer over hoe je kan boeken met de corona-voucher.

 

Nederland Wereldwijd Italië

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Nederland Wereldwijd.