JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Italië » Alle maatregelen van Italië » Prijsvrij.nl

Reisadvies voor Italië

Voor het laatst bijgewerkt op 24-9-2020

Wil jij graag op vakantie naar Italië? Dan is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus, zodat je weet wat je allemaal kunt verwachten tijdens jouw vakantie. Wij hebben een overzicht met de meest actuele informatie, de richtlijnen van de Italiaanse overheid en veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet zodat jij goed voorbereid op vakantie kunt gaan!

Actueel:

Update: De verplichte PCR-test voor Sardinië is weer afgeschaft. Dit betekent dat u zonder beperkingen op vakantie kunt naar Italië!

Meer weten?

Corona-voucher

Lees hier meer over hoe je kan boeken met de corona-voucher.

 

Nederland Wereldwijd Italië

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Wanneer kan ik weer op vakantie naar Italië?

Vanaf 3 juni 2020 verwelkomt Italië weer Europese toeristen en vanaf 15 juni heeft de Nederlandse overheid het reisadvies aangepast van code oranje naar code geel, wat betekent dat je zonder beperkingen weer naar Italië op vakantie kunt! Er is geen verplichte quarantaine of PCR-test voor Europese reizigers nodig.

Wat moet ik meenemen op vakantie naar Italië?

 • Mondkapjes

Een mondkapje moet tijdens je reis op verschillende plekken worden gedragen. Daarom is het aan te raden om meerdere mondkapjes mee te nemen als je op reis gaat. Als je bij Prijsvrij geboekt hebt, krijg je die van ons. Zo dien je tijdens je vlucht en op de luchthavens mondkapjes te dragen. In Italië zijn mondkapjes op verschillende plaatsen verplicht, denk aan winkels, het openbaar vervoer en wanneer je je verplaatst in een restaurant. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen mondkapje te dragen.  

 • Gezondheidsverklaring Nederland

Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link. 

 • Benodigdheden voor specifieke regio’s

Voor je vakantie naar Italië dien je een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te nemen op reis. Daarnaast dien je voor sommige Italiaanse regio's een extra formulier in te vullen of je te registreren voordat je op vakantie gaat. Dit geldt voor de volgende regio’s:

Sardinië: voor deze bestemming dien je binnen 48 uur voor aankomst dit online formulier  in te vullen.

Sicilië: voor deze bestemming dien je je te registreren via dit online formulier .

Puglia: voor deze bestemming dien dit formulier  in te vullen en uit te printen.

Calabrië: voor deze bestemming dien je je te registreren via dit online formulier .

 • Public Health Passenger Locator Form

Een aantal landen verplichten je om het Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Dit formulier helpt bij het achterhalen van contacten wanneer er nieuwe besmettingen worden vastgesteld bij bijvoorbeeld passagiers in een vliegtuig. Je dient dit formulier dus mee te nemen wanneer je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming reist. Het is verplicht wanneer je vliegt via Duitsland. Je kunt het Public Health Passenger Locator Form via deze link  uitprinten en invullen. Om goed voorbereid te zijn, neem je dit formulier dus mee op reis!

 • Vliegen vanaf Duitsland

Onlangs is het reisadvies van Duitsland voor de provincies Noord- en Zuid-Holland aangepast naar code oranje. Je mag nog wel op doorreis in Duitsland, wat betekent dat je gewoon kunt vliegen vanaf een Duitse luchthaven. Daarnaast is het verplicht om voor aankomst in Duitsland een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Je kunt het Public Health Passenger Locator Form via deze link  invullen en uitprinten.

 • Vliegen van en naar België

Onlangs is het reisadvies van België voor de provincies Noord- en Zuid-Holland aangescherpt. Je mag nog wel op doorreis in België, wat betekent dat je gewoon kunt vliegen vanaf een Belgische luchthaven. Indien je terugvliegt naar een van de Belgische luchthavens dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze kun je hier online invullen. Indien je deze niet invult riskeer je een boete.

Als je alles hebt, ben je helemaal klaar voor jouw vakantie in Italië!

 

Op vakantie naar Italië, wat is er open?

Hoe ziet het alledaagse leven er momenteel in Italië uit? Hier volgt een klein overzicht van wat er open is tijdens een vakantie in Italië:
 • Winkels zijn open met een beperkte capaciteit zodat de afstand gewaarborgd kan blijven. Mondkapjes (en soms handschoenen) zijn verplicht om binnen te dragen.
 • Restaurants en bars zijn open met beperkte capaciteit. Wil je lekker uiteten? Dat is gewoon mogelijk, maar hou er rekening meer dat je vaak vooraf dient te reserveren. Wanneer je je wilt verplaatsen in het restaurant dien je een mondkapje te dragen.
 • Discotheken zijn op dit moment helaas nog gesloten.
 • Musea, concertzalen en theaters zijn geopend met een beperkte capaciteit.
 • Attractieparken zijn open met een beperkt aantal bezoekers.
 • Ook kan men weer gebruik maken van sportscholen en zwembaden.
 • Je mag genieten op het strand als je voldoende afstand houdt van anderen. Je mag met je eigen gezin of reisgezelschap samen op het strand liggen. In sommige Italiaanse regio's dien je een plekje te reserveren.

Wat zijn de corona maatregelen in Italië?

De richtlijnen waar je je tijdens een vakantie in Italië aan dient te houden zijn als volgt:
 • Houd minimaal 1 meter afstand van elkaar, bij sportactiviteiten 2 meter.
 • Schud geen handen.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare binnenruimtes zoals winkels en het openbaar vervoer. In de buitenlucht is een mondkapje aleen verplicht van 18:00 tot 6:00 uur. Er zijn regionale uitzonderingen en kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. In winkels zijn vaak ook handschoenen nodig. Het kan zijn dat er wordt gevraagd om je lichaamstemperatuur af te nemen bij het binnengaan van winkels of in de horeca.

Let op: voor het niet naleven van de richtlijnen in Italië kun je een boete krijgen.

Is het dragen van een mondkapje verplicht in Italië?

Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare binnenruimtes en buiten tussen 18:00 en 6:00 uur op plaatsen waar geen afstand gehouden kan worden. Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Kinderen onder de 6 jaar hoeven bijvoorbeeld geen mondkapje op. Daarnaast kan je natuurlijk nog steeds genieten van een hapje en een drankje op het terras en zonnebaden op het strand of aan het zwembad zonder mondkapje! Er zijn slechts een paar regionale uitzonderingen waar je in de openlucht een mondkapje dient te dragen, Capri bijvoorbeeld. Vraag bij je accommodatie om de actuele lokale maatregelen.

Kan ik met de auto naar Italië?

Ja, de grens restricties tussen de Europese landen opgeheven en er kan weer vrij gereisd worden tussen Nederland en Italië. Reis je samen met personen buiten het eigen huishouden? Dan moet je minimaal 1 meter afstand van elkaar houden en is een mondkapje verplicht. Alleen de bestuurder zit voorin en er mogen maximaal 2 personen per zitrij plaatsnemen met de middelste stoel vrij. Als alle inzittenden deel uitmaken van hetzelfde huishouden gelden deze regels niet.

Let op: Indien je woonachtig bent in Noord- of Zuid-Holland en je per auto door Duitsland naar Italië reist, is een korte stop in Duitsland mogelijk. Een overnachting in Duitsland is niet toegestaan indien je geen Covid-19 (PCR) test hebt laten afnemen met negatief resultaat.

Kan ik met het vliegtuig naar Italië?

Je kan met het vliegtuig naar Italië. De Italiaanse autoriteiten hebben gezondheidscontroles in werking gesteld voor reizigers die met het vliegtuig in Italië aankomen. Je dient je te houden aan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Dit kan verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Let ook op aan welke regels je je dient te houden op het vliegveld van vertrek én aankomst. Zo moet je een mondkapje op tijdens je vlucht en in sommige delen van de luchthavens.

Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Nederland Wereldwijd.