JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
De 5 dorpen van de Cinque Terre » Prijsvrij.nl

Ontdek de Cinque Terre: een groen stuk paradijs in Italië

Auteur: Dominique  Gepubliceerd op: 04-07-2023


De Italiaanse Rivièra, ook wel de Cinque Terre, klinkt alleen al bij naam als een paradijs. En, dat is het ook! Deze prachtige bestemming, gelegen in de regio Ligurië, vormt de schitterende combinatie van pastelkleurige huizen, heerlijk eten en avontuurlijke wandelroutes naar schilderachtige vissersplaatsen. Een plek waar je de tijd éven stilzet en je de mooiste, panoramische uitzichten op zee ervaart. Wanneer ga jij deze romantische streek in Italië ontdekken? Laat je snel verrassen door de Cinque Terre, één van dé Italiaanse parels van de UNESCO Werelderfgoedlijst! 

Bezoek de schilderachtige Cinque Terre met een vakantie in Ligurië

De Cinque Terre behoort tot één van de mooiste kustlandschappen van Italië én Europa. Wanneer je deze groene omgeving aan de Italiaanse Rivièra bezoekt, begrijp je ook direct waarom. Ruige bergen vol van planten en bomen, voorzien van schilderachtige plaatsjes, gebouwd tegen de steile kliffen. En, wat denk je van de charmante, kleine havens en sfeervolle terrassen, uitkijkend op het water? Met een wandeling door de historische centra, vol van met keien belegde straatjes, vallen alle romantische elementen één voor één van het lijstje te strepen.

Pastelkleurige huizen, traditionele restaurants en de Italiaanse keuken: wat heb je nog meer nodig voor een onvergetelijke vakantie in Italië? Ook de omgeving zelf, het Parco Nazionale delle Cinque Terre, laat je de mooiste plekken ontdekken: wandel door dit lommerrijke park, vol van eiken, dennen- en kastanjebomen, evenals kleurrijke fruitbomen. Je vindt hier dan ook de bekende Sentiero Azzurro: een wandelroute waarbij je alle dorpjes in 1 dag passeert! 

De 5 plaatsen van de Cinque Terre

Je vraagt je vast af: 'Een fantastisch idee, de prachtregio, maar waar moet ik precies zijn?' De Cinque Terre, zoals de naam het al zegt, bestaat uit 5 dorpen. Deze zijn dan ook stuk voor stuk bijzonder, want allemaal hebben ze iets dat hen op unieke wijze op de kaart zet. Zo zijn er speciale wandelroutes voor sportievelingen, al vallen de plaatsen ook met een speciale spoorlijn te bereiken. Benieuwd? Dít zijn de 5 plaatsen van de Cinque Terre!

1. Monterosso al Mare

We beginnen met het grootste dorp van de Cinque Terre, ook wel Monterosso al Mare. Door de idyllische ligging aan de baai vind je hier een klein zandstrand, grenzend aan de pittoreske vissershaven: vooral tijdens de warme dagen is dit dé absolute hotspot! Leg je handdoek uit op het strand en proef van lokale specialiteiten in de nabijgelegen restaurants. Of, stap binnen in de kleine kerk, gewijd aan Johannes de Doper, en drink een heerlijke kop koffie met uitzicht op het water!


Aanzicht op het strand van Monterosso al Mare

Hoteltip: Cinque Terre ***

2. Corniglia

Het kleinste dorp van de Cinque Terre is het hoog gelegen Corniglia. Deze vraagt om een tikje sportiviteit, want je bereikt het centrum door zigzaggend omhoog te lopen: deze plaats bevindt zich namelijk op de punt van een klif. Wanneer je boven aangekomen bent, geniet je van een panoramisch uitzicht over de zee: van de kust van Portovenere tot de Punto Mesco. Houd je wel van een uitdaging? Dan mag je Corniglia zeker niet missen!


Het charmante Corniglia hoog op de heuvel

3. Manarola

Wat heeft er nu meer charme dan historische plaatsen? Manarola is het oudste dorpje van de Cinque Terre en is alleen al daarom een schatkist aan mooie bezienswaardigheden. Struin door het eeuwenoude en Middeleeuwse centrum, vol van steile keienweggetjes en pastelkleurige huizen. Wandel over smalle paden langs het water en geniet van het idyllische uitzicht op het water én bloemrijke landschap vanuit de Chiesa di San Lorenzo.


De kleurrijke huizen van het oudste dorpje Manarola

Hoteltip: Ai Pozzi Village Spa Resort ****

4. Riomaggiore

Als het 4e dorp Riomaggiore ergens bekend om staat, dan is het wel om de bijzondere ligging: doordat het zich in een diepe vallei bevindt, zijn alle gekleurde huizen dicht op elkaar en in de hoogte gebouwd. Ook vind je hier veel landbouwterrassen. En, wist je dat deze plaats al in de 12e eeuw gebouwd werd? Extra bijzonder dus als je kijkt naar wat de ingenieurs van toen al neer konden zetten! Wat deze plek extra bijzonder maakt, is de tweesplitsing: zo vind je hier historische bezienswaardigheden, maar ook een modern deel vol van terrasjes en winkeltjes: dé perfecte spot voor een échte, Italiaanse espresso.


Aanzicht op het schilderachtige Riomaggiore

5. Vernazza

Het meest steile en fotogenieke dorp is het historische Vernazza, een klein havenstadje gesticht door de Romeinen. Verdwaal hier in het doolhof van smalle straatjes en trappen die je samen naar het centrum leiden. Luister naar de klokken van de 14e-eeuwse kerk en geniet vanuit de charmante haven van een schitterend uitzicht over het water. Een lekker gelato voor extra ontspanning? Ook dit stadje moet je dus zeker gezien hebben tijdens je vakantie in Ligurië!


Uitzicht vanaf Vernazza op de Middellandse Zee

Hoteltip: Residence Sant Anna ***

Onze 3 tips voor de Cinque Terre

1. Bewandel de Via dell'Amore: Als de Cinque Terre zich ergens perfect voor leent, dan is het wel voor prachtige wandelingen door de paradijselijk groene omgeving. De wandelroute van Via dell'Amore loopt tussen Riomaggiore en Manarola en is de meest korte en vlakke route: sportief, maar toch op een heel toegankelijke manier. En, wat denk je van de schitterende uitzichten op het landschap tijdens de wandeling? Een absolute aanrader, dus!

2. Proef lokale wijnen met een wijntour: Houd je van het goede leven? Ga dan voor de wijntour en maak kennis met lokale wijnen: dé perfecte manier om de smaak van Ligurië te leren kennen. Hoe heerlijk én romantisch is dat, het proeven van lokale wijn met een panoramisch uitzicht over het landschap en water in de avondzon?

3. Ontdek de Ligurische keuken: Het authentieke leven van deze Italiaanse regio ervaren? Zoek je favoriete, traditionele restaurant tijdens je bezoek aan de Cinque Terre en proef hier van de Ligurische keuken. Ga voor de lekkerste streekgerechten, zoals trenette al pesto, en laat je verrassen door de lokale specialiteiten. Weer eens iets anders dan pizza, toch?

De beste reistijd voor de Cinque Terre

Wil je op vakantie in Italië en de schitterende Cinque Terre bezoeken, maar weet je nog niet wanneer? De Italiaanse Rivièra is natuurlijk het hele jaar door een plaatje, al verschilt het weer per seizoen. Vooral in de zomermaanden kan de temperatuur oplopen naar een gemiddelde van 24 graden: lekker warm dus én weinig neerslag. In het voor- en najaar is de temperatuur wat zachter. Wel kan er, door de vochtige en warme lucht die vanuit de zee het land opkomt, plots een stortbui vallen: hierdoor is de Cinque Terre ook zo paradijselijk groen en groeien er talloze planten, bomen en bloemen.

Zelfs de winters zijn relatief zacht met ongeveer 11 graden: dit komt door de beschutte ligging achter de Apennijnen waardoor je weinig merkt van de koudere noordenwind. De beste reistijd voor de Cinque Terre ligt dus vooral in het voor- en najaar: niet alleen is de temperatuur dan ideaal, ook heb je met de mooiste landschappen te maken. Denk aan het bloeiende voorjaar tegenover het warme kleurenpalet van de herfst. En, dat in combinatie met de meest schilderachtige dorpjes! Wanneer wil jij de Cinque Terre bezoeken?


Wil je het authentieke Italië ervaren? Ontdek de schilderachtige Cinque Terre tijdens je vakantie aan de Italiaanse Rivièra of het wijnrijke Toscane. En, leg je sportieve schoenen maar vast klaar voor de mooiste wandelingen door deze groene oase!