JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Portugal » Alle maatregelen van Portugal » Prijsvrij.nl
Meer weten?

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een PCR test nodig hebt. 

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Nederland Wereldwijd Portugal

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Reisadvies voor Portugal

Voor het laatst bijgewerkt op 02-08-2021

Portugal staat bekend om haar mooie stranden, levendige steden en fascinerende bezienswaardigheden. Wil jij dit prachtige land op een veilige manier ontdekken? Wij houden alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus nauwkeurig voor je in de gaten. Zo ben je verzekerd van een zorgeloze en veilige vakantie in Portugal. Op deze pagina vind je dan ook alle belangrijke informatie en de antwoorden op de meest veelgestelde vragen omtrent corona. 

Actuele informatie Portugal

Goed nieuws! Ook Portugal staat weer op code geel. Dit betekent dat vakanties naar het vaste land van Portugal niet meer worden afgeraden door de Nederlandse overheid. Voor de Azoren (geel) en Madeira (groen) geldt dit al langer.

Bij terugkomst in Nederland vanaf het vasteland van Portugal moet je een coronabewijs laten zien. Als je niet bent gevaccineerd of geen bewijs van herstel hebt moet je een negatieve test doen voordat je terugreist naar Nederland. Vanaf 8 augustus geldt dit ook voor de Azoren. Voor Madeira hoeft dit niet maar raadt de Nederlandse overheid om toch een test te doen (ook al ben je gevaccineerd).

Prijsvrij Garanties

Vanwege alle corona maatregelen hebben wij bij Prijsvrij Vakanties een aantal extra garanties aan onze service toegevoegd, zodat je jouw vakantie naar Portugal met een gerust hart kunt boeken. Naast onze vertrouwde voorwaarden bieden wij ook een terughaalgarantie en geld terug garantie aan. Zo kan je met een gerust hart op zomervakantie naar Portugal!

Wat moet je meenemen op reis?
Paspoort + een kopie
Documenten reisverzekering
Mondkapjes
Coronabewijs
Gezondheidsverklaring Portugal
Gezondheidsverklaring Nederland

Wat zijn de meest gestelde vragen?

De kleurcode voor het vasteland van Portugal en de Azoren is geel en Madeira is groen. Dit betekent dat je op vakantie kunt!

Ja, je kunt met de auto naar Portugal reizen. De grens tussen Portugal en Spanje is open voor regulier verkeer. Een coronabewijs is niet nodig als je met de auto gaat.

Het is mogelijk om met het vliegtuig naar Madeira, de Azoren en het vasteland te gaan! Let op: reis je naar het vasteland van Portugal, dan moeten alle reizigers die per vliegtuig naar Lissabon, Porto, Faro of Tires vliegen een Passenger Locator Card invullen.

Ja, voor iedereen vanaf 10 jaar en ouder is het dragen van een mondkapje verplicht. In Madeira ligt deze leeftijdsgrens op 6 jaar. Dit geldt in alle openbare binnenruimtes zoals het openbaar vervoer, winkels en supermarkten vergelijkbaar met hoe de regels in Nederland zijn. In andere binnenruimten waar je geen afstand kunt houden of met meerdere huishoudens samen bent is een mondkapje ook verplicht.

Als je op vakantie gaat naar Portugal zijn er een aantal punten waar je rekening mee dient te houden:

 • Mondkapjes

Het is op vliegvelden en gedurende de volledige vlucht verplicht om een mondkapje te dragen voor elke reiziger van 6 jaar en ouder. In Portugal zelf is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 10 jaar.

 • Verplichte documenten

Wanneer je op vakantie gaat naar Portugal is het verplicht om één van de volgende documenten te kunnen laten zien (je kunt je coronabewijs gebruiken):

 • Vaccinatiebewijs

Je mag Portugal binnen als je een bewijs van vaccinatie hebt. Je moet volledig zijn gevaccineerd en minimaal 14 dagen voor vertrek.

 • Bewijs van herstel

Ben je niet gevaccineerd dan kun je ook een bewijs van herstel laten zien.

 • PCR- of antigeen sneltest

Alle reizigers vanaf 12 jaar die naar het vasteland van Portugal gaan, dienen een negatieve (NAAT)PCR (niet ouder dan 72 uur voor vertrek) of antigeen sneltest (niet ouder dan 48 uur voor vertrek) af te leggen. Voor Madeira geldt dat alle reizigers vanaf 12 jaar een PCR-test moeten doen die niet ouder is dan 72 uur. En voor de Azoren geldt dat je maximaal 72 uur voor vertrek een PCR-test af moet leggen. Zonder vaccinatie of bewijs van herstel en een verblijf langer dan 7 dagen dien je op de 6e dag ter plaatse nog een test af te leggen vanaf de datum dat de eerste test was afgelegd. Daarnaast kan je een test doen zodra je aankomt op de vliegvelden van de Azoren en Madeira. Je gaat dan in quarantaine totdat je je uitslag hebt ontvangen. Is dit negatief dan mag je je quarantaine verlaten. Echter raden wij dit niet aan en adviseren wij je een test te doen voor vertrek.

Als je bij Prijsvrij Vakanties een vakantie hebt geboekt, helpen wij je met het regelen van de test en ontvang je meer informatie hierover via e-mail. Je moet je Digitaal Corona Certificaat (DCC) hebben of een negatieve test laten zien. Dit certificaat kun je aanmaken in de Corona Check app. Wil je in Portugal een sneltest of een PCR-test laten afleggen? Bekijk dan hier de corona testlocaties in Portugal.

 • Registratie vakantie Madeira

Voordat je op vakantie gaat naar Madeira registreer je alle passagiers (vanaf 12 jaar) op de madeirasafe website. Dit kan gedaan worden tussen 48 en 24 uur voor vertrek.

   • Registratie vakantie Azoren

   Alle reizigers die naar de Azoren op vakantie gaan, dienen uiterlijk 72 uur voor vertrek een vragenlijst in te vullen. Na het invullen ontvangt je een code die je bij aankomst moeten laten zien.

   • Vliegen vanaf Nederland
   Voordat je naar Portugal vliegt moet je een negatieve test, bewijs van vaccinatie of herstel bij je hebben. Je moet bij terugkomst in Nederland een coronabewijs laten zien maar je hoeft niet in quarantaine. Als je zeker wilt weten of je in quarantaine moet, doe dan de reizentijdencorona check en kijk wat er voor jouw vakantie geldt. De Nederlandse overheid adviseert om bij terugkomst in Nederland toch een zelftest te doen, ook al ben je gevaccineerd.

   • Vliegen vanaf België

   Wil je op vakantie naar Portugal en vliegen vanaf België? Dat is mogelijk. Alle reizigers (vanaf 12 jaar) dienen binnen 48 uur voor vertrek een Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen. Het invullen van dit formulier geldt zowel voor de heen- als terugvlucht. Het formulier kun je online invullen. Kinderen t/m 12 jaar worden geregistreerd op het formulier van de ouders. Als bewijs ontvang je een QR-code die je bij check-in en/of boarding moet vertonen. Meer informatie over het PLF formulier vind je hier.

   Als je via België naar jouw vakantiebestemming reist, dienen alle reizigers (van 12 jaar en ouder) op de heenreis een negatieve coronatest bij zich te hebben. Als je volledig gevaccineerd bent is dit niet nodig.

   Let op: België hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen (oranje in België is geel in Nederland) en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Het kan dus zijn dat je bij terugkomst op een Belgische luchthaven in sommige gevallen een negatieve coronatestuitslag bij je dient te hebben, terwijl dit bij terugkomst op een Nederlandse luchthaven misschien niet nodig is. Controleer daarom altijd op de website van de Belgische overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie. Bekijk ook de maatregelen voor de luchthaven waar jij vandaan gaat vliegen zoals Brussel, Brussel Charleroi of Antwerpen.

   • Vliegen vanaf Duitsland

   Vliegen vanaf Duitsland naar je vakantiebestemming? Dat is gewoon mogelijk. Voor je terugvlucht naar Duitsland dien je in het bezit te zijn van een negatieve coronatest (vanaf 6 jaar) en dien je je dus op bestemming te laten testen bij één van de testlocaties. Als je volledig gevaccineerd bent is dit niet nodig.

   Verblijf je langer dan 24 uur in Duitsland, dan geldt er ook een meldplicht en dien je voor aankomst in Duitsland een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze zogeheten 'einreiseanmeldung' kan je digitaal invullen. Voordat je van een Duitse luchthaven vliegt, kijk dan even vanaf welke luchthaven je vertrekt en wat de maatregelen op bijvoorbeeld Dusseldorf, Weeze en Keulen zijn.

    Er zijn een aantal maatregelen in Portugal waar iedereen zich aan dient te houden:

    • Een mondkapje is verplicht voor iedereen (kinderen vanaf 10 jaar) in alle openbare binnenruimtes zoals het openbaar vervoer, winkels en supermarkten. In andere binnenruimten waar je geen afstand kunt houden of met meerdere huishoudens samen bent is een mondkapje ook verplicht.
    • Er geldt in Portugal een minimale fysieke afstand van 2 meter.
    • Vele gebieden in Portugal hebben een avondklok tussen 23.00 en 05.00 uur.
    • Er gelden andere maatregelen voor regio's die zijn bestempeld als hoog-risico en zeer hoog-risicogebieden.
    • Je moet een negatieve test of het EU digitale COVID-certificaat laten zien om toegang te krijgen tot toeristische instelling en vergelijkbare plekken.

    Hoe ziet het alledaagse leven er momenteel in Portugal uit? Hier volgt een klein overzicht van wat er open is tijdens een vakantie in Portugal (verschillen per gebied):

    De algemene maatregelen in heel Portugal:

    • Restaurants, cafés en banketbakkers sluiten om 01.00 uur. Groepen van maximaal 6 personen binnen en maximaal 10 buiten op het terras (50% bezetting). Op Madeira moeten restaurants en bars sluiten om 23.00 uur en geldt er 50% bezetting.
    • Winkels en winkelcentra zijn weer open! Er zijn geen beperkingen meer op de openingsuren.
    • Culturele voorzieningen sluiten om 01.00 uur (50% bezetting).
    • Buitenevenementen mogelijk (met beperkingen)
    • Verkoop van alcoholische drankjes is verboden in servicegebieden of benzinestations en vanaf 21.00 uur in winkels (waaronder supermarkten).
    • Stranden en toeristische gebieden zijn weer open! Op het strand moet er 1.5 meter afstand tussen personen die niet van dezelfde groep worden gehouden. En 3 meter tussen parasols. Je kunt alleen tot 13.30 uur en vanaf 14.00 uur parasols en tentjes huren. Er wordt een stoplicht systeem ingezet zodat je kunt zien hoe druk het is (groen is veel beschikbaarheid, oranje is weinig beschikbaarheid en rood is vol).


     Voor het vasteland gelden andere regels die je op de website van toerisme Portugal kunt bekijken. De Azoren wordt onderverdeeld in 9 kleine eilanden en die hebben ieder hun eigen maatregelen. Dit geldt ook voor het eiland Madeira.

     Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Nederland Wereldwijd.