JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Duitsland » Alle maatregelen van Duitsland » Prijsvrij.nl

Top 10 hotels in Duitsland

Bekijk de populairste hotels van Duitsland!

Reisadvies voor Duitsland

Voor het laatst bijgewerkt op 14-10-2021

Kijk jij uit naar een fijne vakantie, maar blijf je liever wat dichterbij huis? Dan is een vakantie naar Duitsland waar jij naar op zoek bent! Wij hebben de meest actuele informatie en veelgestelde vragen rondom corona in Duitsland voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker wat je kunt verwachten tijdens je vakantie in Duitsland en kan je de mooie natuur en bijzondere steden in Duitsland op een veilige manier ontdekken. 

Actuele informatie Duitsland

De kleurcode voor Duitsland is geel, wat betekent dat je op vakantie kan! Er gelden alleen een paar andere maatregelen voor je terugkomst in Nederland. Zo moet je een coronabewijs (bewijs van vaccinatie, bewijs van herstel of een negatieve COVID-19 test) laten zien. Nederland wordt niet meer gezien als een risicogebied. Je hoeft bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine en jezelf niet te registeren (dit geldt alleen voor risicogebieden). Je moet wel een coronabewijs laten zien. Let op: iedereen vanaf 12 jaar (ongeacht of je op doorreis bent) moet een negatieve test laten zien als die persoon niet gevaccineerd is of geen bewijs van herstel kan laten zien.

Er zijn meerdere maatregelen aanwezig in het land en deze verschillen per deelstaat. Daarnaast geldt er de 3G regel. De voorwaarden lees je allemaal hieronder. Klaar voor een onvergetelijke vakantie in Duitsland?

Meer weten?

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Nederland Wereldwijd

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Ja! Je kan gezellig op vakantie naar Duitsland. De kleurcode is geel. Boek bijvoorbeeld nu je reis voor tijdens de herfstvakantie. Iedereen vanaf 12 jaar moet een coronabewijs kunnen laten zien (ook voor doorreizigers), of je nu met het vliegtuig komt of de auto.

Ja, net als in Nederland is ook in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht en is het handig om deze altijd bij je te hebben. Daarom is het aan te raden om meerdere mondkapjes mee te nemen als je op reis gaat.

In Duitsland dien je een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op openbare plekken en in winkels (voor iedereen boven de 6 jaar). Kom je op een andere plek waar je geen afstand kunt houden, bijvoorbeeld in de rij voor een winkel of restaurant? Ook dan dien je een mondkapje te dragen. Let op: in sommige deelstaten is een medisch mondkapje verplicht (KN95 / FFP2 keurmerk).

Als je op vakantie gaat naar Duitsland zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Heenreis naar Duitsland

  Bewijs van vaccinatie

  Ben je volledig gevaccineerd (je laatste dosis moet ouder zijn dan 14 dagen) dan mag je Duitsland binnen zonder in quarantaine te gaan en hoef je ook geen test te laten zien.

  Bewijs van herstel van COVID-19

  Ook mag je Duitsland binnen als je bent hersteld van COVID-19 en je kan een positieve test laten zien die minimaal 28 dagen en niet ouder dan 6 maanden is. Je mag geen symptomen hebben.

  Negatieve coronatest

  Ben je niet gevaccineerd of heb je geen bewijs van herstel, dan moeten alle reizigers vanaf 12 jaar een negatief testresultaat laten zien. Dit geldt ook voor als je op doorreis bent (en voor klein grensverkeer). De test mag een antigeen sneltest zijn die niet ouder is dan 48 uur of een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Duitsland. Het resultaat hoort in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans te zijn. Je gaat daarna direct in quarantaine.

  Upload je bewijs van vaccinatie, bewijs van herstel of negatieve COVID-19 test op het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Deze kun je aanmaken in de Corona Check app.


   Registratie Duitsland

   Registreren voor een vakantie naar Duitsland is niet nodig aangezien Nederland niet wordt gezien als risicogebied.

   Let op: je moet je wel registeren als je voor vertrek 10 dagen aaneengesloten in het Caribisch deel van Nederland en geen ander risicogebied was. Dit doe je via het 'einreiseanmeldung' formulier. De bevestiging die je krijgt na het invullen van dit formulier neem je mee. Het is mogelijk dat de Duitse autoriteiten hierom vragen. Voordat je naar Duitsland vertrekt, kijk dan even vanaf welke luchthaven je  vertrekt en wat de maatregelen op bijvoorbeeld Dusseldorf, Weeze of Keulen zijn.

   • Terugreis naar Nederland

   Je moet een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs) laten zien. De meeste luchtvaartmaatschappijen laten je bij het online inchecken direct een gezondheidsverklaring invullen. Om vertraging op het vliegveld te voorkomen, raden wij je aan om de gezondheidsverklaring voor vertrek te downloaden, uit te printen, in te vullen en mee te nemen op reis (zowel voor je heen- als terugvlucht).

   • Vliegen vanaf Nederland

   Voordat je naar Duitsland vliegt moet je een negatieve test, bewijs van vaccinatie of bewijs van herstel (coronabewijs) bij je hebben. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link. Bij terugkomst in Nederland moet je een geldig coronabewijs laten zien . Daarnaast adviseert de Nederlandse overheid om bij terugkomst in Nederland een zelftest te doen, ook al ben je gevaccineerd.

   • Vliegen vanaf België

   Wil je op vakantie naar het mooie Duitsland en vliegen vanaf België? Dat is mogelijk. Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten een coronabewijs laten zien. Ben je niet gevaccineerd of heb je geen bewijs van herstel dan moet je een negatieve test af leggen die niet ouder is dan 72 uur. Ook dient iedereen vanaf 12 jaar binnen 48 uur voor vertrek een Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen. Het invullen van dit formulier geldt zowel voor de heen- als terugvlucht. Het formulier kun je online invullen. Kinderen t/m 12 jaar worden geregistreerd op het formulier van de ouders. Als bewijs ontvang je een QR-code die je bij check-in en/of boarding moet vertonen. Meer informatie over het PLF formulier vind je hier.

   Let op: België hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen (oranje in België is geel in Nederland) en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Het kan dus zijn dat je bij terugkomst op een Belgische luchthaven in sommige gevallen een negatieve coronatestuitslag bij je dient te hebben, terwijl dit bij terugkomst op een Nederlandse luchthaven misschien niet nodig is. Controleer daarom altijd op de website van de Belgische overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie. Bekijk ook de maatregelen voor de luchthaven waar jij vandaan gaat vliegen zoals Brussel, Brussel Charleroi of Antwerpen.

    Er gelden nog steeds een aantal corona-maatregelen in Duitsland:

    • Mondkapjesplicht: net als in Nederland is ook in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht en is het handig om deze altijd bij je te hebben. Let op: in Duitsland is het verplicht een medisch mondkapje te dragen in winkels en het openbaar vervoer.
    • Social distance: de minimale fysiek afstand is net als bij ons 1,5 meter.
    • Bijeenkomsten: buiten het eigen huishouden mag je met maximaal 10 personen afspreken (maar dit kan verschillen per deelstaat). Privé bijeenkomsten met maximaal 5 personen uit twee verschillende huishoudens zijn toegestaan (kinderen jonger dan 14 jaar zijn uitgesloten). Dit geldt ook zo voor als je met de auto op vakantie gaat.
    • 3G regel: deze regel (gevaccineerd, genezen, getest) biedt je toegang tot ziekenhuizen, binnengedeeltes van restaurants of een verblijf in een hotel/pension, indoor evenementen, festivals en sportactiviteiten en o.a. de kapper of schoonheidssalon. Om toegang te krijgen moet je een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR-test (maximaal 48 uur oud) laten zien als je niet bent gevaccineerd of geen herstelbewijs kunt laten zien. Als het incidentiecijfer onder de 35 nieuw infecties per 100.000 inwoners is, geldt deze regel mogelijk niet.


    Iedere deelstaat kan zijn eigen regels en maatregelen hanteren, zorg er dus goed voor dat je goed voorbereid op vakantie naar Duitsland vertrekt. Zo hebben sommige deelstaten een avondklok. Via de website Duitslandinstituut kan je meer informatie zien over de Duitse deelstaten en hun maatregelen.

    Het openbaar leven in Duitsland is langzaam aan het openen, maar met beperkingen. Het verschilt namelijk per deelstaat, waardoor in sommige deelstaten hotels, vakantieparken, de horeca, niet-essentiële winkels en bezienswaardigheden open zijn (dit hangt af van het aantal coronagevallen), maar in andere plaatsen weer niet. Op de website van de Duitse toeristenbond kun je meer informatie vinden waar en wat open is zoals restaurants, winkels, bars en vakantieparken.

    Let op: het is mogelijk dat staten vragen om een negatief testresultaat of een bewijs van vaccinatie om binnen te komen bij onder andere hotels, restaurants, bar, musea, winkels enz. De negatieve test moet op dezelfde dag worden afgenomen.

    Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Nederland Wereldwijd.