JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Duitsland » Alle maatregelen van Duitsland » Prijsvrij.nl
Meer weten?

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een coronatest nodig hebt. 

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Nederland Wereldwijd

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Reisadvies voor Duitsland

Voor het laatst bijgewerkt op 15-06-2021

Kijk jij uit naar een fijne zomervakantie, maar blijf je liever wat dichterbij huis? Dan is een vakantie naar Duitsland waar jij naar op zoek bent! Wij hebben de meest actuele informatie en veelgestelde vragen rondom corona in Duitsland voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker wat je kunt verwachten tijdens je vakantie in Duitsland en kan je de mooie natuur en bijzondere steden in Duitsland op een veilige manier ontdekken. 

Actuele informatie Duitsland

We mogen weer op vakantie naar Duitsland! Het reisadvies staat namelijk weer op geel. Bij terugkomst uit Duitsland hoef je dan ook niet meer in quarantaine en heb je ook niet meer een negatieve test nodig voor je terugreis naar Nederland. Let wel op: maatregelen verschillen per deelstaat. Het kan daarom zijn dat je op sommige plaatsen niet kunt overnachten of dat restaurants en bars niet open zijn. De voorwaarden lees je allemaal hieronder. 

Zomer 2021 naar Duitsland

Ben jij ook weer toe aan vakantie, maar stap je liever niet in het vliegtuig? Ook dichterbij huis kun je genieten van mooie natuur en bijzondere steden met veel historie en cultuur.

 

Wanneer stap jij in je auto om samen met ons de mooiste plekjes van Duitsland te ontdekken? Bekijk hiernaast onze top 10 hotels in Duitsland, of vind hieronder jouw mooiste vakantie en verheug je op een fijne vakantie in Duitsland!

Top 10 hotels in Duitsland

Bekijk de populairste hotels van Duitsland!

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Ja! Het reisadvies is omgezet naar code geel, je kunt daarom weer vakantie vieren in het mooie Duitsland.

Ja, je kunt met de auto naar Duitsland! Het is wel mogelijk dat er grenscontroles plaatsvinden. Zorg er dan voor dat je bij aankomst in Duitsland een negatieve coronatest, een bewijs van vaccinatie of bewijs van herstel bij je hebt. Je kunt er ook voor kiezen om je test te doen na aankomst in Duitsland, maar dit moet wel binnen 48 uur gedaan worden. Daarnaast registreer je je online bij de Duitse Overheid via het zogenaamde 'einreiseanmeldung' formulier.

Ja, net als in Nederland is ook in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht en is het handig om deze altijd bij je te hebben. Daarom is het aan te raden om meerdere mondkapjes mee te nemen als je op reis gaat.

In Duitsland dien je een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op openbare plekken en in winkels (voor iedereen boven de 6 jaar). Kom je op een andere plek waar je geen afstand kunt houden, bijvoorbeeld in de rij voor een winkel of restaurant? Ook dan dien je een mondkapje te dragen. Let op: in winkels en het openbaar vervoer is een medisch mondkapje verplicht. KN95 / FFP2 keurmerk)

Als je op vakantie gaat naar Duitsland zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Verplichte documenten

Wanneer je op vakantie gaat naar Duitsland is het verplicht om één van de volgende documenten te kunnen laten zien:

   • Negatieve coronatest

   Ben je niet gevaccineerd dan ben je verplicht om een negatief testresultaat bij je te hebben. Dit mag een antigen-sneltest zijn die niet ouder is dan 48 uur of een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Duitsland. Het resultaat hoort in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans te zijn. Als de test negatief is dan hoef je bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine.

   Heb je nou geen test gedaan voor vertrek dan kan het zijn dat de vliegmaatschappij ter plekke een test doet (mogelijk op eigen kosten en niet overal mogelijk) en mag je pas afreizen als het resultaat negatief is. Als je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft en je laat je testen bij aankomst, dan moet je wel in quarantaine totdat het resultaat negatief is. Ben je een grenswerker of op doorreis dan hoef je geen test te doen, jezelf niet te registeren en niet in quarantaine te gaan.


   • Bewijs van vaccinatie

   Ben je volledig gevaccineerd (je laatste dosis moet ouder zijn dan 14 dagen) dan mag je Duitsland binnen zonder in quarantaine te gaan en geen test te laten zien.


   • Bewijs van herstel van COVID-19

   Als je bent hersteld van COVID-19 en je kan een positieve test laten zien die minimaal 28 dagen en niet ouder dan 6 maanden is. Ook mag je geen symptomen hebben.

   • Gezondheidsverklaring Nederland

   Het kan zijn dat je bij terugkomst in Nederland een gezondheidsverklaring moet hebben. Deze hoef je niet aan te vragen bij de dokter, dit is gewoon een formulier dat je zelf kunt invullen.

   • Registratie Duitsland

   Alle reizigers die in de laatste 10 dagen voor hun komst naar Duitsland in een risicogebied zijn geweest moeten zich voor aankomst registreren via de website van de Duitse regering. Dit wordt ook wel het 'einreiseanmeldung' formulier genoemd en kan je digitaal invullen. Dit formulier moet je helemaal invullen en uitgeprint meenemen op vakantie. Je hoeft dit formulier niet in te vullen als je door een risiciogebied bent gegaan zonder tussenstop, als je Duitsland alleen passeert en het land meteen weer verlaat of bij grensverkeer: als je minder dan 24 uur in een risicogebied hebt doorgebracht of minder dan 24 uur in Duitsland bent.

    • Vliegen vanaf Nederland

    Voordat je naar Duitsland vliegt is het verstandig om een negatieve test bij je hebben. Blijf je minder dan 24 uur in Duitsland, zoals een doorreis naar een ander land, dan hoef je geen test bij te hebben en jezelf niet te registeren.

    • Vliegen vanaf België

    Wil je op vakantie gaan en vliegen vanaf België? Dat kan. Het reisadvies van België is aangescherpt maar je mag nog wel gewoon op doorreis in België. Voor de heenvlucht geldt dat alle reizigers vanuit Nederland (vanaf 6 jaar) een negatieve COVID-19-PCR-test moeten kunnen voorleggen. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Alle reizigers (vanaf 16 jaar) moeten daarnaast binnen 48 uur voor vertrek een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Dit geldt zowel voor de heen- als terugvlucht. Het formulier kun je online invullen. Kinderen t/m 15 jaar worden geregistreerd op het formulier van de ouders. Als bewijs ontvang je een QR-code die je bij check-in en/of boarding moet vertonen.

    Let op: België hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen (oranje in België is geel in Nederland) en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Het kan dus zijn dat je bij terugkomst op een Belgische luchthaven in sommige gevallen een negatieve coronatestuitslag bij je dient te hebben, terwijl dit bij terugkomst op een Nederlandse luchthaven misschien niet nodig is. Controleer daarom altijd op de website van de Belgische overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie.

     Er gelden nog steeds een aantal corona-maatregelen in Duitsland:

     • Mondkapjesplicht: net als in Nederland is ook in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht en is het handig om deze altijd bij je te hebben. Let op: in Duitsland is het verplicht een medisch mondkapje te dragen in winkels en het openbaar vervoer.
     • Social distance: de minimale fysiek afstand is net als bij ons 1,5 meter.
     • Bijeenkomsten: buiten het eigen huishouden mag je met maximaal 10 personen afspreken (maar dit kan verschillen per deelstaat). Privé bijeenkomsten met maximaal 5 personen uit twee verschillende huishoudens zijn toegestaan (kinderen jonger dan 14 jaar zijn uitgesloten). Dit geldt ook zo voor als je met de auto op vakantie gaat.
     • Niet-essentiële winkels: in plaatsen waar het incidentiecijfer onder de 100 is kan het zijn dat alle winkels open zijn (met beperkingen).


     Iedere deelstaat kan zijn eigen regels en maatregelen hanteren, zorg er dus goed voor dat je goed voorbereid op vakantie naar Duitsland vertrekt. Via de website Duitslandinstituut kan je meer informatie zien over de Duitse deelstaten en hun maatregelen.

     Het openbaar leven in Duitsland is langzaam aan het openen, maar met beperkingen. Het verschilt namelijk per deelstaat, waardoor in sommige deelstaten hotels, vakantieparken, de horeca, niet-essentiële winkels en bezienswaardigheden open zijn (dit hangt af van het aantal coronagevallen), maar in andere plaatsen weer niet. Op de website van de Duitse toeristenbond kun je meer informatie vinden waar en wat open is zoals restaurants, winkels, bars en vakantieparken.

     Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Nederland Wereldwijd.