JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Spanje » Alle maatregelen van Spanje » Prijsvrij.nl

Reisadvies voor Spanje & Canarische Eilanden

Voor het laatst bijgewerkt op 01-12-2020


Wil jij graag op vakantie naar Spanje of de Canarische Eilanden? Dan is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Om het makkelijk te maken hebben wij de meest actuele informatie en veelgestelde vragen voor een vakantie naar Spanje voor je op een rijtje gezet.

Actuele reisinformatie Canarische Eilanden:

De Canarische Eilanden zijn vanaf 27 oktober weer code geel. Dit betekent dat het weer mogelijk is om op vakantie te gaan naar onder anderen de eilanden; Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura en La Palma.

Update:
De lokale overheid verplicht vanaf 14 november een PCR-test voor de Canarische Eilanden en vanaf 23 november voor de rest van Spanje. Wanneer dit invloed heeft op jouw geboekte reis, dan nemen wij contact met je op. Prijsvrij Vakanties zal deze test deels voor u en uw reisgezelschap vergoeden!

Het reisadvies voor het vasteland van Spanje en de Balearen is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken nog wel aangemerkt als code oranje

Meer weten?

Corona-voucher

Lees hier meer over hoe je kan boeken met de corona-voucher.

 

Nederland Wereldwijd Spanje

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veel gestelde vragen

Bekijk hier de veel gestelde vragen over geboekte vakanties

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Wat moet ik meenemen op vakantie naar Spanje?

 • Mondkapjes

Een mondkapje moet tijdens je reis op verschillende plekken worden gedragen. Zo dien je tijdens je vlucht en op de luchthavens een mondkapje te dragen. In Spanje zijn mondkapjes ook op veel plaatsen verplicht. Als je bij Prijsvrij hebt geboekt, sturen wij er gratis een naar je op.  

 • Negatieve PCR-test

Bij aankomst in de Canarische Eilanden is het vanaf 14 november verplicht om een negatieve uitslag van een Covid-19 (PCR) test te laten zien. Vanaf 23 november is de test ook verplicht voor de rest van Spanje. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in de Canarische Eilanden en Spanje. Kinderen onder de zes jaar hoeven geen test af te nemen. Als je bij Prijsvrij een vakantie naar Spanje hebt geboekt, helpen wij je met het verkrijgen van deze test. Je krijgt hier van ons een e-mail over met verdere informatie.

 • Gezondheidsverklaring Nederland

Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link. 

 • Gezondheidsverklaring Spanje

Als je naar Spanje afreist is het verplicht om online een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit formulier kun je gemakkelijk online invullen via deze link . Na het invullen van het formulier ontvang je een QR-code die je nodig hebt op het vliegveld. Als je het correct hebt ingevuld, kun je het formulier ondertekenen vanaf 48 uur voor je aankomst in Spanje (dus binnen 48 uur voor vertrek). Dit is om te achterhalen met wie je in contact bent geweest als er nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Extra informatie over dit formulier vind je hier .

Let op: het is enkel mogelijk om de QR-code via de “Spain Health Travel” app te laten zien. Een geprinte QR-code wordt niet geaccepteerd. Voor reizigers zonder smartphone gelden er mogelijk uitzonderingen. Let er op dat u het formulier meerdere keren invult voor iedereen met wie u reist en niet alleen voor u zelf als hoofdboeker. Bij aankomst op de Canarische Eilanden moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld.

 • Vliegen vanaf Duitsland

Onlangs is het reisadvies van Duitsland aangescherpt, maar je mag nog wel op doorreis in Duitsland zonder beperkingen. Je kunt dus gewoon vliegen vanaf een Duitse luchthaven. Het Spaanse vasteland is ook volgens de Duitse overheid een risico-gebied, dus voor aankomst in Duitsland dien je een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Je kunt deze zogenaamde 'einreiseanmeldung' vinden via deze link. Let op: dit is dus niet nodig voor een vakantie naar de Canarische eilanden!

 • Vliegen van en naar België

Onlangs is het reisadvies van België vanuit de meeste Nederlandse provincies aangescherpt. Je mag nog wel op doorreis in België, wat betekent dat je gewoon kunt vliegen vanaf een Belgische luchthaven. Indien je terugvliegt naar een Belgische luchthaven dien je 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze kun je hier online invullen. Indien je deze niet invult riskeer je een boete.

Als je alles hebt, ben je helemaal klaar voor jouw vakantie in Spanje!


Op vakantie naar Spanje, wat is er open?

Hoe ziet het alledaagse leven er momenteel in Spanje uit? Hier volgt een klein overzicht van wat er open is tijdens een vakantie in Spanje:
 • Supermarkten, drogisterijen en tankstations zijn open.
 • Winkels zijn open met een beperkte capaciteit zodat de afstand gewaarborgd kan blijven.
 • Restaurants zijn open met een beperkte capaciteit.
 • Clubs en discotheken zijn helaas op dit moment gesloten.
 • Musea, concertzalen en theaters zijn met een beperkte capaciteit open.
 • Je mag genieten op het strand als je voldoende afstand houdt van anderen. Je mag met je eigen gezin of reisgezelschap samen op het strand liggen.
 • Openlucht markten zijn open met beperking van het aantal kramen.
 • Attractieparken zijn open met een beperkt aantal bezoekers.
 • Campings treffen maatregelen om verspreiding tegen te gaan.
 • Zwembaden mogen open onder strikte hygiënevoorwaarden.

Let op: in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd: in de regio van Barcelona zijn bars en restaurants gesloten sinds 16 oktober 2020.

Wat zijn de corona maatregelen in Spanje?

De richtlijnen waar je je aan dient te houden tijdens een vakantie in Spanje zijn als volgt:
 • Houd 1,5 tot 2 meter afstand van elkaar.
 • Schud geen handen.
 • Mondkapjes zijn voor iedereen (vanaf 6 jaar) verplicht als er in openbare ruimten (binnen en buiten) geen afstand gehouden kan worden. Let op: in sommige regio's is het dragen van een mondkapje verplicht, ook wanneer de 1,5 meter gehandhaafd kan worden. Natuurlijk hoef je geen mondkapje te dragen tijdens het sporten, zwemmen of als je lekker op een terrasje zit of uit eten bent.
 • Op het Spaanse vasteland (dit is niet geldig op de Canarische eilanden) is er een avondklok ingesteld van 23.00 tot 06.00 uur.

Let op: in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd. Voor het niet naleven van de richtlijnen in Spanje kun je een boete krijgen.

Is het dragen van een mondkapje verplicht in Spanje?

Het dragen van een mondkapje is in heel Spanje verplicht. Wel zijn er een aantal uitzonderingen: kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje op en volwassenen hoeven geen mondkapje op tijdens het sporten of als je op het strand ligt. Daarnaast kan je natuurlijk nog steeds genieten van een hapje en een drankje op het terras zonder mondkapje! Ook zijn er regionaal uitzonderingen, zo hoef je op de Balearen o.a. in natuurgebieden, buiten het centrum en op de promenades geen mondkapje op. Vraag bij je accommodatie om de actuele lokale maatregelen.

Kan ik met de auto naar Spanje?

Ja, er zijn momenteel geen doorreisbeperkingen meer via de tussengelegen landen België en Frankrijk. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. Vermijdt tussenstops in België en Frankrijk. Ook mag je, naast met je gezin, ook weer met vrienden in de auto zitten. Als jullie samen geen huishouden vormen dienen jullie wel een mondkapje te dragen in de auto. Als je samen in één accommodatie verblijft worden jullie in Spanje gezien als één huishouden.

Met hoeveel personen mag ik in de auto in Spanje?

Hier zitten geen restricties aan. Indien samen met personen buiten het huishouden zijn mondkapjes nog wel verplicht.

Kan ik met het vliegtuig naar Spanje?

Je kan met het vliegtuig naar Spanje. De Spaanse autoriteiten hebben gezondheidscontroles in werking gesteld voor reizigers die met het vliegtuig in Spanje aankomen. Je dient je te houden aan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Dit kan verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Let ook op aan welke regels je je dient te houden op het vliegveld van vertrek én aankomst. Zo moet je een mondkapje op tijdens je vlucht en in sommige delen van de luchthavens.

Hoe is de transfer geregeld?

Als je aankomt op het vliegveld van bestemming wil je natuurlijk veilig naar je hotel worden gebracht. Als je een transfer hebt bijgeboekt vraag je je misschien af hoe je veilig van het vliegveld naar de accommodatie wordt gebracht. Hieronder staan alle stappen die onze transfer partner Holiday Taxi’s heeft genomen:  

 • Kleinere capaciteit, ze rijden minder vaak met bussen en meer met privé busjes of taxi’s.
 • Mondkapjes verplicht voor de chauffeurs en alle passagiers tijdens de rit naar de accommodatie.
 • Flexibelere wachttijden.
 • Extra schoonmaak na iedere rit, aangeraakte oppervlakken zoals handvatten, armleuningen en gordels worden extra schoongemaakt.
 • Aanrakingen worden zoveel mogelijk vermeden, bijvoorbeeld voor betalingen en als je wilt, mag je zelf je koffer pakken.

Uiteraard worden bovengenoemde richtlijnen aangescherpt als dit volgens de lokale regels nodig is. Wil je meer lezen? Check de website van Holiday Taxi’s.

In Griekenland gelden strenge regels voor transfers. Als je reis gezelschap niet uit één gezin bestaat kan het zijn dat jullie in verschillende voertuigen naar de accommodatie worden gebracht. Maar er worden uitzonderingen gemaakt voor ouders met kinderen, die mogen wel samen in een auto.

Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Nederland Wereldwijd.