JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Spanje » Alle maatregelen van Spanje » Prijsvrij.nl
Meer weten?

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een PCR test nodig hebt. 

Praktische info Spanje

Lees alles over valuta, visa en andere handige reisinformatie.

Nederland Wereldwijd Spanje;

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Reisadvies voor Spanje & Canarische Eilanden

Voor het laatst bijgewerkt op 11-05-2022


Spanje is als vakantieland bij velen favoriet en we staan te popelen om onze koffers in te pakken voor een welverdiende vakantie. Daarom houden wij de laatste ontwikkelingen met betrekking tot corona nauwkeurig in de gaten, zodat je volledig op de hoogte bent van de maatregelen in Spanje.

Actuele info Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden

Het reisadvies voor Spanje, inclusief de Balearen (o.a. Mallorca en Ibiza) en de Canarische Eilanden, krijgt vanuit de Nederlandse overheid een reisadvies met kleurcode groen. Je kunt dus lekker genieten van een vakantie in Spanje! Voor een vakantie naar Spanje moet je wel op de heenreis een coronabewijs bij je hebben (vaccinatiebewijs, coronatest of herstelbewijs). 

Top 10 hotels Spanje

Bekijk hier onze populairste hotels & resorts in het zonnige Spanje. Welke kies jij?

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Ja, je kunt op vakantie naar Spanje! Voor je vakantie dien je voor de heenreis een coronabewijs bij te hebben in de vorm van een vaccinatiebewijs, coronatest of herstelbewijs.

Wij hebben naast onze vertrouwde voorwaarden nu ook een terughaalgarantie en geld-terug-garantie, zodat je jouw vakantie naar Spanje onbezorgd kunt boeken. Lees hier alle voorwaarden over onze extra garanties.

Het dragen van een mondkapje is in Spanje alleen verplicht in het openbaar vervoer en in zorginstellingen. 

Wanneer je op vakantie gaat naar Spanje, dien je de volgende dingen mee op reis te nemen:

 • Coronabewijs heenreis naar Spanje (Digitaal Corona Certificaat - DCC)

Je kunt naar Spanje reizen met een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:

 • Je minimaal 14 dagen geleden volledig gevaccineerd bent. Voor Spanje betekent dit dat je 2 vaccinaties hebt gehad óf één vaccinatie wanneer je kunt aantonen dat je corona hebt gehad. In dit laatste geval moet je wel goed checken of bij je QR code 'dosis 1 van 1' staat. Als je een Janssen vaccin hebt gehad is één vaccinatie voldoende. Belangrijk: je laatste vaccinatie mag niet langer dan 270 dagen zijn gezet. Als dit al wel langer dan 270 dagen is geweest, dan is een boostervaccinatie verplicht. Bovendien moet je laatste dosis voor volledige vaccinatie 14 dagen voor vertrek zijn gezet. 
  OF
 • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van corona. Een herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn. Dit document moet in het Engels, Spaans, Frans of Duits zijn opgesteld met de datum van de positieve test, het type NAAT test en land van afgifte.
  OF
 • Je een negatieve PCR-test hebt afgelegd (niet ouder dan 72 uur bij aankomst). 
  OF
 • Je een negatieve antigeentest (sneltest) hebt afgelegd (niet ouder dan 24 uur bij aankomst). Voor zowel de PCR-test als de antigeentest moet je een certificaat hebben met daar op de volgende gegevens: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum van negatief testresultaat. Dit certificaat moet in het Engels, Frans, Spaans of Duits zijn opgesteld. 

Met de Corona Check app kun je het Digitaal Corona Certificaat aanmaken en gemakkelijk mee op reis nemen. Als je aan een van bovenstaande regels voldoet hoef je niet in quarantaine en kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder documenten naar Spanje reizen.

Als je bij Prijsvrij een vakantie naar Spanje hebt geboekt en wil een coronatest afnemen, dan helpen wij je met het verkrijgen van de test voor je heenreis naar Spanje. Je krijgt hier van ons een e-mail over met verdere informatie.

Een STPH-formulier (online gezondheidsformulier van de Spaanse overheid) is niet langer vereist indien je in het bezit bent van een geldige QR-code in de CoronaCheck app. Dit geldt uitsluitend als je met het vliegtuig of de boot naar Spanje komt. Kom je met de auto, dan dien je nog steeds het STPH-formulier in te vullen. Meer informatie en of je QR-code geldig is kun je checken via Spain Travel Health

 • Terugreis naar Nederland

Voor je terugreis naar Nederland heb je geen geldig coronabewijs meer nodig. Als je met het vliegtuig reist, is het invullen van de gezondheidsverklaring ook vervallen. Bij thuiskomst in Nederland is het advies om na terugkomst een zelftest te doen ook vervallen.

 • Gezondheidsverklaring Nederland

Voor je terugreis van Spanje naar Nederland is het niet meer nodig om een gezondheidsverklaring in te vullen en dit aan te tonen bij het boarden. Dit geldt bij reizen per vliegtuig of veerboot.

 • Vliegen vanaf Nederland

Alle reizigers dienen voor de heenvlucht een coronabewijs (DCC) te laten zien. Informatie over het coronabewijs lees je hierboven. Goed voorbereid terug naar Nederland? Doe dan hier de reizentijdenscorona check en kijk wat er voor jouw vakantie geldt.

 • Vliegen vanaf Duitsland

Je kunt via Duitsland vliegen als je in het bezit bent van een geldig coronabewijs. Dit mag een vaccinatie-, herstel- of testbewijs zijn en heb je nodig voor zowel de heen- als terugvlucht. Duitsland kent strengere regels, hou daarom rekening met onderstaande eisen: 


- Vaccinatiebewijs; 2 vaccinaties waarvan de laatste vaccinatie niet langer dan 9 maanden (270 dagen) geleden afgegeven is. Als je laatste vaccinatie ouder is dan 9 maanden, geldt dat je volledig gevaccineerd bent als je 3 vaccinaties hebt gehad (booster). Er moet minimaal 3 maanden tussen de 2e en 3e vaccinatie zitten. OF;
- Herstelbewijs; In Duitsland zijn de regels rondom het herstelbewijs iets strenger. Een herstelbewijs is niet 180 dagen, maar 90 dagen geldig. Als je langer dan 90 dagen geleden positief bent getest voor corona, kun je niet met je herstelbewijs reizen via Duitsland (ook al heb je wel een QR code). In dit geval kun je alleen reizen met een geldig testbewijs. OF;
- Testbewijs; dit mag een PCR-test of antigeentest zijn, beiden van max. 48 uur oud voor vertrek. 

Bovenstaande regels gelden voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Heb je geen geldig vaccinatie- of herstelbewijs? Dan kan je je voor je terugreis naar Duitsland op bestemming laten testen bij een van de corona testlocaties.

 • Vliegen vanaf België

Wil je vanaf België vliegen? Dat is mogelijk. Alle reizigers die terugvliegen naar België en vanuit een land buiten de EU/Schengenzone komen die niet op de witte lijst staat, dienen voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in te vullen. Kinderen t/m 12 jaar worden geregistreerd op het formulier van de ouders.

Let op: Wanneer je uit een heel hoog risicoland binnen of buiten de EU/Schengenzone komt, zijn er aanvullende maatregelen. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar de website van de Belgische overheid.

 

Alle reizigers die niet woonachtig zijn in België en terugvliegen via een Belgische luchthaven, dienen na een vakantie in het buitenland in het bezit te zijn van een geldig coronabewijs. Dit kan een van onderstaande bewijzen zijn:

 • Vaccinatiebewijs: een bewijs van volledige vaccinatie betekent twee dosissen óf 1 dosis van Johnson & Johnson waarvan de laatste prik minimaal 14 dagen en maximaal 270 dagen oud is bij aankomst in België. Een boosterprik is onbeperkt geldig. Of;
 • Herstelbewijs: een bewijs van herstel waaruit blijkt dat je minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden corona hebt gehad. Of;
 • Testbewijs: dit mag een negatief PCR-testresultaat zijn (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België) of een negatief antigeentestresultaat (maximaal 24 uur oud bij aankomst in België).

Ja, je kunt met het vliegtuig naar Spanje. Er gaan dagelijks vele vluchten naar dit vakantieland. Je kunt dus weer heerlijk genieten van de Spaanse zon! 

  De richtlijnen waar je je aan dient te houden tijdens een vakantie in Spanje zijn als volgt:

  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Mondkapjes zijn voor iedereen (vanaf 6 jaar) verplicht in openbaar vervoer.
  • Er geldt een rookverbod in openbare buitenruimten indien inachtneming van minimaal 2 meter afstand niet mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld op terrassen.
  • Lokale overheden mogen zelf aanvullende coronamaatregelen voordragen, wat betekent dat er per regio verschillende restricties kunnen worden ingevoerd. Check hier alle regionale maatregelen.


  Let op: in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd. Voor het niet naleven van de richtlijnen in Spanje kun je een boete krijgen.

  Vele faciliteiten in Spanje zijn open, dit kan wel per regio verschillen:

  • Winkels zijn geopend.
  • Restaurants, cafés en terrassen zijn geopend.
  • Hotels, appartementen en campings zijn geopend.
  • Stranden zijn toegankelijk dus je kunt heerlijk genieten van de zon!
  • Musea, theaters en attractieparken zijn toegankelijk.
  • Bioscopen, discotheken en nachtclubs zijn toegankelijk.

  Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Nederland Wereldwijd.