JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Tanzania informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Tanzania informatie

Wees met de vakantiewijzer van Prijsvrij goed voorbereid voor je vakantie naar Tanzania. Om zorgeloos van je vakantie te genieten hebben wij alle praktische informatie voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Van de Tanzaniaanse cultuur en de munteenheid tot het drinkwater en het vervoer. Na het lezen van de Tanzania informatie ben jij helemaal klaar om vakantie te vieren!

Tanzania informatie

Officiële taal


Swahili en Engels


Hoofdstad


Dodoma


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


947.303 km²


Inwoners


58.552.845


Munteenheid

 


Tanzaniaanse shilling (TZS)


Tijdsverschil

Zomer:

Winter:


 

+ 1 uur

+ 2 uur


Vaccinatie 

(aanbevolen)

 

 


 

DTP, hepatitis A, gele koorts inenting en

BMR inenting


Vluchtduur

Zanzibar:


 

Circa 8,5 uur


Visum


Ja


Web - Code - Tel.  .tz - TZA - +255

Valuta in Tanzania

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling, ook wel bekend als de afkorting TZS. Het fijne is dat je met je Nederlandse pinpas vrijwel bij de meeste geldautomaten geld kunt opnemen. Vergeet daarbij niet om je pas op wereldstand te zetten, zodat je deze buiten de eurozone kunt gebruiken. Per geldopname worden er transactiekosten verrekend. Buiten de grote steden zijn er weinig pinautomaten beschikbaar. Neem daarom voldoende contant geld mee mocht je kleinere steden of dorpen bezoeken. Mocht je naar Zanzibar afreizen, raden wij je ook aan om van te voren voldoende contant geld op te nemen. Je kunt hier namelijk nauwelijks pinnen, op Stone Town na. Daarnaast is het ook mogelijk om met creditcard (Visa of Mastercard) te betalen bij luxe hotels en restaurants en om geld op te nemen bij een van de geldautomaten.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor je vakantie naar Tanzania moet je een aantal vereiste reisdocumenten hebben. Denk aan een geldig paspoort die bij aankomst in Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast heb je als toerist een visum nodig om het vakantieland te kunnen bezoeken. Vraag deze gemakkelijk online aan bij onze partner E-visums. De kosten voor een visum bedragen €89,95 per persoon. Mocht je meer informatie willen over een visumaanvraag, bekijk dan onze visum pagina.

Ben je van plan om een auto of scooter te huren? Dan dien je naast een geldige nationale rijbewijs ook een internationaal rijbewijs te hebben. Deze kan je gemakkelijk bij een van de ANWB-winkels aanschaffen. De prijzen van het internationaal rijbewijs verschillen per land.

Vluchtduur Tanzania

Ga jij naar het paradijselijke eiland Zanzibar? Dan bedraagt de gemiddelde vliegtijd 11 uur vanaf Schiphol Airport. Ook is het mogelijk om vanaf Rotterdam het eiland te bereiken. Dan is de gemiddelde vliegtijd naar Zanzibar inclusief tussenlandingen 20 uur.

Elektriciteit in Tanzania

Neem voor je vakantie in Tanzania een wereldstekker mee. Zij gebruiken namelijk stopcontacten met andere types (type D en type G). De netspanning van de elektriciteit is 230 volt en de frequentie is 50 hertz.

Drinkwater

Het kraanwater in Tanzania is niet geschikt als drinkwater. Daarom raden wij je aan om flessen water te kopen. Voordat je het water gaat drinken, controleer altijd of de dop al niet een keer eerder is opengegaan. Let daarnaast ook op ijsblokjes en ijsjes, het kan namelijk voorkomen dat dit van kraanwater is gemaakt.

Welke taal spreken ze in Tanzania? 

In Tanzania wordt het Swahili gesproken. De officiële voertaal van het land. Ook kent Tanzania een tweede officiële voertaal en dat is Engels. Als vakantieganger kom je dus goed uit de voeten als je prima Engels spreekt. Het Swahili is een mengelmoes van Afrikaanse talen, Arabisch, Portugees en Hindi. Daarnaast hebben stammen ook nog hun eigen taal.

Cultuur Tanzania

Door de velen stammen kent Tanzania veel verschillende gebruiken en tradities. Zo staat familie centraal in het leven. Dat wil zeggen dat mensen elkaar helpen en de avondmaaltijden samen worden genuttigd. Een gerecht dat de locals als belangrijk zien is ugali, gemaakt van cassave of maïs. Daarnaast is respect voor de ouderen ook erg belangrijk in Tanzania. Zo moeten kinderen de ouderen aanspreken met ‘’shikamoo’’. De letterlijke vertaling hiervan is ‘’Ik houd uw voeten vast.’’ Om vreugde en verdriet te uiten is dans een manier in de Afrikaanse cultuur. Ook zien zij dans als een manier voor het verjagen van boze geesten en het bestrijden van ziektes.

Feestdagen Tanzania

Door de etnische diversiteit worden er in Tanzania zowel christelijke als islamitische feestdagen gevierd. Tijdens deze feestdagen kan het voorkomen dat het openbaar vervoer nauwelijks tot niet rijdt. Houd hier rekening mee tijdens je vakantie.

1 januari

Nieuwjaar


12 januari

Zanzibar Dag van de Revolutie


Februari

Sautiza Busara (festival)


26 april

Sherehe za Muungano


1 mei

Dag van de Arbeid


13 t/m 15 mei

Suikerfeest


7 juli

Maonyesho ya Saba Saba


8 augustus

Wakulima ya Nane Nane


14 oktober

Mwalimu Julius Nyerere Day


9 december

Dag van de Republiek


25 en 26 december

Kerstmis


Hoe is het weer en klimaat in Tanzania?

Met haar steppeklimaat is Tanzania het gehele jaar door geschikt als zonvakantie. Geniet hier van warme temperaturen die oplopen tot zo’n 32 graden waarin er geen tot middelmatig neerslag valt. Het westen en het centrum van Tanzania kennen tussen eind oktober en april een regenseizoen. In deze periode is de kans groter op een regenbui en is de gemiddelde temperatuur 28 graden. Van mei tot en met oktober is het een droge periode.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Tanzania?

Voor je vakantie naar Tanzania zijn een aantal vaccinaties aanbevolen ongeacht verblijfsduur: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting. Mocht je geen vaccinatie tegen mazelen hebben gehad, wordt een BMR inenting ook aanbevolen. Deze aanbevolen vaccinaties kan je gemakkelijk online aanvragen via onze partner Vaccinaties op Reis. Ook goed om te weten is dat malaria in Tanzania voorkomt. Daarom raden wij je aan om malariatabletten te gebruiken en ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Daarnaast zijn het insectenwerend middel met DEET evenals het gebruik van een klamboe geen onnodige maatregelen.

Lokale alarmnummers

Wil jij tijdens je vakantie de hulpdiensten bereiken vanwege een ernstig ongeval, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Netnummer: +255

Vervoer Tanzania

Het Afrikaanse land is enorm en daarom zijn er ook veel verschillende soorten vervoersmiddelen. Denk aan bussen die ze in alle soorten en maten hebben, maar ook aan treinen, (kleine) boten en taxi’s. Mocht je ervoor kiezen om het land per bus te verkennen, dan kun je kiezen tussen gewone bussen en express bussen. De express bussen hebben minder tussenstops en is daardoor een stuk sneller dan de gewone bus. Daarnaast hebben deze bussen soms ook airconditioning en zitten ze meestal niet vol.

Voor wat kortere afstanden is het ook mogelijk om een minibus te nemen. Deze hebben geen vaste tijden en vertrekken pas als ze vol zitten.

Houd jij er meer van om met eigen vervoer lekker op pad te gaan? Huur dan een auto via Sunny Cars om op avontuur te gaan. Wij raden je aan om een 4x4 auto te huren, omdat niet alle wegen in Tanzania zijn verhard.


Dus waar wacht je nog op? Nu je alle praktische informatie over Tanzania hebt gelezen hoef jij alleen jouw koffer vakantie-ready te maken. Heb je nog geen heerlijke vakantie naar dit prachtige land geboekt? Ontdek dan snel ons aanbod aan mooie hotels en resorts!