Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Marokko ×
    • Midden-En Hoge Atlas ×
Heb je een vraag?
Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met
ons op:

Heb jij het magisch mooie Fès of Fez al eens ontdekt? Deze waanzinnige stad lijkt rechtstreeks uit een sprookje van 1001 nacht te komen – en dat komt het misschien ook wel, want Fès kent een rijke geschiedenis. Ondanks dat Fès tot de Marrokkaanse koningssteden behoort is het bij de meesten van ons een minder bekende bestemming dan bijvoorbeeld Marrakesh of Casablanca. Juist daardoor is Fès uitermate geschikt voor een origineel weekendje weg! Dwaal rond door de honderden smalle straatjes, waar je bij elke voetstap de geur van verse specerijen opsnuift, waar de handgeweven tapijten je tegemoet wapperen en waar geen auto’s, maar ezeltjes het alledaagse vervoermiddel zijn. Maak kennis met het écht authentieke Marokko!

Lees meer

Populaire vakanties Fes

Onze excuses

Jouw gekozen filter leverde helaas geen resultaten op.
Verwijder of kies een andere filter aan de linkerkant.

Wat te doen in Fès, Marokko?

In Fès, ook wel Fez genoemd, zul je niet snel een McDonalds of H&M tegenkomen: hier ontdek je Marokko zoals Marokko hoort te zijn. De perfecte bestemming voor een citytrip vol cultuur en historie, zonder het gevoel van massatoerisme. Je zult er je ogen uitkijken en er is een hoop te beleven!

Verdwalen in de Medina

Zoals in veel Marokkaanse steden heb je ook in Fès een medina, oftewel een oud, traditioneel stadscentrum. Deze is echter extra bijzonder, want Fes el Bali – dit is hoe de medina van Fès heet – is de grootste medina van het land. Daarnaast is de medina ook erg oud, ongeveer uit 1200, staat hij op de UNESCO Werelderfgoedlijst én is dit het grootste autovrije centrum ter wereld.

De medina bestaat uit duizenden smalle straatjes boordevol kleurrijke theehuizen, restaurantjes en souks – de traditionele marktkraampjes. Het is leuk om in de straatjes te ‘verdwalen’, zo kom je nog eens verrassende dingen tegen. De ene keer kom je uit bij een schattig pleintje, dan weer bij een prachtige verborgen moskee. Er zijn ook doodlopende straatjes. Gratis tip: de medina heeft de vorm van een kom, waarbij het midden van het centrum het laagst ligt. Zoek een weg die omhoog loopt en je komt vanzelf weer bij een stadsmuren uit!

Koranscholen en Arabische architectuur

Overal waar je kijkt zie je sprookjesachtige architectuur, maar er zijn een aantal hoogtepunten. Verborgen in de medina vind je Kairaouine, de oudste universiteit ter wereld. Je kunt hier niet naar binnen, maar ook van buiten is het gebouw prachtig om te zien. Waar je wél naar binnen mag is Medersa Bou Inania. Deze voormalige koranschool heeft een mooi binnenplein vol kleurrijke mozaïek.

Typisch Arabisch zijn de vele rijk versierde poorten rondom de stad. Ze zijn allemaal mooi, maar de beroemde stadspoort Bab Bou Jeloud mag je zeker niet overslaan. Ook de moeite waard zijn de gouden poorten van het Koninklijk Paleis. En als je daar toch bent, wandel dan eens door de nabijgelegen Joodse wijk genaamd Mellah. Het ziet er hier zo anders uit dan de rest van de stad, dat je je direct in een andere wereld waant.

De ambachten van Fès: leerlooierij, mozaïek en tapijten

Fès is een stad van 1001 nachten, maar ook van 1001 ambachten. Nou, bijna dan. Neem bijvoorbeeld de leerlooierijen, waarvan Chouara Tannery het bekendst is. Hier wordt leer nog steeds op een traditionele manier gedroogd, bewerkt en geverfd. Je kunt de looierij bezoeken en zelfs direct een leren jas, tas of riem aanschaffen. Rechtstreeks van de maker, dus lekker duurzaam.

Verder zul je in de stad veel handgemaakte producten van mozaïek, keramiek, zilver en goud tegenkomen. En uiteraard kent Fès ook een kleurrijke tapijtindustrie. Authentieke souvenirs shoppen is haast nergens zo leuk en verleidelijk als hier, dus neem voor de zekerheid maar een extra koffer mee!

Eten, drinken en ontspannen in Fès

We kunnen ons voorstellen dat je na alle indrukken tijdens deze stedentrip ook even de rust wil opzoeken. Daarvoor kun je terecht in de tuin van Jnan Sbil of breng een bezoekje aan één van de 250 hammams; je bent immers niet voor niets in Marokko! Drink vervolgens een kopje verse muntthee op een dakterras en maak kennis met de traditionele keuken – hadden we al verteld dat Fès de culinaire hoofdstad van Marokko is? Je kunt het land niet verlaten zonder eerst een echte, met liefde bereide tajine te proeven. Maar ook voor wat meer westerse opties kun je op talloze plekken terecht. Eet smakelijk!

Weer en klimaat in Fès

Fez ligt in Marokko en beschikt over een warm landklimaat. Dit betekent dat het in de zomer erg warm kan worden. Het voorjaar en najaar zijn daarom het meest geschikt om de prachtig stad te verkennen. En het fijne is, je bereikt Fès al na zo'n 3 uur vliegen. Kies voor een hotel of zoek de echte Marokkaanse sferen op door in een riad te slapen. Dit zijn traditionele gebouwen met een binnentuin en vaak een zwembad. Echte paradijsjes en oase van rust, midden in de drukte van de medina. Wanneer ga jij Fès ontdekken?