JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Indonesie informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Indonesië informatie

Bereid je goed voor op een onvergetelijke vakantie naar het prachtige Indonesië. Met de Prijsvrij Vakantiewijzer ga jij zorgeloos van je tropische vakantie genieten. Zo is het bijvoorbeeld fijn om te weten welke reisdocumenten je nodig hebt en hoe je gemakkelijk van A naar B kunt reizen. In onze vakantiewijzer hebben wij alle handige informatie over Indonesië voor je op een rij gezet. Alvast een hele fijne vakantie!

Indonesië informatie

Officiële taal


Bahasa Indonesia


Hoofdstad


Jakarta


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


1.910.931 km²


Inwoners


267.026.366


Munteenheid


Roepia (IDR)


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

DTP en Hepatitis A


Vluchtduur

Jakarta:

Bali:


 

Circa 14 uur

Circa 16,5 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .id - IDN - +62

Valuta in Indonesië

Indonesië heeft de Indonesische Roepia als betaalmiddel. De munteenheid staat ook wel bekend onder de afkorting IDR en wordt vaak aangeduid met Rp. Bij de meeste geldautomaten kan je met je pinpas gemakkelijk geld opnemen. Vergeet daarbij niet de pinpas op wereldstand te zetten, zodat je het buiten de eurozone kunt gebruiken. Ook is het mogelijk om een creditcard als betaalmiddel te gebruiken. Dit is echter beperkt in Indonesië. Bij luxe hotels, grote winkels en restaurants kom je met een creditcard een heel eind. Bij kleinere winkels is de kans groter dat het niet mogelijk is om een creditcard te gebruiken. Zorg er daarom voor dat je voldoende contant geld op zak hebt.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Indonesië is een paspoort een vereist reisdocument. Deze moet minstens 6 maanden geldig zijn. Daarnaast heb je ook een visum nodig. Bij een verblijf tot maximaal 30 dagen kan je bij aankomst in Denpasar, Jakarta, Medan en Surabaya een gratis visum verkrijgen. Zorg ervoor dat je beschikt over een duidelijk bewijs waarin te zien is dat je binnen 30 dagen het vakantieland weer verlaat. Ga je langer op vakantie naar Indonesië? Vraag je visum dan vooraf online aan via E-visums.

Vluchtduur Indonesië

Doordat het vakantieland verschillende luchthavens kent verschilt de vluchtduur. Vanaf Amsterdam Schiphol gaan er rechtstreekse vluchten naar Jakarta. De gemiddelde vluchtduur hiervan bedraagt circa 14 uur. Wil jij naar het adembenemende eiland Bali? Dan bereik je je vakantiebestemming gemiddeld in 16,5 uur met minimaal één tussenlanding. Dit is een gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam Schiphol. 

Eenmaal aangekomen in het prachtige land wil je zo snel mogelijk naar je verblijf. Bekijk de transfertijden vanaf de airport naar je bestemming om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Omdat het een groot land is zijn er ook veel tijdsverschillen. Op Java, Sumatra en West- en Centraal-Kalimantan is het in de zomertijd 5 uur later en wintertijd 6 uur later. Op Bali, Sulawesi en Zuid- en Oost-Kalimantan is het in de zomertijd 6 uur later en wintertijd 7 uur later. Op Papoea en de Molukken is het in de zomertijd 7 uur later en wintertijd 8 uur later. 

Elektriciteit in Indonesië

In Indonesië maken ze gebruik van dezelfde stopcontacten als in Nederland. Dat is fijn, want zo hoef je geen wereldstekker mee te nemen. De netspanning is 230 volt en de frequentie is 50 hertz.

Drinkwater

Het leidingwater in Indonesië is niet geschikt als drinkwater. Daarom raden wij flessen water aan die je op iedere hoek van de straat kunt kopen. Let daarbij op of de dop van de fles niet al eerder is geopend. Ook raden wij het gebruik van ijsblokjes of ijsjes af als deze gemaakt zijn van kraanwater.

Welke taal spreken ze in Indonesië? 

De officiële voertaal van Indonesië is het Bahasa Indonesia. Een klein deel van de bevolking heeft het Bahasa Indonesia als moedertaal. Naast de officiële voertaal zijn er meer dan 300 lokale taaldialecten. Zo spreken ze op het eiland Java onder andere het Javaans en het Jakartaans en op de Molukken het Ambonees of het Ambonees Maleis. De locals zullen dolblij zijn als je een paar woorden kent. Wij helpen je alvast op weg!

• Goedemorgen - Selemat Pagi
• Goedemiddag - Selemat Siang
• Goedenavond - Selemat Malam
• Dankjewel - Terima Kasih
• Geen dank - Kembali of Sama-Sama
• Hoe gaat het? – Apa kabar?

Cultuur Indonesië

De Indonesische cultuur bestaat uit veel verschillende geloven, gebruiken en gewoontes. Als vakantieganger is het belangrijk om hier rekening mee te houden en respect te tonen. Het is bijvoorbeeld niet gebruikelijk om in het openbaar affectie voor elkaar te tonen. Denk aan zoenen, hand in hand lopen en omhelzen.

Denk daarnaast ook aan je kleding wanneer je op vakantie gaat naar Indonesië. Vooral bij religieuze bouwwerken, zoals tempels en moskeeën word het gewaardeerd als je bedekte kleding draagt. Denk aan bedekte schouders en benen. Op de heerlijke zandstranden mag je vaak wel gewoon in badkleding onder de Indonesische zon liggen.

Feestdagen Indonesië

In Indonesië is er altijd wel iets te beleven. Door de etnische diversiteit kent het vakantieland veel verschillende nationale en religieuze feestdagen. Denk aan islamitische, boeddhistische, hindoeïstische, protestantse en christelijke feestdagen. De data van de feestdagen wisselen vaak van jaar tot jaar, omdat de feestdagen op basis van een maanjaar zijn. Houd er tijdens je vakantie rekening mee dat de meeste overheidsgebouwen, banken en postkantoren dicht zijn.

1 januari

Nieuwjaarsdag


12 februari

Chinese nieuwjaarsdag


11 maart

Ascentie van de profeet Mohammed


14 maart

Bali's dag van stilte en hindoe-nieuwjaar


2 april

Goede Vrijdag


1 mei

Dag van de Arbeid


13 mei

Eid al-Fitr Dag 1


13 mei

Hemelvaartsdag


14 mei

Eid al-Fitr Dag 2


26 mei

Boeddha's verjaardag


1 juni

Pancasila Dag


20 juli

Offerfeest


10 augustus

Muharram


17 augustus

Indonesische onafhankelijkheidsdag


19 oktober

De verjaardag van de profeet Mohammed


4 november

Diwali


24 december

Kerstavond


25 december

Kerstdag


31 december

Oudejaarsavond


Hoe is het weer en klimaat in Indonesië?

Groene rijstvelden, paradijselijke witte zandstranden en indrukwekkende vulkanen staan op je te wachten tijdens het ontdekken van Indonesië. Dit wil je natuurlijk tijdens lekker weer doen. Het vakantieland kent een tropisch klimaat waarin het gemiddelde temperatuur zo’n 30 graden is, waardoor het gehele jaar door geschikt is als zonvakantie. Van mei tot en met oktober is het droge seizoen waarin je het minst kans maakt op neerslag. Tijdens deze periode kunnen temperaturen oplopen tot maar liefst 32 graden. Ook kent Indonesië een seizoen waarin er meer kans is op neerslag, dit is van november tot en met april. Maar dat hoeft de pret niet te drukken, want ook dan geniet je van tropische temperaturen!

Welke vaccinaties zijn nodig voor Indonesië?

Wanneer je naar Indonesië op vakantie gaat worden er een aantal vaccinaties aanbevolen ongeacht verblijfsduur: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Vraag voor je vakantie in Indonesië de vaccinatie(s) gemakkelijk online aan bij onze exclusieve partner Vaccinaties op Reis. Dit kan je aanvragen tijdens het boeken van je vakantie of na je boeking. Ook ontvang je als klant van Prijsvrij Vakanties een gratis geel vaccinatieboekje. Goed om te weten is dat in heel Indonesië, op Bali na, malaria voorkomt. Daarvoor adviseren wij het insectenwerend middel met DEET mee te nemen en 's avonds, 's nachts en vroeg in de ochtend kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Indonesië willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Indonesië, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

• Ambulance: 118
• Brandweer: 113
• Politie: 110
• Netnummer: +62

Vervoer Indonesië

Je hebt oneindig veel vervoersmogelijkheden om het prachtige vakantieland te verkennen. Doe dit bijvoorbeeld met het belangrijkste vervoersmiddel van heel Indonesië, de bus. Stap in een van de kleurrijke bis biasa bussen en je gaat gegarandeerd geliefde bestemmingen ontdekken. Wil jij je sneller van A naar B kunnen verplaatsen? Dan raden wij je aan om de bus patas te nemen, een luxere variant met meer been- en zitruimte.

Een vervoersmiddel die je echt niet mag missen is de traditionele kleurrijke fiets-taxi, de becak. Deze driewielers zijn volledig versierd met vlaggen, lampen, spiegels en beschilderd met mooie landschappen. Spreek voordat je een becak instapt een prijs met de bestuurder af. Deze prijs is voor de becak en geldt niet per persoon.

Verblijf je wat langer in Indonesië en wil je eilanden gaan ontdekken? Doe dit dan met de boot! Er zijn verschillende veerdiensten die tussen de eilanden varen. Ervaar op deze manier Indonesië vanaf de schitterende wateren.

Wil jij graag gaan en staan waar je maar wilt? Verken dan het vakantieland per fiets, scooter of auto. Vooral de scooter is een populair vervoersmiddel onder de toeristen. Maak een roadtrip en rijd de meest prachtige onontdekte plekken tegemoet.

Check altijd voordat je het voertuig meeneemt of er geen mankementen zijn en vraag of je een proefrit zou kunnen maken. Vergeet naast je Nederlandse rijbewijs niet een internationale rijbewijs mee te nemen. Ook goed om te weten is dat brom- en snorfietsen voor de wet worden gezien als motoren. Daarom is een rijbewijs voor motoren vereist.

Droom je van een vakantie naar Indonesië, maar heb je nog niet geboekt? Ontdek dan de meest mooie plekken op bijvoorbeeld Bali en vind er prachtige hotels en resorts om je vakantie naar Indonesië compleet te maken!