JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
7x de leukste bezienswaardigheden op Samos » Prijsvrij.nl

7x de leukste bezienswaardigheden op Samos

Auteur: Kim  Gepubliceerd op: 06-10-2021

Het eiland is slechts 477 km² groot, maar de bezienswaardigheden lijken niet op te raken op Samos. Historische sites vind je hier in overvloed en ook de natuur biedt oneindige mogelijkheden. Van idyllische stranden en sfeervolle dorpjes tot werelderfgoed en heerlijke wijn: op Samos beleeft ieder type vakantieganger ongetwijfeld een fantastische tijd. Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar mocht je alle bezienswaardigheden op Samos bezocht hebben, dan kun je altijd nog een uitstapje maken naar Turkije. Ja, dat lees je goed. Dit eiland, dat bij Griekenland hoort, is namelijk slechts 1,2 kilometer verwijderd van het Turkse vasteland. Zoals misschien al tot je door begint te dringen, biedt Samos eindeloze opties. Lees snel verder om onze favoriete bezienswaardigheden te ontdekken!

#1 Werelderfgoed: Pythagorion en het Heraion van Samos

Pythagorion is een gezellig havenstadje in het zuidoosten van Samos met veel leuke eettentjes en terrassen. Struin hier door de knusse steegjes en ga op zoek naar het Instawaardige 'blauwe straatje' en alle historische bezienswaardigheden. De wandeling door het centrum zal je uiteindelijk leiden naar de eeuwenoude haven van Pythagorion. Het schijnt de oudste haven in de Middellandse Zee te zijn. Oh, en kwam de naam van dit dorpje je bekend voor? Dat is niet gek, want hij is afgeleid van de man die de berekening voor de oppervlakte van een driehoek bedacht: Pythagoras! Een kijkje bij zijn standbeeld in de haven kan uiteraard ook niet ontbreken tijdens je vakantie.  

In de omgeving van Pythagorion kun je verschillende archeologische opgravingen vinden, de plek is daarom opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. De belangrijkste bezienswaardigheid die hierbij hoort is het Heraion. Deze tempel is aan de Griekse godin Hera gewijd en zou de grootste tempel van Griekenland zijn geweest. Het Heraion is rond 530 voor Christus gebouwd en heeft het zwaar te verduren gehad. Vandaag de dag bestaat de tempel slechts uit die ene, gigantische pilaar, die trouwens wel per-fect aangeeft hoe immens groot het bouwwerk geweest moet zijn.


De enige overgebleven pilaar van het Heraion

#2 De indrukwekkende Tunnel van Eupalinos

Vanuit Pythagorion kijk je uit op de berg Kastro, die een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van het eiland herbergt. Er loopt namelijk een tunnel van maar liefst 1036 meter dwars door deze berg. Hij werd 2500 jaar gelegen gegraven om de inwoners van het eiland te voorzien van schoon water en werd pas in 1882 ontdekt. De Eupalinos Tunnel was de eerste ter wereld die aan beide uiteinden werd uitgegraven met behulp van wiskundige berekeningen. Tot op heden is deze tunnel een van de grootste technische meesterwerken uit de oudheid. Het goede nieuws: de helft van de tunnel is open voor bezoekers. Dit betekent dat je zelf een kijkje kunt nemen in de Tunnel van Eupalinos tijdens je bezoek aan Samos.  

#3 Avontuur tijdens een bezoek aan de Potami watervallen

Aan de andere kant van het eiland vind je een van de leukste bezienswaardigheden van het eiland en tevens een van de avontuurlijkste. In de buurt van Karlovassi bevinden zich namelijk de schitterende Potami watervallen. Parkeer je scooter of auto (of stap uit de taxi) bij een restaurantje in de buurt om een goede bodem te leggen. Trek vervolgens je waterschoentjes aan en loop naar het beginpunt van de wandelroute. Na 20 minuutjes wandelen, zal je het laatste deel van de route naar de eerste waterval zwemmend af moeten leggen. Door ijskoud water welteverstaan. Een pittige tocht, maar zeker de moeite waard als je het ons vraagt.


Hoteltip: Samaina Inn

#4 De unieke Panagia Spiliani-kerk

Ga je vanuit Pythagorion naar het Heraion? Vergeet dan zeker geen kijkje te nemen bij het Panagia Spiliani klooster. Dit kerkje ligt in een zijstraatje van de weg naar het Heraion en het is zeker de moeite waard om een korte tussenstop te maken. Omgeven door cipressen, op een hoogte van 125 meter op de berg Kastro vind je dit pittoreske klooster met bijzondere grotkerk. Het klooster en haar tuin is goed onderhouden en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over Pythagorion, de Middellandse Zee en bij goed weer zelfs op Turkije. Daarnaast kan een bezoekje aan de bijzondere kerk niet ontbreken. Hij is namelijk gebouwd in een grot. Een unieke bezienswaardigheid die op een warme zomerdag de perfecte verkoeling biedt. 


 
Panagia Spiliani klooster op Samos

#5 Flamingo's en pelikanen spotten bij het meer van Glyfada

Een van de leukste bezienswaardigheden op Samos zijn de flamingo's en pelikanen bij het meer van Glyfada. Hoe heerlijk tropisch klinkt dat? Ook dit meer ligt vlakbij Pythagorion en is, samen met het waterrijke gebied rondom, het thuis voor veel zeldzame soorten watervogels. Omdat er constant zeewater in het meer sijpelt, blijft het het hele jaar door een weelderige plek die perfect is om bijzondere vogels te spotten. Het meer van Glyfada is daarom niet voor niets de favoriete plek op Samos voor veel natuurliefhebbers.   

Tip: Vooral tijdens zonsondergang is het meer van Glyfada schitterend.

#6 Wijnen in het Samos Wine Museum

Wanneer je in Samos-stad bent, is het een echte aanrader om voor €2 per persoon een bezoekje te brengen aan het Samos Wine Museum. Zelfs als je niet van zoete witte wijn houdt, zal de beroemde muskaatwijn die typerend is voor het eiland, je aangenaam verrassen. Loop een rondje door het museum en sluit af met een proeverij van de meest bekende wijnen die op Samos geproduceerd worden. In ieder glaasje is te proeven dat het om topkwaliteit gaat. Natuurlijk kun je een flesje van jouw favoriet kopen om er vervolgens van te genieten op het balkon van je hotelkamer. Dat wordt wijnen, wijnen, wijnen!


Hoteltip:
Hotel Andromeda

#7 Kerkis: de hoogste berg van Samos

Naar de top van de Kerkis is het ongeveer 4 uur wandelen. Een flinke tocht, maar prachtig voor de echte hikers onder ons. Wanneer je in Kambos Votsalakia start, loop je in circa 8 uur heen en terug en spot je onderweg zo’n 1400 zeldzame plantensoorten, allerlei grotten en kloosters. De vulkanische Kerkis berg is aan de westkant van Samos gelegen is 1440 meter hoog. Ga jij een poging wagen om Vigla Peak (het hoogste punt van de berg) te bereiken of vind je 8 uur hiken wat veel van het goede? Aan de kant van verschillende wegen vind je viewpoints die vaak een schitterend uitzicht bieden op de vulkaan. Dan kun je in ieder geval zeggen dat je de top hebt gezien. 

 
Uitzicht op de berg Kerkis

Kortom: Samos is klein maar fijn en barst van de leuke bezienswaardigheden. Gaat jouw volgende vakantie naar dit paradijsje? Bekijk het aanbod op onze website en vind jouw perfecte match.