JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Curaçao informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Curaçao informatie

Bon bini! Contento di mira bo. Niets is belangrijker dan goed voorbereid op vakantie te gaan. In de vakantiewijzer van Prijsvrij vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw heerlijke vakantie in Curaçao. Van belangrijke reisdocumenten en de munteenheid tot het drinkwater en gebruiken. Nadat jij alle Curaçao informatie hebt gelezen ben je klaar om op vakantie te gaan. Wij wensen je alvast een hele fijne reis naar het zonnige Curaçao!

Curaçao informatie

Officiële taal


Papiaments


Hoofdstad


Willemstad


Regeringsvorm

 


Constitutionele monarchie


Oppervlakte


444 km²


Inwoners


157.538


Munteenheid


Antilliaanse gulden


Tijdsverschil:


UTC -4


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Curaçao International Airport


 

9,5 uur 

 


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.cw - CUW - +5999

Valuta in Curaçao

In Curaçao betalen ze met de Antilliaanse gulden. 1 Antilliaanse gulden is ongeveer gelijk aan 0,46 euro. Je kan gemakkelijk geld opnemen met je Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Houd er wel rekening mee dat je per transactie kosten betaalt, dus probeer zo min mogelijk geld op te nemen of een groter bedrag in één keer te pinnen. Creditcards worden in grotere winkels en hotels geaccepteerd. Op sommige plekken is het nog niet mogelijk om met creditcard te betalen, zorg dan altijd dat je voldoende contant geld op zak hebt. Vergeet niet je bankpas op 'wereldstand' te zetten voor de periode dat je in het buitenland verblijft. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Curaçao is een geldig paspoort het belangrijkste vereiste reisdocument. Een identiteitskaart voldoet niet als reisdocument naar Curaçao. Voor een bezoek aan Curaçao korter dan 180 dagen is geen visum nodig. Wel dien je voor vertrek verplicht een online immigratiekaart (DI card) in te vullen voor iedere reiziger. Deze moet je bij aankomst digitaal of geprint kunnen laten zien. Om deze in te kunnen vullen, heb je een geldig paspoort nodig. En, wil je een auto huren? Dan geldt ook hier je Nederlandse rijbewijs als legitieme kaart.

BELANGRIJK: vlieg je via de Verenigde Staten of Canada naar de Dominicaanse Republiek? Hou er dan rekening mee dat je voor je reis ESTA of eTA aanvraagt. Dit kun je online aanvragen tot 72 uur voor vertrek. 

Vluchtduur Curaçao

De vluchtduur naar het geweldige Curaçao is vanaf Amsterdam Schiphol ongeveer 9 uur en 30 minuten. Willemstad is de eindbestemming van de vlucht, maar soms wordt er een tussenstop gemaakt op een van de andere Antillen. Een alternatief is vliegen vanaf Düsseldorf, dit duurt een uurtje langer. Houd rekening met het tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao. In de zomertijd is het 6 uur vroeger en in de wintertijd 5 uur vroeger. 

Elektriciteit in Curaçao

Het stroomnetwerk van Curaçao kent een netspanning van 110-130 volt. In Nederland is dit 230 volt, dat betekent dat je niet zomaar Nederlandse apparaten kunt aansluiten. Hiervoor heb je een spanningsomvormer nodig. De meeste apparaten kun je gewoon aansluiten, maar controleer dit van tevoren goed. Op het apparaat staat vermeld op welke hoeveelheid volt het werkt. Als je geen stroom nodig hebt, raden we je aan om het apparaat uit het stopcontact te halen. Daarnaast hebben ze in Curaçao andere stopcontacten. Het is dus belangrijk om een reisstekker/wereldstekker aan te schaffen voor je vertrek naar Curaçao.

Drinkwater

Het drinkwater is net zoals in Nederland gewoon drinkbaar. Er zijn zelfs mensen die het water in Curaçao beter vinden dan in Nederland! Het kraanwater bevat geen chloor, is zacht, bevat geen calcium en het is geur- en smaakloos.

Welke taal spreken ze in Curaçao?

De officiële taal van Curaçao is Nederlands en Papiaments. Verder wordt er ook Spaans en Engels gesproken. Curaçao maakt deel uit van de Nederlandse Antillen en van ongeveer 8% van de bevolking is Nederlands de eerste taal. Papiaments is een beetje een mengelmoes van Portugese, Afrikaanse, Spaanse, Nederlandse en Zuid-Amerikaanse talen. Sommige woorden zal je al herkennen en worden ook af en toe hier in Nederland gebruikt. Mi por papia Papiamento, betekent 'ik praat een beetje Papiaments'. Handig voor tijdens je vakantie!

Cultuur Curaçao

Het geweldige eiland staat natuurlijk bekend om de felblauwe zee, vuurtoren, fantastische onderwaterwereld en de gezellige inwoners. Curaçao telt maar liefst 155.000 inwoners, maar ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen. Het grootste gedeelte van de inwoners is Creools, maar ook van Europese, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse afkomst. Waar Curaçao vooral om bekend staat is de geweldige gastvrijheid. De swingende muziek, de relaxte en de open inwoners zorgen voor een heerlijke sfeer. Het woord ‘haast’ is in dit vakantieland ook niet bekend en alles gaat lekker op het gemak. Je voelt je vaak meteen welkom en de lokale bevolking vindt het ook erg leuk om een praatje te maken!

Een groot gedeelte van de lokale bevolking is Rooms-katholiek. In Curaçao staan prachtige kerken en de inwoners gaan nog regelmatig naar de kerk. Het is zeer leuk om eens een kerk te bezoeken, want ze zijn van buiten en van binnen schitterend.

Feestdagen Curaçao

Curaçao kent veelal dezelfde feestdagen zoals eerste kerstdag en Hemelvaartsdag. Houd er rekening mee dat tijdens deze feestdagen de winkels gesloten zijn en veel mensen vrij zijn. Kijk dus goed voor vertrek of er tijdens jouw vakantie een feestdag is. Verder zijn de meeste winkels op zondag gesloten of aangepaste openingstijden van 11-14 uur. Als er grote cruise schepen aanmeren, zijn de winkels vaak wel open op zondag.

1 januari

Nieuwjaarsdag


15 februari

De maandag na de Grote Karnaval


2 april

Goede Vrijdag


4 april 

1e Paasdag


5 april 

2e Paasdag


27 april 

Koningsdag


1 mei

Dag van de Arbeid


13 mei

Hemelvaartsdag


2 juli

Dag van de Vlag


10 oktober

Dag van Curaçao


25 december 

Eerste Kerstdag


26 december

Tweede Kerstdag


Hoe is het weer en klimaat in Curaçao?

Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat. Dat betekent dat de temperaturen het gehele jaar vrij constant zijn en er zijn ruim acht uur zonne-uren per dag. Vanaf februari tot en met juni is het droog en valt er vrijwel geen neerslag. De laatste drie maanden van het jaar valt er de meeste neerslag, maar niet genoeg om van een regenseizoen te spreken. Wanneer is de beste reistijd voor Curaçao? Wanneer niet kun je eigenlijk zeggen! Het tropische klimaat zorgt ervoor dat je het hele jaar door Curaçao kunt bezoeken. In de warmste maanden kan de temperatuur oplopen tot 35 °C en in de minste maanden is het gemiddeld 29 °C. Het is dus ook een ideale winterzonbestemming.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Curaçao?

Voor je bezoek aan het vakantieland Curaçao zijn geen vaccinaties verplicht. Meer informatie? Kijk bij onze betrouwbare partner voor het juiste advies. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Curaçao willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Curaçao, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 911
  • Ambulance: 912
  • Brandweer: 911
  • Politie: 911
  • Netnummer: +5999

Vervoer Curaçao 

Curaçao is natuurlijk maar een klein vakantieland, maar er zit toch wat afstand tussen verschillende populaire bezienswaardigheden. Het makkelijkste vervoermiddel tijdens je verblijf is het huren van een auto. Je kunt al een auto huren vanaf €25 en de benzine prijzen zijn ongeveer de helft van Nederland. Haal je auto gemakkelijk op bij aankomst op de luchthaven en zet de auto daar ook weer af. Lekker makkelijk!

Een andere mogelijkheid om van A naar B te komen is gebruik maken van de taxi. Spreek van te voren met de chauffeur het tarief af, want de meeste taxi’s beschikken niet over een meter. Na 23.00 wordt er een nachttoeslag gerekend, waardoor de taxi’s iets duurder zijn. Het openbaar vervoer wordt door toeristen wat minder gebruikt. Het eiland beschikt over bussen en minibusjes. De grote bussen rijden een vaste route langs vele bezienswaardigheden, stranden en winkels. Ze rijden ongeveer om het halfuur en je moet contant betalen bij de chauffeur. Tot slot is een minibusje ook een vervoermiddel om je te verplaatsen in Curaçao. Deze busjes rijden vaak een vaste route en je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Je kunt de busjes herkennen aan een kartonnen bordje voor het raam met de eindbestemming erop en het woord BUS op de kentekenplaat.

Er zijn dus genoeg vervoersmiddelen aanwezig om je te verplaatsen in Curaçao. Wij raden aan om een auto te huren en lekker het eiland te gaan verkennen. Sommige plaatsen kun je ook lopend bezoeken en vanaf sommige hotels rijdt er een shuttlebus naar het centrum. Wij wensen je alvast een fijne vakantie. Saludos, pasa un bon dia!

Heb je nog geen vakantie geboekt naar Curaçao? Bekijk dan ons ruime aanbod voor jouw volgende vakantie naar Curaçao!