Veelgestelde vragen - Reizen met kinderen & baby's

Gelden er baby- en kinderkortingen?

Voor baby's geldt vaak een ander, gereduceerd tarief. Soms hoef je niets te betalen. Bij veel luchtvaartmaatschappijen gelden de tariefgroepen baby's (tot 2 jaar), kinderen (van 2 tot 12 jaar) en volwassenen (vanaf 12 jaar).

De kortingen worden automatisch verrekend en staan vermeld in de uitgebreide prijsopbouw indien je een vakantie geselecteerd hebt. Kinderkortingen zijn vaak enkel van toepassing, mits bij 2 volwassenen op de kamer. 

Tot welke leeftijd is een kind nog een baby?

De meeste reisorganisaties rekenen een kind t/m 1 jaar als baby (de leeftijd op het moment van aanvang van de reis, niet op het moment van de reservering). Boek je een vliegreis met een baby, dan heeft de baby in het vliegtuig geen recht op een eigen stoel.

Wordt je baby 2 jaar tijdens de reis? Dan kunnen er soms kosten bijkomen voor de terugreis. Neem hierover contact op met ons customer care team.

Krijgt mijn baby en/of kind een eigen stoel in het vliegtuig?

Een kind tot twee jaar heeft geen recht op een eigen vliegtuigstoel. Wel is het (op basis van beschikbaarheid) vaak mogelijk om tegen betaling een vliegtuigstoel bij te boeken.

Is een kinderwagen/buggy toegestaan in het vliegtuig?

Als je reist met baby's of kleine kinderen heb je vrijwel altijd iets bij je om je kind in te vervoeren. Een reiswieg (maxi-cosi), een kinderwagen (wandelwagen) of een buggy. Grotere objecten zoals complete wandelwagens kunnen niet als handbagage meegenomen worden omdat ze gewoonweg niet in de lockers passen, deze dien je dan ook vaak al bij de incheckbalie in te leveren.

Opvouwbare buggy's (tot max. 7 kilo) kan je vrijwel altijd meenemen tot aan het vliegtuig en worden daarna in het bagageruim of een van de lockers geplaatst. Voor compacte maxi-cosi's geldt dat deze meestal meegenomen kunnen worden aan boord en in de lockers passen. Grotere exemplaren mogen vaak niet mee als handbagage. Neem voor de zekerheid contact op met jouw luchtvaartmaatschappij voor de exacte regels want deze kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen.

Goed om te weten: het meenemen van en buggy en kinderwagen valt niet onder de standaard bagage. Deze artikelen kan je dus als extra meenemen.

Mag ik babyvoeding meenemen als handbagage?
Ja, het is toegestaan babyvoeding mee te nemen aan boord. Je mag enkel hetgeen meenemen dat je nodig denkt te hebben tijdens de vlucht. Het is niet toegestaan om extra voeding en/of vloeistoffen mee te nemen.
Heb ik toestemming nodig om met een minderjarig kind of baby naar het buitenland te reizen?

Reis je met een kind naar het buitenland? Dan moeten de ouders, verzorgers of personen met gezag over de kinderen toestemming geven. Reis je als ouder alleen met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet je bij een grenscontrole kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de andere ouder.

Om de grenscontrole vlot te laten verlopen, staat er op de website van de Rijksoverheid een formulier 'Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar.

Voor meer informatie kan je terecht bij de Rijksoverheid

Hoeveel bagage mag ik meenemen voor mijn baby?

Voor baby's zonder eigen stoel mag je geen extra ruim- en handbagage meenemen. Dit kan per luchtvaartmaatschappij verschillen. Je kunt het beste contact op nemen met de luchtvaartmaatschappij voor de exacte regels. Vaak is het wel mogelijk tegen betaling extra bagageruimte bij te boeken.

Een buggy of kinderwagen mag je wel als extra meenemen op je vlucht. Lees hier meer over in dit artikel.

Ik ben zwanger. Mag ik vliegen?

Dit ligt eraan hoeveel weken je zwanger bent. Voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt dat je niet meer aan boord mag als je langer dan 36 weken zwanger bent. Ben je minder dan 36 weken zwanger, neem dan contact op met Prijsvrij.nl zodat wij bij de betreffende vliegmaatschappij kunnen navragen welke regels zij hanteren.

Tip: Veel luchtvaartmaatschappijen vragen om een recente zwangerschapsverklaring en in sommige gevallen ook om toestemming van een arts. Check dus voor vertrek altijd op de website van de luchtvaartmaatschappij of er nog zaken geregeld moeten worden voordat je kunt vertrekken.