JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Sint Maarten informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Sint Maarten informatie

Ga goed voorbereid op vakantie naar Sint Maarten met de Prijsvrij Vakantiewijzer! Zo is het fijn om voor je vakantie te weten welke vaccinaties je eventueel nodig hebt en of je het kraanwater gewoon kunt drinken. Geen zorgen: wij hebben alle praktische informatie over Sint Maarten voor je op een rij gezet, zodat je veilig en zorgeloos naar je vakantiebestemming toe gaat. Wist je dat je op heel Sint Maarten belastingvrij kan winkelen? De beste plek om dit te doen is Frontstreet in Philipsburg waar veel bekende merken gevestigd zijn.

Sint Maarten informatie

Officiële taal

 


Nederlands, Frans, Creools, Engels


Hoofdstad


Philipsburg


Regeringsvorm

 


Constitutionele monarchie


Oppervlakte


34 km²


Inwoners


42.846


Munteenheid

 


Antiliaanse gulden en Euro


Tijdsverschil:

 


-5 uur (wintertijd)
-6 uur (zomertijd)


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Princess Juliana 


 

9 a 10 uur 


Visum

Nee


Tel.

+721

Valuta Sint Maarten

Het mooie Sint Maarten in de Cariben is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Wél is het sinds de hervorming een apart land geworden. Toch kan je nog Nederlandse delen terugvinden op dit eiland. Zo is de officiële munteenheid op het Nederlandse deel de Antilliaanse Gulden. En, op het Franse deel van St. Maarten is de euro het officiële betaalmiddel. Toch wordt de Amerikaanse dollar het meest gebruikt. Ook worden de verschillende betaalmiddelen door elkaar gebruikt. Zo kun je dollars terugkrijgen als je met de gulden betaald en worden Euro’s geaccepteerd, maar ook dan kun je dollars als retour krijgen.

In en rondom Philipsburg zijn er genoeg pinautomaten te vinden dus het is makkelijk om geld op te nemen. Verder kun je op Sint Maarten bij de meeste winkels en restaurants betalen met creditcards en pinpassen. Het is altijd verstandig om wat cash bij je te hebben, mocht je ergens je pinpas of creditcard niet kunnen gebruiken. Let wel op: geld opnemen met een bankpas in een ander land is niet altijd gratis. Hiervoor worden mogelijk kosten in rekening gebracht per transactie. Vergeet daarnaast niet je pinpas op 'Wereldstand' te zetten voor de dagen dat je op Sint Maarten verblijft.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Sint Maarten voldoet een geldig paspoort (die bij terugreis minimaal 6 maanden geldig moet zijn). Als Nederlander heb je geen visum nodig als je minder dan 3 maanden op Sint Maarten verblijft. Verder zijn er geen grenscontroles tussen het Nederlandse en Franse deel zijn, je kunt dus vrij oversteken.

BELANGRIJK: vlieg je via de Verenigde Staten of Canada naar de Dominicaanse Republiek? Hou er dan rekening mee dat je voor je reis ESTA of eTA aanvraagt. Dit kun je online aanvragen tot 72 uur voor vertrek.

Vluchtduur naar Sint Maarten

Sint Maarten ligt in de Caribische zee en een vlucht vanaf Schiphol naar dit mooie eiland duurt ongeveer 9 à 10 uur. Gelukkig is dat het helemaal waard zodra je uit het vliegtuig op dit tropisch paradijs. Hou er rekening mee dat vluchten met een tussenlanding er nog iets langer over doen. 

Voor als je naar huis toe wilt bellen, let op met het tijdsverschil tussen Nederland en Sint Maarten. In de zomertijd is het op Sint Maarten 6 uur vroeger dan in Nederland en in de wintertijd is dit 5 uur.

Elektriciteit op Sint Maarten

Een wereldstekker of adapter is een fijne accessoire voor je vakantie naar Sint Maarten. Op het Nederlandse deel van St. Maarten wordt voor elektriciteit gebruik gemaakt van Amerikaanse stopcontacten, met twee (of drie) rechte pinnen in plaats van ronde pinnen zoals wij gewend zijn. Het stroomnetwerk van Sint Maarten kent een netspanning van ongeveer 110 volt. Dat is wel een verschil met Nederland, waar het aantal volt 230 is. Dus voordat je je stekkers zomaar in het stopcontact stopt, check eerst even hoeveel volt er toegestaan is (staat meestal op het apparaat). Op het Franse deel geldt de Europese stopcontact met een standaard netspanning van 220 volt.

Drinkwater

Het kraanwater op Sint Maarten is van goede kwaliteit en is gelukkig veilig om te drinken. Er wordt hier namelijk heel goed gefilterd waardoor het water normaal smaakt en niet met een chloorsmaak zoals je misschien al wel eens eerder hebt geproefd op vakantie. Mocht je niet zo dol zijn op kraanwater dan kun je er ook waterflessen kopen.

Welke taal spreken ze op Sint Maarten?

De officiële talen op Sint Maarten is Nederlands en Frans. Zo kun je in je eigen taal toch nog veel vragen op het eiland. Toch is Engels de meest gesproken taal op beide kanten van het eiland. Door veel immigranten van de omliggende Spaanstalige eilanden is Spaans de tweede meest gesproken taal. Hierna gevolgd door Creools, Frans, Papiamento en Nederlands. Zo is Nederlands dus wel de minst gesproken taal op het eiland, waardoor het toch fijn is als je op een andere taal kunt terugvallen.

Ontdek de cultuur van Sint Maarten

Sint Maarten met zijn helderblauwe water, witte zandstranden en wuivende palmbomen is een top plek voor een tropische vakantie! Het is een historische en culturele mengelmoes van Europese en Caribische invloeden. Dit kan je terugvinden in de kunst en de architectuur van het eiland. 

De leuke feestdagen van Sint Maarten

Veel feestdagen komen overeen met de Nederlandse feestdagen. Zo vieren zij ook nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag (maart/ april), Pasen (april), Koningsdag (27 april) en Kerstmis (25 & 26 december).

30 april

De dag van de grote Carnaval Parade


1 mei

Dag van de arbeid


27 mei

Dag van de emancipatie (Franse deel)


mei

Hemelvaartsdag


1 juli

Dag van de emancipatie (Nederlandse deel)


14 juli

Bastille day


11 november

Sint Maarten


15 december

Koninkrijksdag


26 december

Sint Maarten Boxing Day


Hoe is het weer en klimaat van Sint Maarten?

Fijn zonnig! De zon schijnt bijna altijd en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden. Kortom, het is er het hele jaar door ‘zomer’. Ook het zeewater heeft een aangename temperatuur. Een heel ander soort nieuwjaarsduik dan hier in Nederland. Door het tropische klimaat zijn er slechts twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Gelukkig valt het regenseizoen hier mee. Het houdt vooral in dat er af en toe een tropische bui valt, vaak aan het begin van de dag of ‘s nachts. Verder worden de maanden augustus en september niet aangeraden om te vliegen naar Sint Maarten. Dit zijn namelijk de meest orkaangevoelige maanden.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Sint Maarten?

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor je vakantie op Sint Maarten.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten van Sint Maarten willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie, dan kan dat met onderstaand alarmnummer:

Op het Nederlandse deel:

  • 911 voor politie
  • 912 voor de ambulance

Op het Franse deel:

  • 17 voor de politie
  • 15 voor de ambulance

Landnummer: +721

Verder zijn er twee ziekenhuizen op het eiland; het St. Maarten Medical Center vlakbij Philipsburg en het Louis Constant Fleming Hospital in Marigot.

Vervoer tijdens je vakantie op Sint Maarten

Dit mooie eiland is niet heel groot (34 km2), maar overal heen lopen is nu ook weer niet altijd even handig. Het kan er namelijk vrij warm zijn en dan is een auto, met airconditioning, toch wel handiger. Dit is namelijk ook de meest gebruikte vervoermiddel van de meeste inwoners van Sint Maarten. Huur daarom een auto om het mooie eiland te verkennen! Zo ben je vrij om te gaan waar je wil en kun je makkelijk alle stranden en baaien ontdekken. Door het beperkte aantal wegen is verdwalen bijna onmogelijk. Bij rustig verkeer rij je, als je niet zou stoppen, in ongeveer 2 uur het eiland rond. Aangezien veel inwoners ook gebruik maken van de auto, kan het soms in de spits wel wat drukker zijn in en rondom de steden. Een auto huren op Sint Maarten is niet heel duur. Zo kun je voor € 70 à € 80 per dag al een auto huren.

Wil je liever niet zelf rijden? Dan kan je ook rondreizen met het openbaar vervoer of de taxi. Op Sint Maarten zijn er veel privétaxi's en busbedrijven. Hiervoor zijn vaste prijzen gerekend afhankelijk van de afstand. Het is daarom slim om de prijs voordat je instapt al op te vragen. Ook kun je tijdens een tour over het eiland gemakkelijk gebruik maken van de diensten van taxi- en busbedrijven. Er zijn op veel plekken taxistandplaatsen te vinden, namelijk bij het vliegveld, de cruise haven en halverwege Frontstreet bij het Cyrus Wathey Square. Ook staan er vaak taxi’s klaar bij grote hotels. En, alsof al deze opties nog niet genoeg zijn, kun je er ook nog eens op pad met een jeep, motor, scooter of de fiets.

Wat een prachtbestemming dus! Heb jij je vakantie al geboekt? Mocht je dat nog niet hebben gedaan, check dan maar eens ons luxe en sfeervolle aanbod en vlieg binnenkort al naar het adembenemende Sint Maarten.