JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
IJsland informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

IJsland informatie

Je gaat (of wil) naar IJsland. Wij zijn jaloers! Het is een unieke vakantiebestemming, waar je zonder twijfel een onvergetelijke tijd gaat beleven. Om goed voorbereid te vertrekken, hebben wij alle praktische informatie over IJsland voor je op een rijtje gezet in de Prijsvrij Vakantiewijzer. Na het lezen van de onderstaande informatie ben je van alle belangrijke zaken op de hoogte en kun je alles uit je vakantie halen. Sjáumst á Íslandi! Ofwel: tot in IJsland!

IJsland informatie

Officiële taal


IJslands (Íslenska)


Hoofdstad


Reykjavik


Regeringsvorm

 


Parlementaire republiek


Oppervlakte


103.000 km²


Inwoners


364.134


Munteenheid


IJslandse kroon (ISK)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinaties


Nee


Vluchtduur

Reykjavik:


 

Circa 3,5 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel.

.is - ISL - 354

Valuta in IJsland

Het officiële betaalmiddel in IJsland is de IJslandse kroon (ISK). Handig om te weten is dat €1 gelijk is aan 148 IJslandse kroon. Deel het te betalen bedrag dus door 148 als je wil weten hoeveel je voor iets zou betalen in euro's. Naast contant afrekenen kun je op nagenoeg alle plekken betalen met je creditcard en zelfs met een Nederlandse bankpas. Het kan echter altijd van pas komen om wat contant geld op zak te hebben, voor het geval je ergens komt waar niet met een betaalpas afgerekend kan worden. Geld opnemen is geen probleem in dit land: er zijn genoeg geldautomaten. Let er wel op dat je over iedere transactie een klein bedrag moet betalen. Probeer het aantal transacties daarom te beperken. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Wanneer je op vakantie gaat naar IJsland is alleen een Nederlands paspoort of een identiteitskaart nodig. Deze documenten moeten wel nog minimaal 3 maanden na thuiskomst geldig zijn. Het is niet nodig om een visum aan te vragen. 

Vluchtduur IJsland

Je stijgt op vanaf Schiphol en 3 uur later sta je met je koffertje in IJsland. Op vliegveld Keflavik in de hoofdstad Reykjavik om precies te zijn. Vlieg je vanaf Eindhoven of Rotterdam? Dan heb je onderweg sowieso 1 tussenstop. De vliegtijd kan dan oplopen tot 14,5 uur. Het meest gebruikelijk is daarom om rechtstreeks vanaf Amsterdam te vliegen.

Elektriciteit in IJsland

De elektriciteit en stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. De netspanning van de elektriciteit is 230 volt en de frequentie 50 hertz. In IJsland worden stopcontacten van type F gebruikt, maar apparaten met een stekker in type C en E passen hier ook in. Je kunt je wereldstekker dus thuis laten, dat scheelt weer in je koffer! 

Drinkwater

Het water dat in IJsland uit de kraan komt wordt beschouwd als het puurste water van de wereld. Je kunt het gerust drinken. Het warme water kan misschien iets anders smaken dan je gewend bent, maar is nog steeds geheel veilig om te drinken. Op veel plekken is het zelfs mogelijk om gratis gebruik te maken van kraanwater of het te bestellen in restaurants.  

Welke taal spreken ze in IJsland?

In IJsland spreken ze, je zal het haast niet verwachten: IJslands. De IJslanders zijn erg trots op hun taal en zullen het waarderen wanneer je een poging doet om een woordje IJslands te spreken. Daarnaast spreken veel inwoners Deens en ook Engels wordt door steeds meer mensen gesproken. Met Engels zal je je het grootste deel van de tijd goed verstaanbaar kunnen maken en anders kom je met de woordjes Hæ (hoi), Takk (bedankt), Já (ja), Nei (nee) en Bæ (doei) een heel eind. 

Cultuur IJsland

IJslanders zijn gastvrij, familiegericht en zeer harde werkers. Het zijn over het algemeen hele aangename mensen. Opmerkelijk is dat de bevolking trollen, elfen, reuzen en geesten niet zien als verhalen of sprookjes, maar als dagelijkse realiteit. Verlaten huizen worden bewoond door geesten, in bergmeren leven monsters en grotten zijn het thuis voor reuzen. Een ding is zeker: mooie, mysterieuze verhalen vind je hier in overvloed. 

Wie van goed en bijzonder eten houdt is in IJsland aan het juiste adres, met heerlijke producten rechtstreeks uit de natuur. Vlees en vis staat overal op het menu en zelfs een stukje haaienvlees is niet ongebruikelijk. Daarnaast zijn ze hier echte zoetekauwen en is er aan unieke toetjes geen gebrek. 

Feestdagen IJsland

In IJsland houden ze wel van een feestje. De kans is dan ook aanwezig dat je tijdens je verblijf een gaaf festival bij kan wonen. Wil je tijdens je vakantie niks missen van de nationale feestdagen? Hieronder een overzicht van de belangrijkste feestdagen.

1 januari

Nieuwjaarsdag


Maart/april

Pasen


Eerste donderdag na 18 april

Dag van de zomer


1 mei

Dag van de arbeid


Mei

Hemelvaartsdag


Eerste zondag in juni

Vissermandag


17 juni

Onafhankelijkheidsdag


Eerste maandag van augustus

Dag van de handel


16 november

Dag van de IJslandse taal


25 & 26 december

Kerstmis


31 december

Oudejaarsavond


Hoe is het weer en klimaat in IJsland?

Het noorden van IJsland kent een koud zeeklimaat, wat overgaat in een toendraklimaat hoe zuidelijker je komt. De winters zijn fris en ook de zomers zijn relatief koud. Deze bestemming staat daarnaast bekend om het ruige weer, wat goed past bij het ruige landschap dat het eiland kent. Het water komt hier bijvoorbeeld niet alleen uit de lucht vallen, maar wordt ook door geisers uit de grond gespoten. Een zéér bijzonder fenomeen. Net zoals het noorderlicht dat je hier kunt bewonderen van oktober tot maart.

De gemiddelde temperatuur ligt in de zomermaanden rond de 10 tot 14 graden en in de winter zakken de temperaturen lang niet zo laag als je misschien verwacht in IJsland. De gemiddelde temperatuur komt overdag nauwelijks onder het vriespunt in de winter. 

Welke vaccinaties zijn nodig voor IJsland?

Voor een vakantie naar IJsland zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de politie, ambulance of brandweer in IJsland willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie, dan kan dat met onderstaand alarmnummer:

  • Algemeen alarmnummer: 112

Vervoer in IJsland

De meest gebruikelijke manier om door IJsland te reizen is per huurauto. Door het huren van een auto kan je gaan en staan waar en wanneer je wil. Ideaal. De wegen zijn goed onderhouden en zijn prima te berijden in verschillende weersomstandigheden. Het huren van een auto tijdens je vakantie is zeker de moeite waard om te overwegen. Met een Nederlands rijbewijs mag je hier gewoon de weg op.

Daarnaast is het reizen per bus ook een mogelijkheid. Vanuit Reykjavik zijn er busverbindingen naar een groot deel van de plaatsen op het eiland. Een voordeel is dat busritjes op IJsland goedkoop zijn en je kunt vooraf zelfs een speciale buspas kopen, waarmee je onbeperkt kunt reizen. 

Gaat de reis binnenkort naar IJsland, maar heb je nog geen verblijf geboekt? Bekijk dan ons aanbod aan hotels voor jouw volgende vakantie naar dit bijzondere eiland!