JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Braveheart - Filmlocaties

Braveheart

Auteur: Jana  Gepubliceerd op: 01-06-2021

De film Braveheart met Mel Gibson in de hoofdrol, werd gefilmd in Ierland in 1994. Het verhaal gaat over William Wallace, een 13e-eeuwse krijger die vocht voor de Schotse onafhankelijkheid. Maar liefst 14 van de 20 filmlocaties waren gevestigd in Ierland. De locaties die voor de film werden gekozen, waren o.a. County Meath, County Kildare en County Dublin. Veel van de vechtscènes zijn gefilmd op The Curragh Plains en County Kildare.

Met vijf Oscars is de film Braveheart een van de meest succesvolle films ooit gemaakt op Iers grondgebied. Hoewel de film zich afspeelt in Schotland werd er na een paar weken filmen in Schotland toch bepaald dat de rest in Ierland gefilmd zou worden. Wij geven ze geen ongelijk, Ierland is prachtig!

National Park Wicklow Mountains

Het nationale park Wicklow Mountains is misschien wel de meest bekende filmlocatie van Braveheart en wij begrijpen al te goed waarom. De adembenemende landschappen zorgen ervoor dat je helemaal terug in de tijd gaat.

Het dorp ‘Lanark’, waar de jonge William Wallace opgroeit en verliefd wordt op Murron (Catherine McCormack), werd gebouwd in de Glen Nevis-vallei aan de voet van Ben Nevis, de hoogste bergtop van Groot-Brittannië. Hoewel de set na het filmen werd ontmanteld en het gebied terugkeerde naar zijn oude staat, is de Braveheart Car Park gebouwd om de locatie te onderhouden en te behouden.

De filmlocatie bevindt zich in de vallei, voorbij de parkeerplaats en onder het hoogste punt van de weg. Het ontwerp van de dorpshuizen was gebaseerd op die van St Kilda, een klein eiland voor de Schotse kust dat nu een toeristische trekpleister is.

Naarmate de legende van Wallace groeide na het doden van Mornay (Alun Armstrong), werd zijn tocht langs het spectaculaire bergpad gefilmd op de Mamores. Een groep van tien bergen verbonden door een smalle bergkam, die zich uitstrekt tussen Loch Leven zelf en Glen Nevis. Als je jezelf als een fitte bergwandelaar beschouwt, zou je in staat moeten zijn om de tien toppen te bewandelen. Toegang tot de bergkammen wordt verkregen vanuit het zuiden bij Kinlochleven of vanuit het noorden in Glen Nevis. Het is de ideale plek om te wandelen, te mountainbiken en te picknicken. Er zijn zelfs speciale Braveheart wandelingen, hoe gaaf! Glen Nevis is ook onderdeel van de West Higland Way. Dit is een 150 kilometer lange wandelroute die van Glasgow naar Fort William loopt.

Het interieur van het kasteel van Mornay is een andere Schotse locatie, namelijk Edinburgh Council Chamber.

National Park Wicklow Mountains


Nevis Vallei

County Dublin

De rest van de film is opgenomen in Ierland, waar de meeste interieurs werden gefilmd in de beroemde Ardmore Studios. Productieontwerper Tom Sanders doet geweldig werk door oude Ierse kastelen aan te kleden om authentieke achtergronden te bieden. Ook Dunsoghly Castle in Dublin is gebruikt als film locatie.

Trim Castle

Het beroemde Trim Castle is in de film bekend als de Engelse stad York. Het kasteel en de omgeving is schitterend, geen wonder dat de filmmakers verliefd werden op deze locatie! Wanneer je rondslentert langs de rivier De Boyne en het omliggende platteland dan ben je even in het paradijs. Ook bij Trim, aan de andere kant van de kasteelmuur, is het ‘London Square’ aangelegd.


Trim Castle

De Engelse palissade werd gebouwd rond een oud jachthuis op de Coronation Plantation (genoemd om de kroning van koning Willem IV in 1831 te vieren) in het Wicklow Mountains National Park.

Niet ver van Blessington Lakes vond de ‘Battle of Falkirk’ plaats in velden buiten de stad Ballymore Eustace. In 2004 werden de decors voor Antoine Fuqua's King Arthur met Clive Owen op dezelfde plek gebouwd.

Curragh Plain, een stuk land van 5000 hectare tussen Newbridge en Kildare, werd gebruikt voor de 'Battle of Stirling Bridge’. Deze scène had zes weken nodig om te filmen met negen camera's en ruim 2000 extra's.

Ongeveer vijf mijl ten noordoosten van Trim ligt Bective Abbey. Het is gelegen aan de rivier de Boyne in Bective. Bective Abbey diende als binnenplaats van het kasteel van de Longshanks en ook als de kerkers waarin Wallace gevangen zat.

'Westminster Abbey', waar Prince Edward met tegenzin met Isabella trouwde, is de 15e-eeuwse Sint-Niklaaskerk, Dunsany Castle, in het stadsdeel Dunsany. Het is gelegen tussen Trim en het dorp van Dunshaughlin in.

‘Edinburgh Castle’, diende als de basis van Robert the Bruce waar Wallace uiteindelijk door de Engelsen wordt ingenomen. Het is het hoge Dunsoghly kasteel met een vierkante toren uit 1450 en is het enige kasteel in Ierland dat zijn oorspronkelijke Middeleeuwse spantdak heeft behouden. Het ligt ongeveer drie kilometer ten noordwesten van Finglas, maar is niet toegankelijk voor publiek.

Hoewel in Ierland werd gefilmd, was de echte plaats van de marteling en executie van William Wallace in 1305 West Smithfield in Londen. De plek, ooit een marktplaats, was de vaste locatie van de stad voor spectaculair gruwelijke executies. Een gedenkteken voor Wallace, meestal versierd met bloemen en verschillende tartans, is te zien aan de zuidoostkant van Smithfield.

Westminster Abbey

Zoals je ziet is er genoeg te ontdekken voor de echte Braveheart fans! Begin je reis in Ierland en ontdek alle mooie plekjes van de film. Alvast inspiratie opdoen voor een vakantie in Ierland? Bekijk dan ons aanbod!