JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Hongarije informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Hongarije informatie

Jó napot! Niets is belangrijker dan goed voorbereid op vakantie te gaan. In de vakantiewijzer van Prijsvrij vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw heerlijke vakantie in Hongarije. Van belangrijke reisdocumenten en de munteenheid tot het drinkwater en Hongaarse gebruiken. Nadat jij alle Hongarije informatie hebt gelezen ben je klaar om op vakantie te gaan. Wij wensen je alvast een hele fijne reis naar Hongarije!

Hongarije informatie

Officiële taal


Hongaars


Hoofdstad


Boedapest


Regeringsvorm

 


Parlementaire Democratie


Oppervlakte


93.030 km²


Inwoners


9.769.526


Munteenheid

 


Hongaarse forint (HUF)


Tijdsverschil:


Geen


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Boedapest


 

Circa 2 uur


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.hu - HUN - +36

Valuta in Hongarije

Het vakantieland Hongarije heeft de Hongaarse Forint als betaalmiddel. 1 Hongaarse Forint (HUF) staat gelijk aan 0,0029 euro. De rekeningsom kan wat ingewikkeld zijn. Wij raden aan om voorafgaand aan je bezoek naar Hongarije een app te downloaden. Deze apps helpen je makkelijk met de omrekening naar euro’s. De prijzen in Hongarije liggen ongeveer 17% lager dan in Nederland.

In Hongarije kun je bij banken je euro’s omwisselen in Hongaarse Forinten. Wij raden af om dit te doen bij het vliegveld van Budapest of op wisselkantoren, want hier betaal je teveel transactiekosten. Je kan ook gemakkelijk geld pinnen bij een van de vele pinautomaten. Hou er wel rekening mee dat je per keer transactiekosten betaald, dus probeer zo min mogelijk te pinnen. Wij raden aan om altijd te pinnen bij een pinautomaat die vast zit aan een bank en geen losse machine. Hier betaal je teveel transactiekosten. Als de pinautomaat aangeeft of je wilt afrekenen in euro’s of Hongaarse Forinten (HUF) kies dan altijd voor het laatste.

Je kan op vele plekken in Hongarije betalen met de pinpas. Het is wel altijd handig contant geld opzak te hebben, zodat je altijd iets achter de hand hebt. Ook met de creditcard kan je bij veel plekken in Hongarije betalen.   

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Hongarije is een paspoort of identiteitskaart de belangrijkste vereiste reisdocument. Deze moet bij aankomst van het vakantieland nog 6 maanden geldig zijn. Voor een bezoek aan Hongarije is geen Visum nodig.

Vluchtduur Hongarije

De vluchtduur naar het culturele Hongarije is ongeveer 1 uur en 50 minuten. Vlieg je naar Boedapest is het 1 uur en 45 minuten, naar Debrecen 2 uur en naar Sármellék 1 uur en 50 minuten. Vanaf Amsterdam en Rotterdam vlieg je vaak restreeks naar Hongarije en via Eindhoven zit soms een tussenlanding.

Elektriciteit in Hongarije

Het stroomnetwerk van Hongarije kent een netspanning van 220-230 volt. Dit is ongeveer gelijk aan als die in Nederland. Ze hebben ook dezelfde stopcontacten, dus tijdens je reis naar Hongarije hoef je geen rekening te houden met elektriciteit.

Drinkwater

Het kraanwater kan in de meeste gebieden van Hongarije gewoon gedronken worden. Ga je op vakantie naar Boedapest of in de omgeving van het Balatonmeer is het kraanwater geschikt om te drinken. In het oosten en zuidoosten van Hongarije wordt dit echter afgeraden. Als je op vakantie gaat naar het oosten of zuidoosten van Hongarije, raden wij aan om flessen water te kopen. Hou er rekening mee dat voor ons water met een blauwe dop zonder prik is en met een rode dop met prik, maar dat is Hongarije andersom.

Welke taal spreken ze in Hongarije?

De officiële taal van Hongarije is Hongaars. De taal lijkt niet op Engels, Duits, Frans, Nederlands of Spaans en is daarom lastig te begrijpen. Hongaren zijn vaak wel behulpzaam en geduldig, dus met wat handen en voetenwerk kom je er vaak wel uit. Sommige inwoners spreken een beetje Duits en Engels. Nem beszélek magyarul betekent ik spreek geen Hongaars, handig voor tijdens je vakantie toch?

Cultuur Hongarije

De cultuur in Hongarije is zeer divers en verschilt per deel van het land. Hongarije heeft veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur en is daarom ook populair voor een stedentrip. Hongarije heeft een lange historie en dit is dan ook terug te zien in de gebouwen, gebieden en bevolkingsgroepen. Het vakantieland heeft ook prachtige natuur en het welbekende Balatonmeer, wat schitterend is. Budapest is een van de meest culturele steden van het land met vele bezienswaardigheden. In Boedapest vind je interessante musea, mooie gebouwen, het oude centrum, historische winkelstraat en prachtige monumenten. Het charmante Debrecen is de verborgen parel van Hongarije. Hier vind je ook prachtige gebouwen, gezellige winkels en vele bezienswaardigheden.

Over het algemeen zijn de Hongaren zeer behulpzaam en vriendelijk. Er zijn een aantal cultuurverschillen met Nederland die voorafgaand aan je vakantie naar Hongarije zeer behulpzaam kunnen zijn. In Hongarije is fluisteren of een zachte spreektoon vanzelfsprekend. Ze roepen vaak niet naar elkaar en houden hun spreektoon gedempt. In Hongarije stellen de inwoners zich altijd voor met hun achternaam in plaats van hun voornaam. Verder houden Hongaren weinig afstand tussen elkaar. Ze staan vaak dicht bij elkaar en raken ook vaak elkaars schouders aan. Dus als je een vraag stelt, is het niet gek als iemand wat dichterbij komt staan!

Feestdagen Hongarije

Als je lekker op zonvakantie gaat naar Hongarije of een leuke stedentrip naar Boedapest is het van te voren altijd handig om te checken of het geen feestdag is. Tijdens deze feestdagen zijn de winkels en markten gesloten en rijdt het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling. De feestdagen in Hongarije zijn:

1 januari

Nieuwjaarsdag


15 maart

Herdenking Revolutie


2 april

Goede vrijdag


4 en 5 april

Pasen


1 mei 

Dag van de Arbeid 


9 mei

Dag van Europa


11 t/m 14 mei 

IJsheiligen


23 en 24 mei

Pinksteren


23 oktober 

Dag van de Republiek


1 november 

Allerheiligen


6 december

Sint Nicolaas


24 en 25 december

Kerstmis 


Hoe is het weer en klimaat in Hongarije?

Hongarije heeft een zeeklimaat en een landklimaat. Door de centrale ligging van het land in Midden-Europa is er weinig invloed van de Middellandse zee. Hongarije is omgeven door heuvel- en berggebieden en heeft hierdoor weinig neerslag. Het is ook een van de droogste gebieden van Europa. De zomermaanden in Hongarije zijn vrij warm met tempraturen van 25 tot 30 graden. In de wintermaanden is het in Hongarije erg koud met tempraturen onder de 0 graden.

In juni, juli en augustus is het vaak erg warm en perfect voor een zonvakantie. Hou je van rond de 25 graden, dan zijn de maanden mei, september en oktober de beste reistijd voor jouw.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Hongarije?

Voor je bezoek aan het vakantieland Hongarije zijn vaccinaties niet verplicht. Als je een langere tijd in Hongarije bent,  kan een vaccinatie tegen Hepatitis B en TBC wel noodzakelijk zijn.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Hongarije willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Hongarije, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 104
  • Brandweer: 105
  • Politie: 107
  • Netnummer: +36

Vervoer in Hongarije

Het openbaar vervoer in Hongarije is goed geregeld. Je kan gebruik maken van de metro, tram, bus en trein. Je kunt gemakkelijk met de trein naar grote of middelgrote plaatsen, maar niet overal is een treinstation. De bus is het populairste vervoersmiddel, omdat die vaker rijdt en ook in kleine plaatsten stopt. Voor 65-plussers is het openbaar vervoer in Hongarije gratis en je kunt al vanaf €1 reizen met het openbaar vervoer.  

In Budapest rijden bussen, treinen, metro’s en trams rond. Je hebt genoeg keuze om je te vervoeren van de ene plek naar de andere plek. Veel toeristen gebruiken de trams ook als toeristische attractie, omdat de tramlijnen zo mooi zijn en langs geweldige plekken rijdt. In Budapest is er ook een Hop on Hop off bus. Dit is een fijne manier om de stad te verkennen. Je kan instappen en uitstappen wanneer je wilt en ze rijden verschillende routes.

Het is ook mogelijk om een auto te huren tijdens je vakantie in Hongarije. De wegen zijn prima onderhouden en je komt bij plaatsen die niet met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Het Nederlandse rijbewijs is geldig bij het huren van een auto in Hongarije.

Heb jij ook zin in een vakantie naar Hongarije, maar heb je nog geen hotel geboekt? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod. Viszontlátásra! - Tot ziens!

Meer weten?

Reisadvies

Bekijk hier de laatste ontwikkelingen van alle bestemmingen.

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een PCR test nodig hebt. 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties.

Inschrijven Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste deals en speciale aanbiedingen:

Aanmelden