JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Hongarije informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Hongarije informatie

Jó nap! Goedendag! Niets is belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. In de vakantiewijzer van Prijsvrij vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw heerlijke vakantie in Hongarije. Van belangrijke reisdocumenten en de munteenheid tot het drinkwater en Hongaarse gebruiken. Nadat jij alle Hongarije informatie hebt gelezen ben je klaar om op vakantie te gaan. Wij wensen je alvast een hele fijne reis naar Hongarije!

Hongarije informatie

Officiële taal


Hongaars


Hoofdstad


Budapest


Regeringsvorm

 


Parlementaire Democratie


Oppervlakte


93.030 km²


Inwoners


9.769.526


Munteenheid

 


Hongaarse forint (HUF)


Tijdsverschil:


Geen


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Budapest


 

Circa 2 uur


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.hu - HUN - +36

Valuta in Hongarije

Het vakantieland Hongarije heeft de Hongaarse Forint als betaalmiddel. 1 Hongaarse Forint (HUF) staat gelijk aan 0,0029 euro. De rekensom kan wat ingewikkeld zijn. Wij raden aan om voorafgaand aan je bezoek aan Hongarije een omrekenapp te downloaden. Deze app helpt je makkelijk met de omrekening naar euro’s. De prijzen in Hongarije liggen ongeveer 17% lager dan in Nederland.

In Hongarije kun je bij banken je euro’s omwisselen in Hongaarse Forinten. Wij adviseren om dit niet te doen bij het vliegveld van Budapest of op wisselkantoren, want hier betaal je veel transactiekosten. Je kunt ook gemakkelijk geld pinnen bij een van de vele pinautomaten. Houd er wel rekening mee dat je per keer transactiekosten betaalt, dus probeer zo min mogelijk te pinnen. Wij raden aan om altijd te pinnen bij een pinautomaat die vast zit aan een bank en bij voorkeur niet bij een losse automaat. Hier betaal je meer transactiekosten. 

Je kan op veel plekken in Hongarije betalen met je pinpas. Het is wel handig om wat contant geld op zak te hebben, zodat je altijd iets achter de hand hebt. Ook met de creditcard kun je op veel plekken betalen.   

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Hongarije is een paspoort of identiteitskaart het belangrijkste vereiste reisdocument. Deze moet bij aankomst in het vakantieland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Voor een bezoek aan Hongarije is geen visum nodig.

Vluchtduur Hongarije

De vluchtduur naar het culturele Hongarije is ongeveer 1 uur en 50 minuten. Naar Budapest is het 1 uur en 45 minuten vliegen, naar Debrecen 2 uur en naar Sármellék 1 uur en 50 minuten. Vanaf Amsterdam en Rotterdam vlieg je in het hoogseizoen vaak rechtstreeks naar Hongarije en via Eindhoven heb je soms een tussenlanding. Dit geldt ook voor vluchten in het laagseizoen. 

Elektriciteit in Hongarije

Het stroomnetwerk van Hongarije kent een netspanning van 220-230 volt. Dit is ongeveer gelijk aan die in Nederland. Ze hebben er ook dezelfde stopcontacten, dus tijdens je reis naar Hongarije hoef je geen wereldstekker mee te nemen.

Drinkwater

Het kraanwater kan in de meeste gebieden van Hongarije gedronken worden. Ga je op vakantie naar Budapest? Dan kun je het water uit de kraan gewoon drinken. 

Welke taal spreken ze in Hongarije?

De officiële taal van Hongarije is Hongaars. De taal lijkt niet op Engels, Duits, Frans, Nederlands of Spaans en is daarom best lastig te begrijpen. Hongaren zijn meestal wel behulpzaam en geduldig, dus met wat handen en voetenwerk kom je er vaak wel uit. Sommige inwoners spreken een beetje Duits en Engels. Nem beszélek magyarul betekent ik spreek geen Hongaars. Wellicht handig tijdens je vakantie!

Cultuur Hongarije

De cultuur in Hongarije is zeer divers en verschilt per deel van het land. Het land heeft veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur en is daarom ook populair voor een stedentrip. Hongarije heeft een lange historie en dit is duidelijk terug te zien in de gebouwen, gebieden en bevolkingsgroepen. Budapest is een van de meest culturele steden van het land met vele bezienswaardigheden. Je vindt er interessante musea, mooie gebouwen, een authentiek centrum, historische winkelstraat en prachtige monumenten.

Over het algemeen zijn de Hongaren zeer behulpzaam en vriendelijk. Er zijn een aantal cultuurverschillen met Nederland die voorafgaand aan je vakantie naar Hongarije behulpzaam kunnen zijn. In Hongarije is fluisteren of een zachte spreektoon vanzelfsprekend. Ze roepen zelden naar elkaar en houden hun spreektoon gedempt. Ook stellen de inwoners zich altijd voor met hun achternaam in plaats van hun voornaam. Verder houden Hongaren weinig afstand van elkaar. Ze staan vaak dicht bij elkaar en raken elkaars schouders regelmatig aan. Dus als je iemand een vraag stelt, is het niet gek als diegene wat dichterbij komt staan.

Feestdagen Hongarije

Als je lekker op zonvakantie gaat naar Hongarije of op een leuke stedentrip naar Budapest, is het van te voren altijd handig om te checken of er feestdagen zijn tijdens je verblijf. Gedurende deze feestdagen zijn winkels en markten gesloten en rijdt het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling. De belangrijkste feestdagen in Hongarije zijn:

1 januari

Nieuwjaarsdag


15 maart

Herdenking Revolutie


2 april

Goede vrijdag


4 en 5 april

Pasen


1 mei 

Dag van de Arbeid 


9 mei

Dag van Europa


11 t/m 14 mei 

IJsheiligen


23 en 24 mei

Pinksteren


23 oktober 

Dag van de Republiek


1 november 

Allerheiligen


6 december

Sint Nicolaas


24 en 25 december

Kerstmis Eén week per jaar staat de stad Budapest compleet op zijn kop! Het populaire festival Sziget vindt dan plaats. Het festival wordt iedere augustus georganiseerd en tijdens deze week staat het hele land in het teken van Sziget. Budapest mag deze week het decor zijn voor een half miljoen bezoekers, zestig podia en meer dan duizend acts.

Hoe is het weer en klimaat in Hongarije?

Hongarije heeft een zeeklimaat en een landklimaat. Door de centrale ligging van het land in Midden-Europa is er weinig invloed van de Middellandse Zee. Hongarije wordt omgeven door heuvel- en berggebieden en hierdoor valt er weinig neerslag: het is één van de droogste gebieden van Europa. De zomermaanden in Hongarije zijn vrij warm met tempraturen van 25 tot 30 graden. In de wintermaanden is het in Hongarije redelijk koud met tempraturen onder het vriespunt.

In juni, juli en augustus is het vaak lekker warm in Hongarije en daardoor is het de perfecte bestemming voor een zonvakantie. Houd je meer van temperaturen rond de 25 graden? Dan zijn de maanden mei, september en oktober de beste reistijd voor jou.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Hongarije?

Voor je bezoek aan Hongarije zijn vaccinaties niet verplicht. Als je voor langere tijd naar Hongarije gaat, kan een vaccinatie tegen Hepatitis B en TBC wel noodzakelijk zijn.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Hongarije willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Hongarije, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 104
  • Brandweer: 105
  • Politie: 107
  • Netnummer: +36

Vervoer in Hongarije

Het openbaar vervoer in Hongarije is goed geregeld. Je kunt gebruik maken van de metro, tram, bus en trein. Je kunt gemakkelijk met de trein naar grote of middelgrote plaatsen, maar niet overal is een treinstation. De bus is het populairste vervoersmiddel, omdat die vaker rijdt en ook in kleine plaatsen stopt. Je kunt al vanaf €1 reizen met het openbaar vervoer en voor 65-plussers is het openbaar vervoer in Hongarije zelfs gratis.  

In Budapest rijden bussen, treinen, metro’s en trams rond. Veel toeristen gebruiken de trams ook als toeristische attractie, omdat de tramlijnen prachtig zijn en langs geweldige plekken rijden. In Budapest is er ook een Hop on Hop off bus. Dit is een fijne manier om de stad te verkennen. Je kunt in- en uitstappen wanneer je wil en deze bussen rijden verschillende routes.

Daarnaast is het mogelijk om een auto te huren tijdens je vakantie in Hongarije. De wegen zijn prima onderhouden en je kunt plaatsen bereiken die niet met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Je kunt in Hongarije een auto huren met je Nederlandse rijbewijs. En, ga je met je eigen auto op reis naar Hongarije? Denk je dan aan een tolvignet?

Heb jij ook zin in een vakantie naar Hongarije, maar heb je nog geen hotel geboekt? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod. Viszontlátásra! - Tot ziens!