JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Vakantiegeld 2024 » Vakantiekosten dekken » Prijsvrij Vakanties
Zoek Vakanties
Reisgezelschap
Bestemming
Vertrekdatum
Reisduur
Vervoerstype
Zoek vakanties

Top 10 vakanties

Een selectie van onze populairste hotels vind je hier!

* Prijs kan i.v.m. beschikbaarheid tot moment boeking wijzigen.

Vakantiegeld 

Naast de eerste fijne zonnestralen is het in de lentemaanden voor velen ook uitkijken naar de bijbehorende loonstrook. Het vakantiegeld wordt dan namelijk gestort! Een woord dat bij veel Nederlanders als muziek in de oren zal klinken. Maar wat houdt dat nou precies in? En wanneer kan ik het verwachten? Ontdek alles wat je moet weten over vakantiegeld op deze pagina. Waar ga jij jouw vakantiegeld aan uitgeven?

Best beoordeeld
10
  • *
  • *
  • *
  • *
  • *
Iberostar Grand Bavaro
Punta Cana, Dominicaanse Republiek

Wat is vakantiegeld?

Veel Nederlanders genieten ervan om op vakantie te gaan, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Simpelweg omdat sommigen hier helaas niet altijd genoeg geld voor overhouden. Om er toch voor te zorgen dat iedereen wat extra geld heeft om te spenderen in de zomermaanden, is de vakantietoeslag ontstaan. De wettelijke term is vakantiebijslag, maar de meeste mensen noemen het vakantiegeld of vakantietoeslag. Dit is een toeslag van minimaal 8% van je bruto jaarsalaris die je ontvangt van je werkgever met dus in eerste instantie de intentie om uit te geven aan een heerlijke vakantie!

Wanneer krijg ik vakantiegeld in 2024?

Werkgevers betalen het vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op jouw loonstrook staat aangegeven hoeveel vakantiegeld je krijgt. De meeste werknemers krijgen het vakantiegeld in mei of juni, met als stimulans dat het geld ook daadwerkelijk gebruikt zou worden voor een vakantie. Want zeg nou zelf, als jij op vakantie bent geweest kom je toch weer heerlijk opgeladen terug? Genoeg nieuwe energie om weer voor de volle 100% aan het werk te gaan! Dus dat is win-win voor werkgever én werknemer.

Vakantietoeslag berekenen

Zoals daarnet al benoemd heb je recht op vakantiegeld van minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Hoeveel vakantiegeld je uiteindelijk ontvangt is dus afhankelijk van je salaris, maar ook van wat er in je cao staat. Vakantiegeld wordt gezien als loon en hierover betaal je dus nog loonheffing. Je bouwt jouw eigen vakantiegeld in een jaar tijd op, vaak van 1 juni tot 31 mei van het volgende jaar.

Heb ik recht op vakantiegeld?

Als je in Nederland woont en een arbeidsovereenkomst hebt, heb je recht op vakantiegeld. Het maakt niet uit wat voor dienstverband je hebt, een vast contract, een 0-uren contract, en zelfs als je in de ziektewet zit heb je recht op vakantietoeslag.

Genoeg te weten gekomen? Ontdek dan snel aan welke vakantie jij jouw vakantiegeld wilt uitgeven!