Vakantiegeld

Naast de eerste fijne zonnestralen is het in de lentemaanden voor velen ook uitkijken naar de bijbehorende loonstrook. Het vakantiegeld wordt dan namelijk gestort! Een woord dat bij veel Nederlanders als muziek in de oren zal klinken. Maar wat houdt dat nou precies in? En wanneer kan ik het verwachten? Ontdek alles wat je moet weten over vakantiegeld op deze pagina. Waar ga jij jouw vakantiegeld aan uitgeven?

Lees meer
Best beoordeeld

IBEROSTAR Grand Bavaro 
 • *
 • *
 • *
 • *
 • *

Punta Cana, Dominicaanse Republiek

IBEROSTAR Grand Bavaro
p.p. vanaf 1723
10
Fantastisch
500+ Beoordelingen
Wat onze klanten zeggen...
Beoordeeld als het Beste reisbureau!
Uitstekend 8.6/10 Uitstekend

Een greep uit onze 21.192 beoordelingen van onze klanten op Trustpilot:

 • Uitstekend
  4. juli
  Heldere informatie over corona

  Heldere informatie en chapeau voor de informatie over corona en corona voucher. Wij hebben de voucher alweer ingezet voor nieuwe vakantie en dat was heel simpel en makkelijk te doen.

 • Uitstekend
  4. juli
  Schitterende service en prima…

  Schitterende service en prima berichtgeving. We bevelen jullie zeker aan bij vrienden. 👍👍

 • Uitstekend
  4. juli
  Top organisatie ❤️

  Top organisatie ❤️

 • Uitstekend
  4. juli
  Fijne website en goede prijzen en de…

  Fijne website en goede prijzen en de juiste reacties via de mail

 • Uitstekend
  4. juli
  Complimenten hoe adequaat jullie omgaan…

  Complimenten hoe adequaat jullie omgaan met de corona crisis. Had afgelopen maanden bij meerdere organisaties reizen gepland staat en jullie springen er bovenuit met betrekking tot jullie service rondom geannuleerde reizen door corona. Snel, adequaat, vriendelijk en betrouwbaar.

 • Uitstekend
  4. juli
  Top service zonder gezeur

  Top service zonder gezeur

 • Uitstekend
  4. juli
  Onze vakantie werd snel en vlot…

  Onze vakantie werd snel en vlot geregeld. informatie was duidelijk. Zeker v.w.b. de bijkomende kosten

 • Uitstekend
  4. juli
  Super goede afhandeling corona annulering

  Bij bekendmaking dat de vakantie niet door ging hebben we direct een corona voucher ontvangen. Toen we later vanwege de aanhoudende onzekerheid toch besloten dat we liever ons geld terug zou krijgen, was dit binnen 2 weken geregeld.

 • Uitstekend
  3. juli
  Netjes over kunnen boeken

  Ben blij met het kiezen van mijn voucher te accepteren. Helaas kon ik door corona niet naar mallorca. Ik heb hiervoor netjes het volledige bedrag in voucher terug gekregen inclusief vliegreis en reis en annuleringsverzekering. Ik heb nu een autovakantie naar duitsland geboekt. Dit was allemaal duidelijk en verliep soepel, ik heb nog een deel van mijn voucher over ik verwacht dat ik deze netjes terug krijg in voucher

 • Uitstekend
  3. juli
  Terugbetaling…

  Bedankt voor het overmaken van de reissom.we hopen volgend jaar weer een reis te kunnen boeken bij prijsvrij,want we zijn zeer tevreden over jullie organisatie. met vr.gr. H.florijn.

Wat is vakantiegeld?

Veel Nederlanders genieten ervan om op vakantie te gaan, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Simpelweg omdat sommigen hier helaas niet altijd genoeg geld voor overhouden. Om er toch voor te zorgen dat iedereen wat extra geld heeft om te spenderen in de zomermaanden, is de vakantietoeslag ontstaan. De wettelijke term is vakantiebijslag, maar de meeste mensen noemen het vakantiegeld of vakantietoeslag. Dit is een toeslag van minimaal 8% van je bruto jaarsalaris die je ontvangt van je werkgever met dus in eerste instantie de intentie om uit te geven aan een heerlijke vakantie!

Wanneer krijg ik vakantiegeld in 2020?

Werkgevers betalen het vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op jouw loonstrook staat aangegeven hoeveel vakantiegeld je krijgt. De meeste werknemers krijgen het vakantiegeld in mei of juni, met als stimulans dat het geld ook daadwerkelijk gebruikt zou worden voor een vakantie. Want zeg nou zelf, als jij op vakantie bent geweest kom je toch weer heerlijk opgeladen terug? Genoeg nieuwe energie om weer voor de volle 100% aan het werk te gaan! Dus dat is win-win voor werkgever én werknemer.

Vakantietoeslag berekenen

Zoals daarnet al benoemd heb je recht op vakantiegeld van minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Hoeveel vakantiegeld je uiteindelijk ontvangt is dus afhankelijk van je salaris, maar ook van wat er in je cao staat. Vakantiegeld wordt gezien als loon en hierover betaal je dus nog loonheffing. Je bouwt jouw eigen vakantiegeld in een jaar tijd op, vaak van 1 juni tot 31 mei van het volgende jaar.

Heb ik recht op vakantiegeld?

Als je in Nederland woont en een arbeidsovereenkomst hebt, heb je recht op vakantiegeld. Het maakt niet uit wat voor dienstverband je hebt, een vast contract, een 0-uren contract, en zelfs als je in de ziektewet zit heb je recht op vakantietoeslag.

Genoeg te weten gekomen? Ontdek dan snel aan welke vakantie jij jouw vakantiegeld wilt uitgeven!