Veelgestelde vragen - Voorbereid naar je bestemming

In welke landen kan ik ook met mijn ID-kaart reizen?

Onderstaand vind je de landen waar de Nederlandse identiteitskaart geldig is.
Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Andorra België Bulgarije
Cyprus Denemarken Duitsland
Estland Finland Frankrijk
Griekenland Groot-Brittannië en Noord-Ierland Hongarije
Ierland IJsland Italië
Kroatië Letland Liechtenstein
Litouwen Luxemburg Macedonië
Malta Monaco Noorwegen
Oostenrijk Polen Portugal (inclusief Madeira en de Azoren)
Roemenië San Marino Servië
Slovenië Slowakije Spanje (inclusief de Canarische eilanden)
Tsjechië Turkije Zweden
Zwitserland

 

Hoelang moet mijn ID-kaart of paspoort nog geldig zijn na terugkomst?

Informeer naar de regelgeving voor de geldigheidsduur van je ID-kaart of paspoort voor het land waar je naartoe reist. Controleer de geldigheidsdatum van je paspoort daarom op tijd. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten, zie voor meer informatie de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Prijsvrij.nl kan hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden.

Mijn paspoort/ID-kaart is beschadigd. Mag ik hier nog mee reizen?

Paspoorten of ID-kaarten met krasjes, scheurtjes of andere beschadigingen worden niet geaccepteerd. Daarom is het belangrijk om je paspoort en/of identiteitsbewijs ruim voor vertrek goed te controleren. Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je in het bezit bent van de juiste reisdocumenten. Prijsvrij.nl kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Moeten kinderen hun eigen paspoort hebben?
Ja, kinderen die naar het buitenland reizen, ongeacht de leeftijd, dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort of identiteitsbewijs. Je bent zelf verantwoordelijk voor de vereiste reisdocumenten. Prijsvrij.nl kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
Ik heb niet de Nederlandse nationaliteit, welke reisdocumenten moet ik meenemen?

Wanneer je een andere nationaliteit bezit, gelden er andere regels m.b.t. visa. Neem voor meer informatie over een visum contact op met het consulaat van je vakantiebestemming. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten. Prijsvrij.nl kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Kan ik in het buitenland pinnen?

Door een regel van de Nederlandse banken zijn bankpassen standaard geblokkeerd voor geldopnames buiten Europa. Om buiten Europa geld op te nemen (denk bijvoorbeeld aan landen als Marokko en Tunesië) moet je zelf je pas op ‘buiten Europa’ zetten. Doe je dit niet, dan werkt je pas niet. Neem contact op met je eigen bank om te controleren of je eigen bankpas is geactiveerd en hoe je deze anders kunt laten activeren.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor mijn reis en welke worden aanbevolen?

Bereid je reis goed voor met de Prijsvrij Vakantiewijzer en kom erachter welke vaccinaties je nodig hebt per vakantiebestemming. Vraag voor je vakantie de vaccinatie(s) gemakkelijk online aan bij onze partner Vaccinaties op Reis. Na het maken van de boeking ontvang je een code, waarmee je een afspraak kan maken bij Vaccinaties op Reis.

Hoe lang van te voren moet ik op de luchthaven zijn?

Over het algemeen geldt voor vluchten binnen Europa dat wanneer je 2 uur voor je vluchttijd op de luchthaven aanwezig bent, er ruim voldoende tijd is om door de security en paspoortcontrole te komen. Voor vluchten buiten Europa wordt 3 uur aangehouden. Echter in vakantieperiodes zoals de meivakantie of zomervakantie reizen er veel meer mensen dan normaal en ontstaan er langere wachttijden.
Vertrek je dus in een vakantieperiode, dan adviseren we om eerder op de luchthaven te zijn dan gebruikelijk om problemen te voorkomen.