Veelgestelde vragen - Voorbereid naar je bestemming

In welke landen kan ik ook met mijn ID-kaart reizen?

Een Nederlandse identiteitskaart is geldig als reisdocument binnen de EU-landen, de EER, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Naar welke bestemmingen je kunt reizen met een identiteitskaart vind je terug op de website van de Rijksoverheid. Voor overige bestemmingen dien je in het bezit te zijn van een paspoort.

Tip: Check tijdig of je over de juiste reisdocumenten beschikt. Door drukte duurt het soms even voor je over een nieuw reisdocument beschikt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste en geldige reisdocumenten. Prijsvrij Vakanties kan hiervoor geen verantwoordelijkheid dragen.

Kan ik in het buitenland pinnen?

Door een regel van de Nederlandse banken zijn bankpassen standaard geblokkeerd voor geldopnames buiten Europa. Om buiten Europa geld op te nemen (denk bijvoorbeeld aan landen als Marokko en Tunesië) moet je zelf je pas op ‘buiten Europa’ zetten. Doe je dit niet, dan werkt je pas niet. Neem contact op met je eigen bank om te controleren of je eigen bankpas is geactiveerd en hoe je deze anders kunt laten activeren.

Houd er ook rekening mee dat op veel bestemmingen het heel normaal is om contact te betalen en je dus niet standaard in ieder restaurant of in iedere winkel kunt pinnen. Check voor vertrek de gebruiken op jouw bestemming.

Tip: Check bij jouw bank ook wat de kosten zijn voor geldopnames in het buitenland, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor mijn reis en welke worden aanbevolen?

Bereid je reis goed voor met de Prijsvrij Vakantiewijzer en kom erachter welke vaccinaties je nodig hebt per vakantiebestemming. Ook op de website van Buitenlandse Zaken vind je meer informatie over inreisvoorwaarden en gezondheid voor jouw bestemming.

Tip: Deze informatie kan tot vlak voor vertrek wijzigen. Check dus vlak voor vertrek nogmaals of je aan alle inreisvoorwaarden voldoet. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het beschikbaar hebben van de juiste reisdocumenten en het voldoen aan de inreisvoorwaarden. Prijsvrij Vakanties kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Hoe lang van te voren moet ik op de luchthaven zijn?

Over het algemeen geldt voor vluchten binnen Europa dat wanneer je 2 uur voor je vluchttijd op de luchthaven aanwezig bent, er ruim voldoende tijd is om door de security en paspoortcontrole te komen. Voor vluchten buiten Europa wordt 3 uur aangehouden. Echter in vakantieperiodes zoals de meivakantie of zomervakantie reizen er veel meer mensen dan normaal. In combinatie met de huidige personeelstekorten op de luchthavens ontstaan er daardoor langere wachttijden.  

Vertrek je dus in een vakantieperiode, dan adviseren we om eerder op de luchthaven te zijn dan gebruikelijk om problemen te voorkomen.