Veelgestelde vragen - Inchecken & Stoelreservering

Hoe kan ik online inchecken?

Online inchecken is eenvoudig en bij veel luchtvaartmaatschappijen verplicht. Indien de luchtvaartmaatschappij online inchecken verplicht heeft gesteld en je dit niet vooraf doet, worden er voor het inchecken op de luchthaven extra kosten in rekening gebracht. Deze kosten komen voor eigen rekening. Check voor vertrek dus op de website van de vliegmaatschappij of je online kunt/moet inchecken.

Indien het voor jouw vluchten mogelijk is om online in te checken zie je de hiervoor benodigde inloggegevens terug in Mijn Prijsvrij (onder het kopje 'Vlucht & Bagage') of op de reisbescheiden die je circa 7 dagen voor vertrek ontvangt. Heb je een last-minute geboekt of ga je op vakantie tijdens het hoogseizoen? Dan mag je uiterlijk 3 dagen voor vertrek je reisbescheiden verwachten. Je reisbescheiden vind je terug onder het kopje 'Reispapieren'. Met deze inloggegevens kan je vaak ook een stoelreservering maken of (extra) bagage bijboeken. 


Om je op weg te helpen, hebben wij een aantal luchtvaartmaatschappijen voor je op een rij gezet.Vlieg je met Ryanair, Transavia of Easyjet?

Klik op het logo voor een uitgebreide uitleg over het online inchecken bij deze vliegmaatschappij:

 

Foto   Foto   Foto

Online inchecken kan bij de volgende vliegmaatschappijen:

 • Aegean Airlines: Vanaf 48 uur tot 30 minuten voor vertrek kun je online inchecken. 
 • Brussels Airlines: Vanaf 24 uur tot 1 uur voor vertrek, kun je online inchecken.
 • CitizenPlane: Afhankelijk van je boeking is het mogelijk om online in te checken. Meer informatie vind je hier.
 • Condor: Vanaf 24 uur voor vertrek dien je verplicht online in te checken bij Condor.
 • Corendon Airlines: Vanaf 72 uur tot 5 uur voor vertrek kan je online inchecken. Bij het ECO-tarief is het verplicht om online in te checken.
 • Easyjet: Vanaf 30 dagen tot 2 uur voor vertrek dien je verplicht online in te checken bij Easyjet. 
 • Eurowings: Vanaf 72 uur tot 3 uur voor vertrek is het verplicht om online in te checken bij Eurowings.
 • Iberia : Vanaf 24 uur tot 3 uur voor vertrek kan je online inchecken.
 • KLM: Voor de meeste vluchten kan je vanaf 30 uur tot 1 uur voor vertrek online inchecken.
 • KM Malta Airlines: vanaf 24 uur voor vertrek kun je online inchecken bij KM Malta Airlines. Vanaf 31 maart 2024 worden vluchten niet meer uitgevoerd door Air Malta.
 • Malta Air: Vanaf 2 dagen tot 2 uur voor vertrek dien je verplicht online in te checken bij Malta Air via de website van Ryanair. Malta Air is namelijk een dochteronderneming van Ryanair (niet te verwarren met Air Malta, dit is een andere vliegmaatschappij). Voor passagiers die een stoel hebben gereserveerd is het online inchecken al vanaf 60 dagen voor vertrek mogelijk.
 • Pegasus: Vanaf 2 dagen voor vertrek kun je online inchecken bij Pegasus Airlines.
 • Ryanair: Vanaf 24 tot 2 uur voor vertrek dien je verplicht online in te checken bij Ryanair. Voor passagiers die een stoel hebben gereserveerd is dit al vanaf 60 dagen voor vertrek mogelijk. Lukt het niet om in te loggen? Probeer het nogmaals via deze link. Klik op 'mijn boekingen' en kies voor 'geen account? Check hier in.'
 • Sunexpress: Vanaf 36 uur tot 3,5 uur voor vertrek is het verplicht om online in te checken voor je vlucht. Inchecken op de luchthaven kost €5,00 per persoon per traject.
 • Transavia: Online inchecken kan vanaf 30 tot 4 of 1 uur voor vertrek en is kosteloos.
 • TUI Nederland: Vanaf 24 uur tot 5 uur voor vertrek kan je online inchecken.
 • TUIfly Duitsland: Vanaf 24 uur tot 5 uur voor vertrek kan je online inchecken.
 • Turkish Airlines: vanaf 24 uur voor vertrek kun je online inchecken. Afhankelijk van je reisorganisator, heb je mogelijk een ticketnummer en een PNR/boekingsnummer nodig. Meer informatie staat in je reisbescheiden.
 • Vueling: afhankelijk van de bestemming, kun je tot 1 uur voor vertrek van je vlucht online inchecken.
 • Wizz Air: Vanaf 30 dagen tot 3 uur voor vertrek is het verplicht om online in te checken voor je vlucht met Wizz Air.


Vlieg je met een andere vliegmaatschappij? Kijk voor meer informatie in Mijn Prijsvrij. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met ons Customer Care team voor meer informatie. Mocht je hulp willen bij het online inchecken, dan kan dat. Hiervoor rekenen wij € 10,- administratiekosten.

Hoeveel uur van tevoren moet ik inchecken?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kan je zowel online inchecken als bij de incheckbalie op het vliegveld zelf. Let wel op dat het bij sommige vliegmaatschappijen en/of reisorganisaties verplicht is om online in te checken. Indien dit het geval is staat dit vermeld in onze e-mail over stoelreservering en online inchecken.

Als je op het vliegveld zelf in wil checken kan je de volgende inchecktijden aanhouden (mits anders vermeld op de reisdocumenten):

 • Europese bestemmingen 2 uur van tevoren
 • Bestemmingen buiten Europa 3 uur van tevoren


In het hoogseizoen is het raadzaam om nog eerder aanwezig te zijn. Houd ook altijd rekening met eventuele files of vertragingen in het openbaar vervoer in verband met jouw reistijd naar de luchthaven van vertrek.

Kan ik online een stoel reserveren?

Bij de meeste vliegmaatschappijen is het mogelijk om (tegen betaling) een stoelreservering te maken via de website van de vliegmaatschappij. Indien het voor jouw vluchten mogelijk is om een stoel te reserveren zie je de hiervoor benodigde inloggegevens terug in Mijn Prijsvrij of op de reisbescheiden die je circa 7 dagen voor vertrek ontvangt. Met deze inloggegevens kun je vaak ook online inchecken of (extra) bagage bijboeken. 


Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt om je een indruk te geven bij welke vliegmaatschappijen je (tegen betaling) een stoel kunt reserveren. Houd er rekening mee dat, afhankelijk van de uitvoerende reisorganisator, het niet altijd mogelijk is om zelf een stoel te reserveren voor je vlucht of dat je pas vanaf 6 weken voor vertrek een stoel kunt reserveren. Staat jouw luchtvaartmaatschappij hier niet bij? Kijk dan voor de actuele informatie op de website van de luchtvaartmaatschappij en Mijn Prijsvrij.


Het reserveren van stoelen kan onder andere bij de volgende vliegmaatschappijen:

 • Air Cairo: tot uiterlijk 48 uur voor vertrek kan je tegen betaling een stoel reserveren online. Klik hiervoor op 'Seat reservation'. Controleer altijd of je de stoelen reserveert voor de vlucht die hoort bij jouw pakketreis. 
 • Condor: tot uiterlijk 48 uur voor vertrek kun je tegen betaling een stoel reserveren. Klik hiervoor op speciale services onder het kopje boeking.
 • Corendon (Dutch) Airlines: doorgaans kun je vanaf 6 weken tot 5 uur voor vertrek online tegen betaling een stoel reserveren. Lukt dit niet? Probeer het op een later moment nog eens.
 • Easyjet: direct na ontvangst van je inloggegevens, kun je tegen betaling een stoel reserveren. Lees hier meer over hoe je een stoel reserveert bij Easyjet.
 • Eurowings: direct na ontvangst van je inloggegevens, kun je tegen betaling een stoel reserveren. Tijdens het online inchecken kun je gratis een stoel reserveren, maar heb je de mogelijkheid dat verschillende plekken al weg zijn.
 • KLM: doorgaans kun je tot uiterlijk 48 uur voor vertrek tegen betaling een stoel reserveren. Vanaf 30 uur voor vertrek, tijdens het online inchecken, kun je gratis een standaardstoel selecteren. Klik hiervoor op 'Mijn Reis'.
 • Ryanair: vanaf het moment van boeking tot 2 uur voor vertrek kun je tegen betaling een stoel reserveren. 
 • SunExpress: tot uiterlijk 36 uur voor vertrek kan je tegen betaling een stoel reserveren.
 • Transavia: een stoelreservering is mogelijk tegen betaling (voor geselecteerde vluchten), vanaf 3 weken voor vertrek. Klik hiervoor op 'reserveer een stoel' onder het kopje beheer je boeking. Eventueel is het ook mogelijk om tegen toeslag stoelen te reserveren met extra beenruimte.
 • TUI Nederland: vanaf 30 dagen tot 48 uur voor vertrek kan je tegen betaling een stoel reserveren.
 • TUIfly Duitsland: tot uiterlijk 48 uur voor vertrek kan je tegen betaling een stoel reserveren. 
 • Vueling: direct na ontvangst van je inloggegevens, kun je tegen betaling een stoel reserveren. Liever kosteloos een stoel reserveren? Dat kan tijdens het online inchecken, vanaf 7 dagen tot 4 uur voor vertrek.
 • Wizz Air: vanaf 30 dagen tot 3 uur voor vertrek kun je tegen betaling een stoel reserveren. Wanneer je ervoor kiest geen stoel te reserveren, krijg je een stoel toegewezen.


Kom je er niet uit en wil je graag hulp bij het reserveren van stoelen? Dan kijkt ons Customer Care team graag met je mee naar de mogelijkheden. Hiervoor rekenen wij € 10,- administratiekosten. Wil je een stoelreservering maken die medisch noodzakelijk is? Neem dan contact met ons op.