Veelgestelde vragen - Gezondheid

Hoe kan ik assistentie aanvragen voor op de luchthaven?

Indien je assistentie nodig hebt op de luchthaven dien je dit bij voorkeur zo snel mogelijk na boeking door te geven aan onze reserveringsafdeling. Wij zullen dit dan doorgeven aan je reisorganisatie en zij zullen de luchtvaartmaatschappij op de hoogte brengen.

Mag ik een rolstoel of rollator meenemen en moet ik dit vooraf melden?
Uiteraard is het mogelijk een rolstoel of rollator mee te nemen, je dient dit echter wel voorafgaand aan je vertrek door te geven aan onze reserveringsafdeling zodat wij de vliegmaatschappij hiervan op de hoogte zullen brengen.
Ik heb vanwege medische redenen bepaalde wensen. Kan ik dit doorgeven?
Het is mogelijk dat je vanwege medische redenen bepaalde wensen hebt, dit heet een essentie. Neem hiervoor contact op met de reserveringsafdeling. Zij zullen je wensen doorgegeven aan de reisorganisatie. Let op dat sommige essenties alleen tegen betaling opgegeven kunnen worden en soms dien je in het bezit te zijn van een medische verklaring in het Engels.
Ik gebruik medicijnen, dien ik dit door te geven?
Je dient een medische verklaring in het Engels aan te vragen bij je huisarts zodat je deze altijd kan tonen mocht dit noodzakelijk zijn op de luchthaven, dit geldt voor alle medicijnen. Gebruik je medicijnen en heb je extra bagage nodig hierdoor, neem dan contact op met onze reserveringsafdeling.

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (opiaten) moet je een Schengenverklaring meenemen naar het buitenland als je naar een Schengenland afreist. Voor landen buiten het Schengengebied heb je een medische verklaring nodig. Voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn: sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen zoals valium of Seresta, ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta of medicinale cannabis. Je riskeert strenge straffen als je de regels overtreedt.
Mag ik mijn slaapapneu-apparaat meenemen in het vliegtuig?
Bij de meeste vliegmaatschappijen is het toegestaan een slaapapneu-apparaat mee te nemen aan boord. Wel dien je hier altijd melding van te maken voorafgaand aan je reis en dien je ons de afmetingen, het gewicht en merk door te geven. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een medische verklaring in het Engels.
Mag ik reizen met een lichaamsdeel in gipsverband?
Indien je reist met een lichaamsdeel in gipsverband, dient er een medische verklaring, ondertekend door (onafhankelijke) arts, overlegd te worden bij de check-in waarin staat dat de passagier fit genoeg is om te vliegen. Het gips moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, overleg dit met je arts.