Veelgestelde vragen - Dynamische pakketreis

Wat is een dynamische pakketreis?

Bij een dynamische pakketreis worden verschillende losse reisdiensten met elkaar gecombineerd tot een pakketreis op het moment dat jij jouw vakantie boekt. De vluchten, hotelkamers en eventuele transfer worden door de reisorganisator direct definitief ingeboekt bij verschillende leveranciers. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van lowcost- en lijndienstvluchten en non-refundable accommodaties. Luchtvaartmaatschappijen berekenen voor dit type vluchten hoge annulerings- en wijzigingskosten. 

In veel gevallen is het wijzigen van gegevens alleen mogelijk door een nieuw ticket aan te schaffen of een nieuwe accommodatie te boeken. Voor de oorspronkelijke vlucht en/of accommodatie worden vaak 100% annuleringskosten berekend. Lees dus altijd goed de voorwaarden door, ook die van de uitvoerende reisorganisator.

Bij reisorganisaties die werken volgens het 'Dynamic Packaging'-principe kan een afwijkend aanbetalingspercentage van toepassing zijn.

Wat is het verschil tussen een pakketreis en een dynamische pakketreis?

Omdat alle onderdelen bij een dynamische pakketreis direct definitief worden ingeboekt is het niet mogelijk om een vertrekdatum, reisduur of accommodatie aan te passen zonder hoge wijzigingskosten. Er zijn afwijkende annulerings- en wijzigingsvoorwaarden van toepassing. Bij dynamische pakketreizen wordt er altijd gebruikgemaakt van lowcost- en lijndienstvluchten. Deze airlines berekenen 100% annuleringskosten en hoge wijzigingskosten. Ook worden vaak non-refundable accommodaties geboekt. Doordat gebruik wordt gemaakt van lijndienstvluchten is het vaak alleen mogelijk persoonsgegevens te wijzigen door een nieuw ticket aan te schaffen.


Bij een standaard pakketreis zijn er vaak soepelere annulerings- en wijzigingsvoorwaarden van toepassing, omdat meestal gebruik wordt gemaakt van chartervluchten. Voor het wijzigen van persoonsgegevens is het in enkele gevallen alleen mogelijk om een nieuw ticket aan te schaffen.

Gelden er andere voorwaarden bij een dynamische pakketreis?

Ja, in de meeste gevallen hanteren reisorganisatoren die werken volgens het 'Dynamic Packaging'-principe andere annulerings- en wijzigingsvoorwaarden. Omdat deze reisorganisatoren vluchten en hotelkamers direct definitief inboeken en gebruik gemaakt wordt van lowcost- en lijndienstvluchten en non-refundable accommodaties zijn er vaak hoge annulerings- en wijzigingskosten van toepassing. Lees dus altijd goed de voorwaarden door.

Waarom zijn de wijzigingskosten zo hoog bij een dynamische pakketreis?

Alle onderdelen van een dynamische pakketreis worden op het moment van boeken direct definitief ingeboekt. Om die reden is het niet mogelijk om een vertrekdatum, reisduur of accommodatie kosteloos aan te passen. Ook voor het wijzigen van persoonsgegevens zijn vaak hoge wijzigingskosten van toepassing.

Bij dynamische pakketreizen worden de verschillende reisdiensten, zoals een vlucht, accommodatie en bijvoorbeeld transfer, door de reisorganisator automatisch samengesteld tot pakketreis op het moment dat jij de vakantie boekt. Daarbij wordt altijd gebruik gemaakt van lowcost- en lijndienstvluchten en vaak worden er non-refundable accommodaties geboekt. Luchtvaartmaatschappijen berekenen voor deze vluchten 100% annuleringskosten en hoge wijzigingskosten. Voor het wijzigen van persoonsgegevens is het in veel gevallen alleen mogelijk om een nieuw ticket aan te schaffen.

Bij een standaard pakketreis zijn de toepasselijke annulerings- en wijzigingsvoorwaarden vaak soepeler, omdat hier vaak gebruik wordt gemaakt van chartervluchten. 

Hoe kan ik zien of het om een dynamische pakketreis gaat?

Reisorganisaties die enkel dynamische pakketreizen aanbieden zijn o.a. Sunmix, Alltours-X, Jahn Indi en Schauinsland Dynamic.

Of het gaat om een dynamische pakketreis kan je terugvinden in de accommodatietekst bij 'extra informatie bij dit pakket', wanneer je het blauwe i'tje aanklikt bij 'jouw reis' aan de rechterkant in het overzicht van je geselecteerde reis.

Welke reisorganisatie is Sunmix?

Sunmix International GmbH is het exclusieve label van Prijsvrij Vakanties. Door slim vluchten, hotels en eventuele transfers te combineren, bespaar je nog meer op jouw vakantie. Dit is mogelijk door het 'Dynamic Packaging'-principe. Je bespaart niet alleen geld maar ook nog eens kostbare tijd, je hoeft namelijk niet meer langs tientallen websites om jouw reis samen te stellen. Snel én voordelig, daar houden we van!

We werken hierbij samen met diverse gerenommeerde reisorganisatoren die jarenlange ervaring hebben in het samenstellen en uitvoeren van de beste vakanties. Sunmix is aangesloten bij de ANVR en de reizen van Sunmix vallen onder de dekking van de stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Bekijk meer informatie in de algemene voorwaarden.