JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Informatie Kroatië » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Kroatië informatie

Ga je binnenkort op vakantie naar Kroatië? Dan zijn er wel een aantal belangrijke dingen die je moet weten. In sommige landen kun je bijvoorbeeld niet met euro's betalen, dan is het toch fijn om te weten wat te doen. En hoe zit het met de taal? Moet je nog snel een woordenboek Kroatisch gaan kopen of kan je met een beetje Engels ook ver komen. Allemaal informatie die je graag wilt hebben voordat je op reis gaat. Wij hebben een aantal praktische informatie in de Prijsvrij Vakantiewijzer opgesteld die ervoor zorgen dat je goed voorbereid op vakantie gaat!

Kroatië informatie

Officiële landstaal


Kroatisch


Hoofdstad


Zagreb


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


56.594 km²


Inwoners


4.227.746


Munteenheid


Kuna (HRK)


Tijdsverschil


+1 (zomer +2)


Web - Code - Tel.

.hr - HRV - +385

Valuta in Kroatië

Ook al is Kroatië lid van de Europese Unie, maken ze (nog) geen gebruik van de euro. Hier betalen ze met de Kuna (€1 is circa 7 kuna).

Belangrijke reisdocumenten

Voor een vakantie naar Kroatië moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of een Nederlandse ID-kaart. Daarnaast is een visum niet nodig.

Tijdsverschil

Nederland heeft geen tijdsverschil met Kroatië. Je bent ongeveer 13 uur naar het beginpunt van Kroatië onderweg, en 19 uur naar het onderste puntje van Kroatië. Naar Zagreb en Istrië vlieg je ongeveer 3,5 uur. En naar de onderste steden in Kroatië is het ongeveer 4 uur vliegen. Check ook de transfertijden naar bepaalde bestemmingen in Kroatië.

Elektriciteit in Kroatië

Net zoals in Nederland is de netspanning in Kroatië 230 volt. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zo hoef je dus geen wereldstekker mee te sjouwen.

Drinkwater

Tijdens je vakantie in Kroatië kun je gewoon het kraanwater drinken. Het zal nu niet altijd even lekker smaken als thuis aangezien het drinkwater van Kroatië een hoger chloorgehalte heeft. Als je dit wilt voorkomen, dan kun je bijna overal wel een flesje water kopen.

Welke taal spreken ze in Kroatië?

In Kroatië is de voertaal Kroatisch. Vele inwoners zullen ook Engels en soms Duits verstaan. Maar dit is met name in de toeristische gebieden. En in Istrië wordt er nog weleens Italiaans gesproken.

Kroatische gewoontes

Kroatië barst van de prachtige meren en stranden. Hier vind je vaak wel kiezels en stenen en zee-egels in het water. Het is daarom raadzaam om waterschoenen in je bagage te stoppen.

De kroatische bevolking houdt van koffie! Dus ontdek de gezellige cafe’s van het land en verwen jezelf met een lekkere koffie. Daarnaast eten Kroaten een flinke lunch en een klein diner. Maar mocht je veel honger hebben in de avond, dan kan je als toerist gewoon een groot diner krijgen in het restaurant. Wat dacht je van Pašticada? Een heerlijk vleesgerecht met rundvlees. Of Zwarte risotto? Deze maaltijd wordt gemaakt met inktvis, vandaar ook de zwarte kleur van het gerecht.

Feestdagen Kroatië

1 januari

Nova Godina (Nieuwjaarsdag)

6 januari

Sveta tri kralja (Driekoningen)


Maart/april

 Uskrs (Pasen)


1 mei

Praznik rada (Dag van de Arbeid)


30 mei

Dan drzavnosti (nationale feestdag)


juni

Corpus Christi (Sacramentsdag)


22 juni

Dan antifasistiscke borbe (Dag van het Antifascistische Verzet)


5 augustus

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (Nationale dankdag)


15 augustus

Velika Gospa (Maria Hemelvaart)


8 oktober

Dan neovisnosti (Onafhankelijkheidsdag)


1 november

Svi sveti (Allerheiligen)


25 & 26 december

Božić (kerstmis)


Hoe is het weer en klimaat in Kroatië?

In Kroatië hebben ze zachte winters en warme zomers met weinig neerslag. Ook heb je hier bergtoppen van 1300 tot 1500 meter hoog waar in de winter wel sneeuw kan liggen. Het is gemiddeld 25 t/m 28 graden in de zomer. In de winter gemiddeld rond de 10 graden. De beste tijd om naar Kroatië te gaan is in de hele zomerperiode, vanaf mei tot en met september is het prachtig weer in Kroatië.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Kroatië?

Voor een vakantie naar Kroatië heb je geen verplichte vaccinaties nodig. Er zijn wel enkele vaccinaties, zoals DTP (Difterie, Tetanus en Polio) die aanbevolen wordt. Dit zien we nog amper in Nederland maar in het buitenland is het risico net iets groter om DTP op te lopen.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Kroatië willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Kroatië, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 194
  • Brandweer: 193
  • Politie: 192

Op autovakantie naar Kroatië

Ben je van plan om per auto op vakantie naar Kroatië te gaan of een auto te huren? Om je goed voor te bereiden voor een autovakantie Kroatië hebben wij praktische informatie voor je op een rij gezet:

  • Voor de snelste route naar Kroatië raden wij de route via Duitsland, Oostenrijk en dan door Slovenië aan. 
  • De autoreis naar Kroatië zal ook door andere landen gaan zoals Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Controleer ook van deze landen de eisen. De Kroatische autosnelwegen zijn voorzien van tol (m.u.v. de snelweg bij Zagreb). Je kunt betalen met kuna of euro's. En voor Oostenrijk en Slovenië heb je een tolvignet nodig op de meeste snelwegen. 
  • Houd rekening met extra verkeersdrukte rondom de feestdagen en grote evenementen.
  • Van 1 november t/m 31 maart is het verplicht om met een dimlicht of dagrijlicht rijden, overdag en in de avond.


Nu dat we je alle belangrijke informatie over een vakantie naar Kroatië hebben gegeven kan je meteen gaan kijken naar een leuke vakantie. Blader eens door ons aanbod aan gezellige accommodaties en boek jouw reis met de beste prijs!

Meer weten?

Reisadvies Kroatië

Bekijk hier de laatste ontwikkelingen van Kroatië.

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een PCR test nodig hebt. 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste deals en speciale aanbiedingen:

Aanmelden