JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Kroatië informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Kroatië informatie

Ga je binnenkort op vakantie naar Kroatië? Dan zijn er wel een aantal belangrijke dingen die je moet weten. In sommige landen kun je bijvoorbeeld niet met euro's betalen, dan is het toch fijn om te weten wat te doen. En hoe zit het met de taal? Allemaal informatie die je graag wilt hebben voordat je op reis gaat. Wij hebben een aantal praktische informatie in de Prijsvrij Vakantiewijzer opgesteld die ervoor zorgen dat je goed voorbereid op vakantie gaat!

Kroatië informatie

Officiële taal


Kroatisch


Hoofdstad


Zagreb


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


56.594 km²


Inwoners


4.227.746


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

DTP


Vluchtduur

Dubrovnik:

Istrië:

Split:

Zagreb:


 

Circa 2 uur

Circa 3,5 uur

Circa 2 uur

Circa 3,5 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .hr - HRV - +385

Valuta in Kroatië

De euro is het officiële betaalmiddel in Kroatië.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Kroatië moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of een Nederlandse ID-kaart. Daarnaast is een visum niet nodig.

Vluchtduur Kroatië

Je bent met de auto ongeveer 13 uur naar het beginpunt van Kroatië onderweg en 19 uur naar het onderste puntje van Kroatië. Ga je met het vliegtuig? Naar Zagreb en Istrië vlieg je ongeveer 3,5 uur. En naar de onderste steden in Kroatië is het ongeveer 4 uur vliegen. Check ook de transfertijden naar bepaalde bestemmingen in Kroatië.

Elektriciteit in Kroatië

Net zoals in Nederland is de netspanning in Kroatië 230 volt. De stopcontacten zijn ook hetzelfde, zo hoef je dus geen wereldstekker mee te nemen.

Drinkwater

Tijdens je vakantie in Kroatië kun je gewoon het kraanwater drinken. Het zal nu niet altijd even lekker smaken als thuis aangezien het drinkwater van Kroatië een hoger chloorgehalte heeft. Als je dit wilt voorkomen, dan kun je bijna overal wel een flesje water kopen.

Welke taal spreken ze in Kroatië?

In Kroatië is de voertaal Kroatisch. Vele inwoners zullen ook Engels en soms Duits verstaan. Maar dit is met name in de toeristische gebieden. En in Istrië wordt er nog weleens Italiaans gesproken.

Cultuur Kroatië

Kroatië barst van de prachtige meren en stranden. Hier vind je vaak wel kiezels, stenen en zee-egels in het water. Het is daarom raadzaam om waterschoenen in je bagage te stoppen.

De Kroaten zijn dol op koffie! Dus ontdek de gezellige cafés van het land en verwen jezelf met een lekkere kop koffie. Daarnaast nuttigen Kroaten een flinke lunch en een klein diner. Maar mocht je in de avond veel trek hebben, dan kan je als toerist gewoon een groot diner bestellen in het restaurant. Wat dacht je van Pašticada? Een heerlijk vleesgerecht met rundvlees. Of zwarte risotto? Deze maaltijd wordt gemaakt met inktvis, vandaar ook de zwarte kleur van het gerecht.

Feestdagen Kroatië

Tijdens de feestdagen in Kroatië zijn een aantal openbare gelegenheden gesloten. Denk aan overheidsinstellingen, banken, winkels en bedrijven.

1 januari

Nova Godina (Nieuwjaarsdag)


6 januari

Sveta tri kralja (Driekoningen)


Maart/april

Uskrs (Pasen)


1 mei

Praznik rada (Dag van de Arbeid)


30 mei

Dan drzavnosti (nationale feestdag)


juni

Corpus Christi (Sacramentsdag)


22 juni

Dan antifasistiscke borbe (Dag van het Antifascistische Verzet)


5 augustus

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (Nationale dankdag)


15 augustus

Velika Gospa (Maria Hemelvaart)


8 oktober

Dan neovisnosti (Onafhankelijkheidsdag)


1 november

Svi sveti (Allerheiligen)


25 en 26 december

Božić (kerstmis)


Hoe is het weer en klimaat in Kroatië?

In Kroatië hebben ze zachte winters en warme zomers met weinig neerslag. Ook heb je hier bergtoppen van 1300 tot 1500 meter hoog waar in de winter wel sneeuw kan liggen. Het is gemiddeld 25 t/m 28 graden in de zomer. In de winter gemiddeld rond de 10 graden. De beste tijd om naar Kroatië te gaan is in de hele zomerperiode, vanaf mei tot en met september is het prachtig weer in Kroatië.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Kroatië?

Voor een vakantie naar Kroatië heb je geen verplichte vaccinaties nodig. Een vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) wordt aanbevolen. Vraag deze vaccinatie gemakkelijk online aan bij onze exclusieve partner Vaccinaties op Reis

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Kroatië willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Kroatië, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 194
  • Brandweer: 193
  • Politie: 192
  • Netnummer: +385

Met de auto naar Kroatië

Ben je van plan om per auto op vakantie naar Kroatië te gaan of een auto te huren? Om je goed voor te bereiden voor een autovakantie Kroatië hebben wij praktische informatie voor je op een rij gezet:

  • Voor de snelste route naar Kroatië raden wij de route via Duitsland, Oostenrijk en dan door Slovenië aan. 
  • De autoreis naar Kroatië zal ook door andere landen gaan, zoals Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Controleer ook van deze landen de eisen. De Kroatische autosnelwegen zijn voorzien van tol (m.u.v. de snelweg bij Zagreb). Je kunt betalen met kuna of euro's. En voor Oostenrijk en Slovenië heb je een tolvignet nodig op de meeste snelwegen. Bekijk voor meer informatie over tolvignetten en milieustickers de volgende pagina, zodat je alle benodigdheden hebt voor jouw autovakantie naar Kroatië. 
  • Houd rekening met extra verkeersdrukte rondom de feestdagen en grote evenementen.
  • Van 1 november t/m 31 maart is het verplicht om met een dimlicht of dagrijlicht te rijden, zowel overdag en als in de avond.

Nu dat we je alle belangrijke informatie over een vakantie naar Kroatië hebben gegeven kan je meteen gaan kijken naar een leuke vakantie. Bekijk ons aanbod aan mooie accommodaties en boek jouw reis met de beste prijs!