JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Vloeistoffen in de handbagage: hoe & wat?

Vloeistoffen in de handbagage: hoe en wat?

Auteur: Marloes  Gepubliceerd op: 23-02-2024

Hoe zat het ook alweer met het meenemen van vloeistoffen in je handbagage? Nu reizen weer volop mogelijk is, heb je misschien je eerste vakantie of stedentrip alweer geboekt. Reis je alleen met handbagage? Dan is het belangrijk om je reis goed voor te bereiden en op de hoogte te zijn van de regels die gelden voor het meenemen van vloeistoffen en gels in de handbagage. Lees snel verder en ontdek alles wat je wil weten over het meenemen van vloeibare producten in de handbagage. 

Welke producten behoren tot vloeistoffen en gels?

Bij vloeistoffen en gels kun je denken aan shampoo, conditioner en douchegel maar ook aan producten zoals tandpasta, crèmes en zalfjes. Ook spuitbussen zoals deodorant en haarlak behoren tot de vloeistoffen en gels, net als vloeibare make-up producten zoals mascara, foundation, nagellak, lippenstift en lippenbalsem. 

Hoeveel vloeistoffen mag ik meenemen in mijn handbagage?

Wil je vloeistoffen en gels meenemen in je handbagage? Hou hierbij dan rekening met het volgende:

- Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. 
- Totaal mag je maximaal 1 liter aan vloeistoffen en gels meenemen in je handbagage. 

- Alle vloeistoffen en gels moet je in een doorzichtig, hersluitbaar zakje vervoeren. 
- Per persoon mag je maximaal 1 zakje aan vloeistoffen en gels meenemen.  

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regels als het gaat om het meenemen van voeding voor je baby en/of medicijnen. Neem je medicijnen mee? Dan moet je een doktersrecept kunnen aantonen. Voor de douane is het belangrijk dat je een Engelstalige verklaring bij je hebt. Vlieg je met een baby? Dan mag je voldoende vloeibare babyvoeding meenemen, wat je tijdens de vlucht nodig denkt te hebben. 

Aankopen en souvenirs op de luchthaven

Hoe zit het dan met aankopen en souvenirs op de luchthaven? Artikelen zoals parfum en alcohol die je hebt gekocht na de douanecheck, kunnen gewoon mee in je handbagage. Vloeistoffen en gels die je aanschaft, worden door de winkel verpakt in een verzegelde tas die je mee het vliegtuig in kunt nemen. Let wel op, je mag de tas niet open maken tijdens de vlucht. De verzegeling mag je pas verbreken als je op je eindbestemming bent aangekomen. 

Mag ik een flesje water meenemen in mijn handbagage?

Veel vakantiegangers nemen graag een flesje water mee tijdens de vlucht. In principe mag dit niet, want het waterflesje met inhoud is meer dan 100 milliliter. Toch een flesje water meenemen? Drink je flesje dan leeg voordat je de douane passeert. Dan kun je je flesje na de douanecheck vullen bij een tappunt of bij het toilet. Na de douanecheck kun je overigens ook een flesje water kopen bij de kiosk. Dit flesje mag je tijdens je vlucht dan gewoon opdrinken. 

Ik wil een grotere verpakking meenemen van meer dan 100 milliliter, wat nu? 

Een aantal luchthavens beschikken tegenwoordig over innovatie CT-scans, waarbij de vloeistoffen en gels gemakkelijker gecontroleerd kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld op de luchthaven Eindhoven Airport het geval. Hier is het meenemen van vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100 milliliter toegestaan. Verpakkingen die groter zijn dan 100 milliliter mogen alleen mee wanneer ze bij de controle goedgekeurd worden door de scan en door de medewerker. De soorten scans kunnen per luchthaven verschillen. Wil je er daarom zeker van zijn dat je je vloeistoffen van meer dan 100 milliliter niet hoeft in te leveren? Lees dan de regels over het meenemen van vloeistoffen in je handbagage goed na op de website van de luchthaven. En je kunt grotere verpakkingen natuurlijk ook altijd meenemen in je ruimbagage óf zelf overgieten in een kleiner hervulbaar flesje. 


We hopen dat het voor jou nu een stuk duidelijker is wat je wel en niet aan vloeistoffen mag meenemen in je handbagage. Fijne vlucht!