JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Geld terug in plaats van SGR Corona vouchers - Prijsvrij.nl

Deze zomer geld terug in plaats van SGR corona-vouchers bij Prijsvrij Vakanties

's-Hertogenbosch, 15 juni 2020

Deze zomer geld terug in plaats van SGR corona-vouchers bij Prijsvrij Vakanties

Prijsvrij Vakanties stopt, voor haar eigen reizen onder merk Sunmix, met het uitgeven van de SGR corona-voucher. Klanten met een Sunmix reis die vertrekken in de maanden juli en augustus krijgen, wanneer hun vakantie door de coronacrisis geannuleerd moet worden, direct hun geld terug in plaats van een voucher.

Laten we voorop stellen dat we er alles aan gaan doen om deze zomer voor al onze klanten een fijne vakantie te verzorgen. Daar halen we als bedrijf dagelijks alles voor uit de kast. We garanderen dat iedereen die met ons op vakantie gaat ook netjes wordt teruggehaald in het geval van calamiteiten. Prijsvrij Vakanties is onderdeel van de REWE groep, één van de grootste en financieel gezondste retailers van Europa. Die garantie kunnen we dus ook geven. Als vluchten uitvallen of de onzekerheid van de bestemming te lang aanblijft dan doen we onze uiterste best om klanten om te boeken, dat heeft uiteraard onze voorkeur, en anders krijgen ze gewoon hun geld terug.

Bij het uitbreken van de coronacrisis is er vanuit ANVR voorzitter Frank Oostdam, die samen met zijn ANVR voorganger Corendon CEO Steven v/d Heijden de voucher in de media volop aan het promoten was, een dringend beroep gedaan op Prijsvrij Vakanties om de SGR corona-voucher te omarmen. Prijsvrij Vakanties heeft hier gehoor aan gegeven. Al snel daarna begon het op alle vlakken te wringen. “De SGR corona-voucher houdt niet alleen het geld vast tbv de financiële positie van een paar tour operators maar daarmee ook de boekingen van klanten. Dit met als doel de omzet binnenboord te houden. Hierdoor verliest de consument een groot deel van haar flexibiliteit en keuze vrijheid en beschadigd het gezonde reisbedrijven zoals Prijsvrij Vakanties. Het levert een stormvloed van klachten en logistieke problemen op. Zeker nu landen, airlines, hotels etc allemaal andere startmomenten kennen en er dus veel onzeker is voelen mensen niets voor het doen van (restant) betalingen om vervolgens afgescheept te worden met een voucher. Je ziet dat bij alle reisbedrijven de reserveringsafdelingen hierdoor overbelast zijn. Door geld terug te geven volgen we weer ons eigen beleid, is de klant vrij om, of om te boeken of elders een nieuwe boeking te maken of het geld niet meer uit te geven. De voucherhouders van de voorliggende periode hebben veelal al opnieuw geboekt of een beroep gedaan op de coulance regeling (waar dat van toepassing is).”

Verstoring van concurrentie en marktwerking

De corona voucher heeft wat Prijsvrij Vakanties betreft een zeer ongewenst neveneffect op de reisindustrie, namelijk het verstoren van de concurrentie en marktwerking. Dat wordt nu nog verder verlengt en versterkt door de 140 mio euro steun die minister Mona Keizer recent heeft toegezegd aan het garantie fonds. “Het is een indirecte vorm van staatsteun richting voornamelijk de 3 grote “verticaal geïntegreerde” reisbedrijven waaronder dat van SGR corona voucher voorstander Corendon CEO Steven v/d Heijden. In een verticaal geïntegreerde tour operator model maakt men meer marge dmv een eigen airline en/of hotels en heb je meer macht richting de consument dmv exclusief aanbod. De keerzijde is dat je daardoor wel meer risico loopt en heel kwetsbaar bent bij GEO politieken problemen, calamiteiten en virus uitbraken. Dat risico wordt nu, via de SGR corona voucher, afgewend op de consument en vervolgens ook nog eens verlengd met steun van de Nederlandse staat. Zo kunnen deze partijen door de bijdrage van de Nederlandse staat langer en voor meer geld SGR corona vouchers blijven uitgeven en daarmee op kunstmatige manier klanten en geld vasthouden. De 3 grote reisbedrijven leggen hiermee het risico van verticale integratie neer bij de consument en de Nederlandse belastingbetaler om vervolgens met het financiële voordeel de concurrentie te ondermijnen. Zo wordt er onder het SGR corona voucher regime, mooie sier gemaakt met bijvoorbeeld omboekgaranties en tot 48 uur voor vertrek recht op omboeken (een exclusieve mogelijkheid die verticale geïntegreerde tour operators hebben). Wij snappen goed dat het niet de bedoeling is van de minister om het gelijke speelveld tussen reisbedrijven te verstoren en gaan er vanuit dat ze dit neveneffect waarschijnlijk niet op haar netvlies heeft. 
  

E I N D E  P E R S B E R I C H T

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Prijsvrij Vakanties
Marc van Deursen, CEO
Telefoon: 073-6237779
Email: m.vandeursen@prijsvrij.nl

Een vraag over deze reis?
Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met
ons op: