JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Zweden informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Zweden informatie

Heb jij plannen voor een vakantie naar Zweden? Check onze Prijsvrij Vakantiewijzer met allerlei praktische informatie over dit Noord-Europese land. Zo weet je bij aankomst in Zweden precies hoe je er kunt betalen en het vervoer ter plaatse is geregeld. Handig, want zo ben je goed voorbereid en kun je onbezorgd genieten van de rust in de natuur en de culturele hoogtepunten. De belangrijkste informatie voor een vakantie naar Zweden vind je hier!

Zweden informatie

Officiële taal


Zweeds


Hoofdstad


Stockholm


Regeringsvorm

 

 


Parlementaire constitutionele monarchie


Oppervlakte


450.295 km²


Inwoners


10.230.000


Munteenheid


Zweedse kroon (KR)


Vaccinatie


Geen


Vluchtduur

Malmö

Stockholm

Kiruna


 

1 uur en 15 minuten

2 uur

3 uur en 45 minuten


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .se - SWE- +46

Valuta in Zweden

In Zweden betaal je met de Zweedse kroon. Ter indicatie: 10 Zweedse kroon is 0,98 eurocent. In grensgebieden van Zweden kun je in sommige gevallen nog met de Euro betalen. Je kunt contant geld meenemen op reis, want op veel plekken kun je dit makkelijk wisselen. In het openbaar vervoer kun je niet met cash betalen.

Pinnen is erg populair in Zweden. Je Nederlandse bankpas en creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. Met veel bankpassen kun je tot € 500,- per dag pinnen. Pas dit limiet aan als je verwacht dat je deze grens passeert. Doordat Zweden geen land is met de Euro als munteenheid betaal je per pinopname een extra vergoeding. Probeer daarom je pintransacties te beperken.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Met een geldig paspoort of identiteitskaart kun je naar Zweden reizen en er vrij rondreizen. Een visum is niet nodig.

Vluchtduur Zweden

De vluchtduur naar Zweden verschilt per luchthaven. Malmö, in het zuiden van het land, bereik je al in 1 uur en 15 minuten vliegen. De hoofdstad van Zweden ligt op ongeveer 2 uur vliegen vanaf Amsterdam. Wil je helemaal naar het noorden van Zweden? Je arriveert op de luchthaven van Kiruna in 3 uur en 45 minuten vliegen. 

Elektriciteit in Zweden

In Zweden gebruikt men een netspanning van 230 volt en een frequentie van 50 hertz. Voor het opladen van je spullen heb je geen reisstekker nodig. De meeste type stekkers kun je zonder problemen gebruiken, zoals de tweetandstekker. Voor drietandstekkers heb je een adapter nodig.  

Drinkwater

Het drinkwater in Zweden is van zeer goede kwaliteit. Het water uit de kraan is veilig en dit kun je zonder problemen drinken. Als je in de natuur van Zweden bent kun je ook vaak water drinken uit stromende rivieren of beekjes. Dat is pas echt vers water!

Welke taal spreken ze in Zweden? 

Zweeds. Meer richting het noorden spreken kleine bevolkingsgroepen ook Fins en Laps.
Een groot gedeelte van de bevolking kan goed Engels, waardoor je je makkelijk verstaanbaar kunt maken.

• Goedemorgen - God morgon
• Goedemiddag - God dag
• Goedenavond - God kväll
• Welterusten - God natt
• Hallo - Hej
• Dankjewel - Tack

Cultuur Zweden

Zweden zijn zeer sociaal. Ruim 90% van de bevolking hangt het christendom aan. In het noorden van Zweden leven de Lappen. Dit zijn zo’n 15.000 mensen die een eigen taal spreken en voornamelijk op het platteland en in de visserij werken. In Zweden is het gebruikelijk om ongeveer 5% fooi te geven bij tevredenheid. Het niet verplicht, maar wel vaak de gewoonte om taxikosten af te ronden naar boven. Afdingen is in Zweden niet gebruikelijk.  

Feestdagen Zweden

1 januari

Nieuwjaarsdag


6 januari

Driekoningen


14 februari

Valentijnsdag


25 maart

Vaffeldagen


30 april

Valborgsmässoafton


1 mei

Dag van de Arbeid


1 november

Allerheiligen


24 - 25 december

Kerstmis


Hoe is het weer en klimaat in Zweden?

Zweden is een langgerekt land en kent daardoor verschillende klimaatzones. Het zuiden heeft een gematigd zeeklimaat wat aardig overeenkomt met het klimaat in Nederland. Centraal-Zweden heeft een gematigd landklimaat en het noorden een koel landklimaat. De zomers zijn voor Scandinavische begrippen verrassend warm en de winters mild. Dit komt doordat de hoge bergen van Noorwegen, aan de westkant van Zweden, veel neerslag en depressies tegenhouden. Van december tot april is er kans op sneeuw. Qua temperatuur is juni tot augustus het warmst met een gemiddelde van 21 tot 23 graden. In de winter schommelt de temperatuur rond de 0 graden.

De beste reistijd hangt af van wat voor type vakantie je wilt ondernemen in Zweden. Ga je voor een wintersportvakantie dan zijn februari en maart goede maanden om te vertrekken. Voor een autovakantie met lekker weer kun je beter kiezen voor juni t/m augustus. Als je keuzevrijheid hebt in de zomermaanden, vermijd dan de maand juli want dan is vrijwel iedereen in Zweden vrij en is het op veel plaatsen druk.  

Welke vaccinaties zijn nodig voor Zweden?

Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties waar je aan hoeft te denken bij een vakantie naar Zweden.

Lokale alarmnummers

Het algemene alarmnummer van Zweden is hetzelfde als in Nederland, namelijk 112. Hiermee bereik je politie, ambulance en brandweer.

Vervoer Zweden

In grote steden kun je gebruik maken van het openbaar vervoer met een netwerk van bussen, trams en metro’s. Je kunt ook kiezen voor de trein als vervoersmiddel. Er rijden hogesnelheidstrein tussen o.a. Stockholm, Malmö en Göteborg.

Wil je met je eigen auto vanuit Nederland naar Zweden rijden? Via de Öresundsbrug, een lange tunnel, bereik je Zweden vanuit Denemarken. Houd rekening met het betalen van tol. Vanuit Duitsland en Denemarken zijn er ook veerdiensten waarmee je het vasteland van Zweden bereikt.

Kom je met het vliegtuig naar Zweden? Dan kun je vanaf de luchthaven in een auto stappen om naar je verblijfplaats te rijden wanneer je een auto huurt. Hiervoor moet je minimaal 21 jaar zijn en 1 jaar in bezit zijn van een rijbewijs. De wegen in Zweden zijn goed te bereizen.

Klaar voor een vakantie naar Zweden? Mocht je nog geen vakantie hebben geboekt, neem dan eens een kijkje in ons aanbod en leg je vakantie naar Zweden snel vast!