JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
De beste tips voor tickets en rondleidingen in het Colosseum in Rome

De beste tips voor tickets en rondleidingen in het Colosseum in Rome

Auteur: Jari  Gepubliceerd op: 27-09-2023

Heb je plannen voor een citytrip naar Rome? Dan mag een bezoek aan één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad niet ontbreken: het Colosseum. Dit is het grootste amfitheater wereld dat ooit gebouwd is. De arena is erg oud en van grote historische waarde. Maak een reis terug in de tijd en waan je een gladiator! In dit blog geven wij je de beste tips voor tours en rondleidingen door dit indrukwekkende amfitheater. Wanneer kom jij één van de 7 wereldwonderen bezoeken in Rome?

Eerst eens wat geschiedenis over het Colosseum

Historici hebben kunnen achterhalen dat de bouw van het Colosseum in het jaar 72 na Christus is gestart en dat het 8 jaar heeft geduurd tot de arena voltooid was. Het amfitheater is gebouwd in opdracht van een Romeinse keizer voor entertainment doeleinden. Het was toen heel normaal om voor je plezier te kijken naar gladiatoren die vochten op leven en dood. De opening van het Colosseum begon met een 100-daags festival waarbij dagelijks gladiatoren en dieren tegen elkaar vochten, zoals leeuwen, wilde honden, tijgers en zelfs olifanten. Ook werden in het Colosseum races met paard en wagen georganiseerd waaronder veel ongelukken met dodelijke afloop. Vanaf de 4de eeuw werden er minder gevechten georganiseerd en zijn gladiatorengevechten opgeheven. Gelukkig zijn deze gruwelijke taferelen verleden tijd!


Bovenaanzicht Colosseum

Het Colosseum is het grootste amfitheater uit de Romeinse tijd. De arena telt 3 verdiepingen met bogen dat op haar hoogtepunt plaats had voor 80.000 toeschouwers. In de middeleeuwen heeft het Colosseum flinke beschadigingen opgelopen door plunderingen, bliksem en vooral aardbevingen. Het belangrijkste bouwwerk uit het Romeinse Rijk is dus beschadigd, maar als je het Colosseum vandaag de dag bezoekt krijg je altijd nog een goede indruk van de arena toentertijd.

Het hypogeum van het Colosseum

Het hypogeum is een moeilijke term voor het deel dat je onder de arenavloer aantreft. Hier werden gladiatoren gevangen gehouden en moesten zij afwachten wat hen in de arena stond te gebeuren. Dit was ook het geval voor dieren die er in kooien zaten opgesloten. Het ondergrondse deel is een waar doolhof van gangen. Het hypogeum is niet bij een standaard entreeticket inbegrepen. Om het hypogeum te zien moet je een speciaal ticket aanschaffen, daarover hieronder meer informatie.

Tickets voor rondleidingen in het Colosseum

Met een rondleiding onder begeleiding van een deskundige gids kom je veel meer te weten over één van de 7 wereldwonderen. Je krijgt meer achtergrondverhalen te horen waardoor jouw bezoek aan het Colosseum nóg meer indruk op je maakt. Zeer handig zijn ‘skip-the-line’ tickets voor begeleide tours. Hiermee sta je niet in de wachtrij en kun je vrijwel direct doorlopen. Onderstaande opties voor tickets zijn mogelijk:  

 • Skip-the-line rondleiding met een gids in het Colosseum, incl. bezoek aan Forum Romanum en de Palatijn heuvel. Boek je tickets.
 • Skip-the-line rondleiding met een gids in het Colosseum met toegang tot de arenavloer incl. de Palatijn heuvel & Forum Romanum. Boek je tickets.
 • Skip-the-line rondleiding met een gids in het Colosseum met toegang tot het ondergrondse gangenstelsel (hypogeum) incl. bezoek aan Forum Romanum. Boek hier je tickets voor deze tour.
 • Rondleiding met gids in het Colosseum, Palatijn Heuvek en het Forum Romanum bezoeken? Boek hier je tickets.


Bij bovenstaande tours kun je de wachtrij overslaan. De meeste rondleidingen zijn mogelijk in het Spaans, Italiaans, Engels en Frans. Veel tickets zijn in combinatie met de naastgelegen archeologische site: Forum Romanum. Je ziet er ruïnes van eeuwenoude tempels, echt een waardevolle toevoeging! Voor je bezoek aan het Colosseum kun je een speciaal ticket kiezen die toegang biedt tot de Palatijnse heuvel of het hypogeum. Deze tickets zijn alleen met een rondleiding mogelijk.

Als je het Colosseum op eigen houtje wilt verkennen kan dat natuurlijk ook. Er zijn audiotours beschikbaar waarmee je in eigen tempo het bouwwerk kunt bezoeken. Hiervoor moet je een tijdslot reserveren. Boek tijdig jouw self-guide ticket en kom op tijd naar het Colosseum op het afgesproken tijdstip!


Het hypogeum

Veelgestelde vragen over het Colosseum in Rome

Waar ligt het Colosseum in in Rome?

Het Colosseum ligt in het hart van de Italiaanse hoofdstad Rome. Voor een bezoek aan het amfitheater ga je naar de wijk Rione Monte, naar het plein Piazza del Colosseo. Handig om te weten is dat je het Colosseum perfect kunt combineren met de Romeinse ruïnes van Forum Romanum dat zeer dichtbij ligt.

Hoe bereik ik het Colosseum?

De metro is een fijn vervoersmiddel in Rome om makkelijk en snel van A naar B te gaan. Je bereikt het Colosseum met metrolijn B. Stap uit bij het metrostation Colosseo.

Wanneer is het Colosseum open?

Het Colosseum is alle dagen van het jaar open, behalve op nieuwjaarsdag en 1e kerstdag. Het amfitheater is altijd open vanaf 9.00 uur ’s ochtends. De sluitingstijd verschilt per periode:

 • 2 tot 15 februari tot 16.30 uur
 • 16 februari tot 15 maart tot 17.00 uur
 • 16 maart tot de laatste zaterdag van maart tot 17.30 uur
 • laatste zondag van maart tot 31 augustus tot 19.15 uur
 • hele maand september tot 19.00 uur
 • 1 oktober tot de laatste zaterdag van oktober tot 18.30 uur
 • laatste zondag van oktober t/m 31 december tot 16.30 uur

Tot één uur voor sluitingstijd heb je toegang tot het Colosseum.


Tip: de eerste zondag van de maand is entree voor iedereen gratis. En nog één tip als je tussen de 18 en 25 jaar bent: neem je paspoort mee, want hiermee krijg je korting!

Wil jij oog in oog staan met dit wereldwonder? Boek dan een voordelige stedentrip naar Rome! Heb je je vakantie al geboekt? Reserveer dan hier jouw ticket(s) voor een rondleiding door het indrukwekkende Colosseum in Rome.