JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Zomervakantie 2023: waar gaat Nederland naartoe?

Waar gaat Nederland op zomervakantie in 2023?

's-Hertogenbosch, 7 juli 2023

Snak jij ook zo naar een vakantie? Dan ben je niet de enige, want Nederlanders gaan deze zomer ruim een kwart vaker op vakantie dan vorig jaar. Veruit de meesten zoeken de zon op, maar er wordt niet alleen maar geluierd: het aantal stedentrips is namelijk bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de boekingsgegevens van Prijsvrij Vakanties ten opzichte van 2022.

Nederlanders zijn massaal in Spanje te vinden

Net als vorig jaar trekken onze landgenoten massaal naar de zon. Wel 85% van alle boekingen zijn zonvakanties. Spanje blijft numero uno en is zelfs 45% vaker geboekt dan vorig jaar. Er zijn dus veel Prijsvrij Vakantiegangers die naar het land van de playa’s, tapas en siësta’s reizen!

Turkije was jarenlang de nummer 2, maar wordt deze zomer ingehaald door Griekenland. Daarmee belandt Turkije op de 3e plaats. De lichte afname van boekingen naar Turkije heeft mogelijk te maken met de aardbeving eerder dit jaar.

Ook Portugal en Malta stijgen in populariteit en worden deze zomer respectievelijk 58% en 45% vaker bezocht dan in 2022. Tunesië maakt een comeback: dit zonnige Noord-Afrikaanse land laat een verdriedubbeling zien in boekingen ten opzichte van vorig jaar. De meeste vakantiegangers combineren hier de oosterse sferen met heerlijke stranden aan de Golf van Hammamet.

Mallorca is by far het populairste eiland

Nederlanders zijn een klein landje gewend – zouden we daarom zo graag naar eilanden reizen? De populairste bestemming is Spanje, waar Mallorca by far het populairste eiland is. Ook op zijn we in Spanje graag te vinden op de Canarische Eilanden en daarvan groeide Tenerife het hardst, met 85% meer boekingen in 2023. Andere bestemmingen in Spanje die opvallend populair zijn dit jaar, zijn de Costa Brava en de gouden Costa Dorada. Deze costa’s worden in de aanstaande vakantieperiode respectievelijk 136% en 121% vaker bezocht door Nederlanders dan vorige zomer.

Het populairste Griekse eiland was jarenlang Kreta, maar wordt dit jaar voorbijgestreefd door Rhodos. Bijzonder is dat we dat jaar ook onze weg vinden naar onbekendere plekjes: Samos en Chalkidiki zijn in opkomst!Explosieve stijging in stedentrips

Naast een zomervakantie boeken Nederlanders ook massaal een stedentrip als extra vakantie. Er worden namelijk ruim 82% meer stedentrips gemaakt dan vorig jaar in deze vakantieperiode. Net zoals bij de zonvakanties is vooral Spanje populair. Opvallend is dat vooral Malaga en Sevilla enorm in opkomst lijken te zijn. Deze zonnige culturele steden worden nu zo’n 3x vaker geboekt dan in de zomer van 2022.

Dat we steeds vaker voor originelere stedentrips kiezen blijkt ook uit de rest van de statistieken. Het aantal stedentrips naar Portugal (Lissabon en Porto) is verdubbeld en ook unieke pareltjes als Krakau, Kopenhagen en Dublin pakken extra aandeel dit jaar. Verder is het magische Marrakech in 2023 de absolute winnaar: we struinen deze zomer wel 6x vaker door de kleurrijke medina van de Marokkaanse stad.

Dubai: de nummer 1 verre stad

Dat Nederlanders in zomer 2023 massaal voor stedentrips kiezen is ook te zien aan onze keuze voor verre reizen: een kwart van de verre reizen gaat naar de Verenigde Arabische Emiraten, met name naar wereldstad Dubai. Daarmee zijn de Verenigde Arabische Emiraten de nummer 1, gevolgd door Mexico en Thailand. Thailand is een nieuwe binnenkomer in de verre reizen top 3 en wordt in de aanstaande zomervakantie 114% vaker bezocht dan in 2022. Daarnaast stijgen ook de Verenigde Staten en het zonnige Curaçao in populariteit.

Meer vluchten vanaf België

Nederlanders pakken vaker het vliegtuig en vertrekken graag vanuit ons eigen vertrouwde land. Het aandeel Nederlandse passagiers die de reis begint op de Nederlandse luchthavens is licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit ondanks de capaciteitsproblemen vanwege de werkgelegenheid op de luchthavens. Wat verder opvalt, is dat we vaker onze weg naar België weten te vinden. In zomer 2023 beginnen we de vliegvakantie zo’n 169% vaker bij de zuiderburen.

E I N D E  P E R S B E R I C H T

Contactpersoon 

Joep Kelder – Director Online Marketing & Sales  

Telefoonnummer: 073 6237779