JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
70% Nederlanders wil reizen ondanks code oranje » Prijsvrij.nl

Meer dan 70% van Nederlanders kiest ervoor om toch af te reizen ondanks code oranje

's-Hertogenbosch, 22 juli 2021


Na de wijzigingen in reisadviezen waarbij onder anderen de Spaanse Eilanden, het vaste land van Portugal en Cyprus oranje kleurden ontstond er opnieuw onduidelijkheid bij de consument. Duizenden reizigers die een vakantie geboekt hebben voor het begin van de zomer zijn teleurgesteld. Bij reisorganisatie Prijsvrij Vakanties stond de telefoon direct roodgloeiend. Uit recent onderzoek onder ruim 1.000 klanten blijkt dat meer dan 70% gewoon wil afreizen, ondanks code oranje.

Vrijdag 16 juli werd het reisadvies voor de Spaanse Eilanden (o.a. Mallorca, Ibiza en Tenerife) aangepast van code geel naar code oranje. Prijsvrij Vakanties kreeg duizenden vragen binnen van klanten die de komende weken vertrekken. De reacties zijn gemengd, sommige klanten geven aan liever niet af te willen reizen naar een oranje bestemming (29,6%). Voor die klanten zijn er dan twee keuzes, annuleren (32,9%) of omboeken (67,1%). Dit laatste gebeurt veelal naar bestemmingen met code geel zoals: Griekenland, Italië of Kroatië. Maar het overgrote deel (70,4%) geeft aan gewoon op vakantie te willen naar de bestemming die ze oorspronkelijk geboekt hadden maar nu dus oranje is gekleurd.

De populairste bestemmingen met code geel zijn: de Griekse eilanden Rhodos, Kos en Zakynthos. Daarnaast is het Italiaanse Rome en Sicilië in trek.

Waarom reizen klanten toch af?
De redenen die vakantiegangers noemen waardoor zij ervoor kiezen om toch af te reizen naar een gebied met code oranje zijn:

  1. We leven hier in Nederland in een (donker) rood gebied, wij zijn zelf gevaccineerd en onze kinderen zijn negatief getest. Dan zijn wij beter af op de vakantiebestemming, ook al is dat oranje.
  2. Omdat het aantal besmettingen in een vakantieland zoals Spanje en Turkije lager ligt dan het aantal besmettingen in Nederland. Daarnaast is het niet meer verplicht om bij terugkomst in Nederland in quarantaine te gaan.

Ook overheden van vakantielanden zien Nederlanders graag komen. De Spaanse overheid verwelkomt Nederlandse toeristen maar al te graag. Om toeristen te bemoedigen om naar Spanje te komen hebben verschillende Spaanse regio’s extra garanties aangekondigd voor reizigers die tijdens hun vakantie corona oplopen. Daarnaast zijn consumenten in de meeste gevallen gewoon verzekerd als ze op reis gaan, ook bij code oranje of rood.

E I N D E  P E R S B E R I C H T