JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Turkije informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Turkije informatie

Ga goed voorbereid op vakantie naar Turkije met de Prijsvrij Vakantiewijzer. Ontdek welke vaccinaties en visa noodzakelijk zijn voor jouw vakantie naar Turkije en nog veel meer. Wij hebben alle praktische informatie over Turkije voor je op een rij gezet. Zo kan je zorgeloos en met een gerust hart op vakantie gaan. Succes met je voorbereiding en we wensen je alvast een fijne vakantie toe in Turkije!

Turkije informatie

Officiële taal


Turks


Hoofdstad


Ankara


Regeringsvorm

 


Constitutionele Republiek


Oppervlakte


783.562 km²


Inwoners


82.827.355


Munteenheid


Turkse Lira (TRY)


Tijdsverschil

Zomer:

Winter:


 

+ 1 uur

+ 2 uur


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

DTP en Hepatitus A


Vluchtduur

Antalya:

Izmir:

Istanbul:

Side:


 

Circa 4 uur

Circa 3 uur

Circa 3,5 uur

Circa 4 uur


Visum

Korter > 90 dagen:

Langer > 90 dagen:


 

Nee

Ja


Web - Code - Tel. .tr - TUR - +90

Valuta in Turkije

De officiële munteenheid van Turkije is de Turkse Lira. Vrijwel overal in Turkije worden ook bankpassen en creditcards geaccepteerd. Ook zijn er genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contant geld wilt opnemen. Let wel op: geld opnemen met je bankpas is niet altijd gratis. Hiervoor worden mogelijk kosten in rekening gebracht per transactie.

Ook is in het in de meeste toeristische plaatsen mogelijk om met euro's te betalen. Euro's kan je ook op veel plekken omwisselen voor Turkse Lira's. Meestal is het voordeliger om met Turkse Lira's te betalen, maar als je slechts een enkele keer gaat shoppen tijdens je vakantie is betalen met euro's wel zo gemakkelijk. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Turkije is een geldig paspoort óf een geldige Nederlandse identiteitskaart vereist. Hierbij dient je paspoort of ID-kaart minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Turkije. Houd er ook rekening mee dat je paspoort of ID-kaart nog minimaal 2 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat je vertrekt uit Turkije.

Een visum is sinds maart 2020 gelukkig niet meer verplicht voor vakantiegangers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Dit is alleen noodzakelijk als je langer dan 90 dagen in Turkije wil verblijven. 

Vluchtduur Turkije

Vanaf Schiphol bereik je diverse luchthavens in Turkije. De gemiddelde rechtstreekse vluchtduur naar Antalya is 4 uur. Ook zijn er vluchten met tussenlandingen, dan bedraagt de gemiddelde vluchtduur zo'n 5 à 6 uur. Benieuwd naar alle vliegtijden en transfertijden? Die bekijk je op onze vliegtijden en transfertijden pagina's voor Turkije.

Elektriciteit in Turkije

De netspanning van de elektriciteit in Turkije is 220 volt en de frequentie 50 hertz. Tijdens je vakantie in Turkije heb je geen wereldstekker nodig.

Drinkwater

Het kraanwater in Turkije is gechloreerd. Daarom wordt het afgeraden om dit te drinken. Bij de lokale supermarkten zijn flessen water te verkrijgen. De meeste hotels en resorts gebruiken ijsklontjes uit zakken die je veilig kan drinken. Heb je twijfels over de herkomst van de ijsklontjes? Dan kan je ze beter niet drinken. 

Welke taal spreken ze in Turkije?

De officiële nationale taal van Turkije is Turks. Ongeveer driekwart van de lokale bevolking spreekt Turks met elkaar. Anderen spreken voornamelijk Koerdisch. In de toeristische plaatsen spreekt men ook prima Engels en soms hoor je zelfs enkele Nederlandse woordjes voorbij komen. 

Cultuur Turkije

De Turkse bevolking is heel gastvrij. Kom je ergens op bezoek, dan wordt je vrijwel altijd koffie of thee aangeboden. Dit afslaan wordt als onbeleefd gezien. Turkse koffie of thee is overigens ook erg lekker, dus je hebt eigenlijk geen reden om dit af te slaan. 

Vrijwel alle Turken vasten 30 dagen tijdens de Ramadan. Tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt er niet gerookt, gegeten en gedronken. De periode wordt daarna afgesloten met een groot Suikerfeest. Dit duurt maar liefst 3 dagen en is een van de uitbundigste feestdagen van het islamitische jaar. 

Feestdagen Turkije

Tijdens de nationale en islamitische feestdagen zijn alle instanties dicht. De winkels zijn daarentegen wel geopend of hebben aangepaste openingstijden. 

1 januari

Nieuwjaarsdag


23 april

Onafhankelijkheidsdag en Dag van het Kind


1 mei

Dag van de Arbeid


Mei                                 

Suikerfeest (3 dagen)*


19 mei 

Jeugd- en sportdag (herdenking van Atatürk)


15 juli 

Dag van Democratie en Nationale Eenheid


Juli 

Offerfeest (4 dagen)*


30 augustus

Dag van de Overwinning


29 oktober 

Dag van de Republiek


*Het suikerfeest en het offerfeest verschuiven ieder jaar volgens de islamitische kalender.

Hoe is het weer en klimaat in Turkije?

Turkije heeft drie verschillende klimaatzones; een gematigd landklimaat in het oosten, een steppeklimaat en een mediterraan klimaat aan de kust. Aan zee geniet je dan ook van milde winters en warme zomers met relatief weinig neerslag. Voor een zonvakantie kan je het beste van mei t/m oktober afreizen naar Turkije. In deze periode valt er amper neerslag en geniet je van een gemiddelde temperatuur van 30 graden. 

Welke vaccinaties zijn nodig voor Turkije?

Voor een vakantie naar Turkije worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aanbevolen. Vaccinaties voor Hepatitis B, Rabiës en Schistosomiasis zijn persoon- en reisgebonden adviezen. Laat je daarom persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersverpleegkundige of die vaccinatie zinvol is voor jouw vakantie naar Turkije.

Wil je graag een van bovenstaande vaccinatie(s) gaan aanvragen? Doe dit dan via onze partner Vaccinaties op Reis. Dan ontvang je ook als klant van Prijsvrij Vakanties een gratis geel vaccinatieboekje.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Turkije willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Turkije, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 112
  • Brandweer: 110
  • Politie: 155
  • Netnummer: +90

Vervoer Turkije

De taxi is één van de meest gebruikte vervoersmiddelen in Turkije. De tarieven voor taxi's in Turkije behoren dan ook tot de laagste ter wereld. Niet voor niets kiezen veel vakantiegangers dan ook voor een taxi om zich te verplaatsen in de omgeving. Vanuit je hotel of resort kan je een taxi laten bellen, maar je kan de taxi's ook gemakkelijk zelf herkennen aan hun gele kleur. De meeste taxi's rijden op de meter en er geldt een aangepast nachttarief. 

Heb jij ook zin in een vakantie naar Turkije, maar heb je nog geen hotel geboekt? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod en kies voor een luxe hotel of uitgebreid all inclusive resort. In Turkije zijn je mogelijkheden eindeloos!