Luxe zwembad met vakantie accessoires

Wat is halfpension, logies en volpension?

Als je een vakantie gaat uitzoeken heb je het vast wel eens voorbij zien komen. De verzorgingstypes logies, logies en ontbijt, halfpension, volpension en all inclusive. Maar wat betekent het nou allemaal precies? En wat kun je verwachten van het hotel waarin je overnacht? In deze blog leggen we het je haarfijn uit.

De betekenis van logies

Logies staat voor nachtverblijf en is de meest basale vorm van verblijven in een accommodatie. Alleen de overnachting is namelijk inbegrepen, exclusief eten en drinken. Als je dus een vakantie boekt op basis van logies, dan moet je los betalen voor alle dranken en maaltijden die je hier nuttigt. In Nederland wordt dit verzorgingstype ook vaak afgekort tot LG.

Wat betekent logies en ontbijt?

Logies en ontbijt gaat een stapje verder en omvat naast een overnachting ook een ontbijt in de ochtend. Dit verzorgingstype is beter bekend van de Engelse benaming ‘Bed and Breakfast’ en wordt vaak ook B&B genoemd. In de meeste gevallen is koffie, thee en water ook inbegrepen en afhankelijk van de accommodatie worden ook verse sappen (mogelijk tegen betaling) geschonken bij het ontbijt. In de Nederlandse reisbranche kun je logies & ontbijt ook kennen van de afkorting LO.

Luxe ontbijt op vakantie bij logies & ontbijt verblijf

Wat is halfpension?

Bij halfpension is naast de overnachting en het ontbijt ook nog het avondeten inbegrepen. De avondmaaltijd is vrijwel altijd in buffetvorm, waarbij je dus zelf je eigen bord kunt opscheppen en je zo vaak kunt terugkeren als je wil. De gerechten worden veelal geserveerd in warmhoudschalen, echter bieden sommige accommodaties ook showcooking aan waar het gerecht live voor je neus wordt bereid. Over het drinken tijdens het diner bestaan nog wel eens misverstanden, dit zit namelijk niet bij de prijs inbegrepen en is dus voor eigen rekening.

De Engelse term ‘half board’ komt ook veelvuldig voor en de Nederlandse afkorting HP wordt daarnaast ook regelmatig gebruikt.

Meisje in bikini met hoed en fruitschaaltje

Wat houdt volpension in?

Het verschil tussen halfpension en volpension is de lunch. Bij volpension krijg je tijdens je verblijf dus drie maaltijden per dag: namelijk ontbijt, lunch én diner. Let op, ook bij de lunch zijn drankjes niet inbegrepen.  In je zoektocht naar de ideale vakantie kom je de Engelse term ‘full board’ ook vaak tegen, daarnaast wordt in Nederland de afkorting VP gebruikt.

Wat is all inclusive?

De naam zegt het al, bij dit verzorgingstype is in principe alles inbegrepen. Dus niet alleen de maaltijden, maar ook de drankjes. Dit wil zeggen, alle non-alcoholische dranken. Vaak zijn lokale alcoholische dranken ook inbegrepen, maar hierbij moet wel gezegd worden dat het per hotel verschillend is wat er wel en niet inbegrepen is bij de all inclusive formule. Er bestaan ook grote all inclusive resorts die zelfs ultra all inclusive aanbieden, waarbij ook ijsjes, snacks, á la carte maaltijden en alle alcoholische dranken tot in de late uurtjes in de discotheken en strandbars zijn inbegrepen. De afkorting van all inclusive is AI.

Meer informatie over all inclusive lees je hier.

2 cocktails voor een tropisch zwembad met palmbomen

Welk verzorgingstype past bij mij?

Voor welk verzorgingstype je ook kiest, het is goed om van te voren al een beetje te weten wat je plannen zijn. Als je van plan bent om de hele vakantie om en nabij je accommodatie te blijven en je het prettig vind om ’s avonds niet meer weg te hoeven om te gaan dineren, zouden volpension of all inclusive een goede optie kunnen zijn.

Mocht je echter een paar excursies willen doen of een auto willen huren, dan zal je vaak een groot deel van de dag niet bij je hotel zijn en zodoende de lunch en drankjes (waarvoor je al betaald hebt) overslaan. Hiervoor krijg je geen restitutie en dat is dan toch zonde van het geld. In dat geval kun je beter kiezen voor halfpension of logies (en ontbijt).

Vind je het leuk om wat meer mee te krijgen van de lokale bevolking en hou je er van om elke avond uit eten te gaan, dan kun je logischerwijze beter kiezen voor alleen de overnachtingen met eventueel ontbijt daarbij inbegrepen.

3 ijshoorntjes, vanille, aardbei en stracciatella

De voor- en nadelen van extra verzorging op een rij

Om een weloverwogen besluit te maken welk verzorgingstype je moet kiezen voor je volgende vakantie, hier nog even de voors en tegens weergegeven:

Voordelen:

 • Gunstige prijzen.
 • Geen onverwachte kosten, je weet waar je aan toe bent qua uitgaven.
 • Meer comfort, alles is geregeld.
 • Zoveel eten en drinken als je wil.

Nadelen:

 • Eten op vastgestelde tijden.
 • Minder persoonlijk vanwege de grootte van accommodaties.
 • Weinig tot geen indrukken van de omgeving en lokale bevolking.
 • Veel onnodige voedselverspilling.

 

Lees ook

 • Typisch Nederlands op vakantieTypisch Nederlands op vakantie Wanneer je op vakantie gaat, waar ook ter wereld, dan kom je altijd verschillende vakantiegangers tegen. Op veel plekken kom je natuurlijk Nederlanders tegen, die zijn vaak te herkennen […]
 • Top 7: De beste hotels in EgypteTop 7: De beste hotels in Egypte Het land waar de zon altijd schijnt; Egypte! Dit is een heerlijke bestemming voor een zonvakantie. In zowel de winter als de zomer schijnt het zonnetje hier namelijk heerlijk en komen de […]
 • Tunesië verovert je hart met bezienswaardighedenTunesië verovert je hart met bezienswaardigheden Tunesië is als vakantieland weer back in business! Alle reizen naar de leuke kustplaatsen van Tunesië zijn weer volop in trek. Hoog tijd om deze zonbestemming weer in het zonnetje te […]

Reacties

reacties