Nieuw vliegveld Berlijn: luchthaven Berlin-Brandenburg

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en met haar 3,5 miljoen inwoners is het de op één na grootste stad in de Europese Unie.  Vanwege de mysterieuze geschiedenis met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog is deze historische stad, sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989, alleen maar aantrekkelijker geworden en daardoor erg geliefd als stedentrip. Berlijn is medio 2012 nog beter bereikbaar door de opening van de nieuwe luchthaven Berlin-Brandenburg.

Berlijnse luchthavens

Om alle toeristen en zakenreizigers naar deze prachtige stad te vervoeren beschikt Berlijn op dit moment nog over twee luchthavens: Berlin-Tegel en Berlin-Schönefeld. Omdat de huidige situatie met twee luchthavens tot veel ongemak en overlast leidt gaat daar medio 2012 verandering in komen. Met de sluiting van de luchthaven Berlin-Tegel en de ombouw van Berlin-Schönefeld tot één nieuwe grote internationale luchthaven -genaamd Berlin Brandenburg (BBI)- slaat Berlijn dus een nieuwe weg in. De hoofdstadregio krijgt hiermee eindelijk de luchthaven die ze verdient en die ze zo dringend nodig heeft.

Berlin-Brandenburg

Deze nieuwe high-tech luchthaven krijgt twee startbanen en daarnaast zal er een compleet nieuw luchthavengebouw komen met bijbehorende weg- en treinverbindingen. In de zes verdiepingen hoog tellende terminal die zich recht boven de snelweg zal bevinden zullen passagiers zich via roltrappen en liften binnen enkele minuten naar de check-in balies begeven. Van daaruit gaat men via korte afstanden door de veiligheidscontrole naar de gates. Moderne interactieve touch screens en geleidingssystemen zorgen overal op de luchthaven voor de benodigde informatie.

Voordelen

Deze nieuwe ontwikkelingen lijken een typische win-win situatie te zijn. Door de sluiting van luchthaven Berlin-Tegel worden honderdduizenden Berlijners ontlast van het lawaai van laag overvliegende vliegtuigen en daarnaast  ontstaan er door de nieuwe internationale luchthaven Berlin-Brandenburg tot 40.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Berlin-Brandenburg zal (naar verwachting) op 3 juni 2012 voor het eerst in gebruik genomen gaan worden en zal vanaf dat moment gaan fungeren als de nieuwe verbinding met het Oosten. De capaciteit zal in het begin liggen op zo’n 27 miljoen passagiers per jaar en kan door middel van verdere ontwikkeling worden uitgebreid naar 45 miljoen passagiers per jaar.

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*