Arctic Challenge

The Arctic Challenge 2019

Als medewerkers van Prijsvrij.nl zijn wij trots op de prestatie die onze CEO, Marc van Deursen, heeft geleverd. Marc heeft afgelopen maand meegedaan aan The Arctic Challenge. Een toertocht dwars door Scandinavië. In 9 dagen heeft hij, samen met zijn teamgenoten, door barre weersomstandigheden een tocht van ruim 7000 kilometer gemaakt. Niet iedereen doet dat zomaar! Gedurende de challenge en tot en met 31 januari 2019 heeft Prijsvrij.nl € 5 per boeking aan Kika gedoneerd. Samen met andere sponsoren is er in totaal € 26.745 opgehaald! Waarom dit goede doel gekozen is, welke bijzondere situaties Marc heeft meegemaakt en andere informatie over deze challenge lees je hieronder in het interview met Marc.

Hoe kwam je op het idee om mee te rijden?

Mijn vader stief relatief jong en ik begin nu steeds dichter bij diezelfde leeftijd te komen. Onbewust speelt dat mee in mijn hoofd. Ik probeer daarom zo veel mogelijk mijn werk af te wisselen met leuke dingen. Ik wil genieten van alles en iedereen om me heen en de wereld ontdekken. Gijs van Doesburg, een oude vriend van mijn vader, had iets gedeeld over The Arctic Challenge op Facebook. Dit ïntrigeerde mij en ben ik steeds meer over deze challenge gaan lezen. Het concept van The Arctic Challenge sprak me enorm aan. Jezelf testen in allerlei onvoorspelbare situaties en de uitputtingsslag. Al met al leek het me een heel mooi avontuur. Toen ik maanden later de inschrijving voorbij zag komen raakte ik aan de praat met een goede vriend, Fred Karsdorp. Hij kende mensen die een soortgelijke rally hadden gereden en was erg enthousiast om zelf ook mee te doen. Ik geloofde in Fred als teamgenoot en dat was gelukkig wederzijds. We hebben ons toen als team 21 ingeschreven.

Welke eigenschappen heb je nodig om deel te nemen aan The Arctic Challenge?

Ik denk niet dat er bepaalde eigenschappen belangrijk zijn voor het deelnemen aan deze challenge. Er deden meer dan 30 teams mee, we vormden samen een heel kleurrijk gezelschap. Het belangrijkste is dat deelnemers om kunnen gaan met het autorijden in uitdagende omstandigheden. Als je autorijden een noodzakelijk kwaad vindt en bang bent om in extreem weer, met slecht zicht, te rijden zou ik het niet aanraden om deel te nemen. 

Jullie hebben een enorm geldbedrag voor Kika opgehaald. Waarom heb je eigenlijk Kika als goed doel gekozen?

Kika is gekozen omdat we graag geld wilden inzamelen voor het bestrijden van kanker,  het liefst in combinatie met een goed doel voor kinderen. In eerste instantie dachten we toen aan 2 verschillende goede doelen. Mijn vader is gestorven aan alvleesklierkanker. Deze ziekte heeft daarom een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. In de periode dat we ons aan het oriënteren waren kreeg Mads, het zoontje van Bianca, een goede vriendin en collega, het bericht dat hij 5 jaar kankervrij was en daarom 100% gezond werd verklaard. De foto’s die Bianca deelde op sociale media raakte Fred en mijzelf enorm. Vanaf dat moment stond het vast dat wij voor Kika zouden gaan rijden, om zo de gezondheid van Mads te vieren. Wil je meer over het verhaal van Mads lezen? Bekijk dan de Arctic Challenge Actiepagina.

Arctic Challenge Prijsvrij.nl voor Kika

Wat is het mooiste dat je onderweg hebt gezien?

Naarmate we het asfalt en de betonnen snelwegen achter ons lieten en dieper Scandinavië inreden raakten we steeds meer betoverd door de schoonheid van de natuur. We hebben, vooral in het begin, veel in het donker gereden, maar alsnog zie je enorm veel moois. De etappe naar de Nordkapp vond ik het meest indrukwekkend. Het landschap daar leek wel buitenaards! De woeste natuur, de dorpjes, maar ook de enorme schepen die in de rustige zee lagen te dobberen. Je zou zo denken dat je in een James Bond film zat. 

Dat klinkt geweldig! Ik kan me ook voorstellen dat niet alles rozengeur en maneschijn was. Zijn er ook minder leuke dingen gebeurd onderweg?

Ik vind het lastig om echt minder leuke dingen te benoemen. Eigenlijk is de hele ervaring geweldig geweest. Er zijn wel een paar serieuze ongelukken gebeurd onderweg. De eerste etappe was enorm zwaar. We hebben uiteindelijk ruim 3000 kilometer gereden. Na 2 keer coördinaten te hebben ontvangen dachten we er bijna te zijn, toen bleek dat we nog een rit van 650 kilometer voor de boeg hadden. Op dit moment waren we al 30 uur wakker en het andere team waar we mee samen reden (Het Prij$vrij team) in de problemen kwam. Op dat moment hebben Fred en ik besloten dat  een van ons in hun auto zou gaan rijden. Uiteindelijk hebben we op pure wilskracht deze laatste etappe uitgereden. Bij aankomst in het hotel waren Fred en ik 40 uur wakker geweest. Gezien de weersomstandigheden en de vermoeidheid zou ik dit omschrijven als een van de zwaarste onderdelen van de challenge. De dagen daarna eiste de vermoeidheid zijn tol bij diverse andere teams. Zo is er een wagen op z’n kop in de greppel terechtgekomen en zijn er nog een aantal serieuzere ongelukken gebeurd. Gelukkig is iedereen hier ongeschonden uitgekomen. Er zijn wel diverse teams uitgevallen.

Wat was de spannendste ervaring?

Er zijn een aantal spannende momenten geweest. We hebben twee keer zelf ternauwernood een ongeluk weten te voorkomen. Ook begon ik een keer door de vermoeidheid de vuilniszakken langs de weg aan te zien voor elanden. Dat is echt bizar om mee te maken.

Hoe ging de samenwerking met je reispartner, Fred?

De samenwerking met Fred is erg goed gegaan. We zijn beiden ondernemers en zitten dan ook graag achter het stuur, letterlijk en figuurlijk. Gelukkig hadden we allebei genoeg vertrouwen in elkaars stuurmanskunsten. Zo konden we de ritten als bijrijder zonder angst doorstaan. Ondanks de vermoeidheid en uitputting hebben we geen enkele keer een woordenwisseling met elkaar gehad. Ik kijk erop terug met een goed gevoel en heb nog meer respect voor Fred gekregen nadat we de finish overreden.

Marc en Fred

Hoe denk je over het bedrag dat we hebben opgehaald voor Kika?

Het ophalen van het geld was een belangrijk onderdeel van deze uitdaging, maar eigenlijk vonden we het nog belangrijker dat Kika onder de aandacht werd gebracht. Begrijp me niet verkeerd. We zijn beiden enorm trots op het hoge bedrag dat we hebben opgehaald, maar nog belangrijker vonden wij de publiciteit die we aan Kika hebben kunnen geven door middel van alle foto’s en videobeelden die op sociale media zijn gedeeld. Dat verdient Kika!  Overigens is een deel van het bedrag tot stand gekomen door de inspanningen van Janet Rozeboom en Rene van Manen. Degenen met wie we uiteindelijk hebben samen gereden als Team Rk26 en Team Prij$vrij.

Zou je deze uitdaging nog een keer aangaan?

Zeg nooit nooit 😊! Maar het belangrijkste aan een avontuur is dat je niet weet wat je kunt verwachten. Omdat ik het nu een keer heb meegemaakt is dat element er nu natuurlijk van af. Het was echter wel een dermate mooie ervaring dat ik niet direct nee durf te zeggen op deze vraag. Eerst zullen er hopelijk nog veel andere avonturen volgen en misschien rijd ik dan over een paar jaar weer The Arctic Challenge. Wie weet!

Tot 31 januari 2019 werd er € 5 euro per boeking gedoneerd aan Kika. Daarnaast zijn er veel donaties vanuit klanten, collega’s, vrienden, kennissen, families en vele andere mensen ontvangen. Benieuwd naar het totale bedrag?  Bekijk onze Kikapagina! Ben je zelf ook enthousiast geworden over The Arctic Challenge en wil je misschien ook een keer deelnemen? Neem dan een kijkje op de website van The Arctic Challenge

Lees ook

  • Facebook winactie Duukies BeachsocksFacebook winactie Duukies Beachsocks **UPDATE** En de winnaars zijn: Naam Daisy Ahoud Daisy Coumans Aysun Demir Les Schlepers Shiva v Pelt Mirjam van Koot Sjoerd […]
  • Dé hit van de zomer: de Beachdress!Dé hit van de zomer: de Beachdress! Tijdelijk ontvangen alle vrienden van Prijsvrij.nl de Beachdre$$ gratis bij een vakantie.* Heb jij de Beachdre$$ al ontvangen of besteld? Lees dan snel verder hoe jij er net zo hip uit kan […]
  • Een Griekse droom op KretaEen Griekse droom op Kreta Griekenland is een vakantieland waar iedere reiziger zich thuis voelt. Onder andere Kreta, Rhodos, Kos, Corfu, Zakynthos, Samos en Lesbos zijn populaire eilanden. Maar dit is slechts een […]

Reacties

reacties