JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Italië informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

Italië informatie

Je gaat binnenkort op vakantie naar la bella Italia en dan wil je natuurlijk goed voorbereid zijn! Wat voor weer kan ik verwachten? Welke feestdagen vieren ze in Italië? En moet ik mijn Italiaans nog bijspijkeren of kan ik hier met Engels ook uit de voeten? Allemaal vragen waar de Prijsvrij Vakantiewijzer je een antwoord op geeft. Wij hebben belangrijke informatie over Italië voor je op een rijtje gezet, zodat je op en top voorbereid voet op Italiaanse bodem kunt zetten.

Italië informatie

Officiële taal


Italiaans


Hoofdstad


Rome


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


301.339 km²


Inwoners


62.402.659


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinaties


Nee


Vluchtduur

Rome:

Catania:


 

Circa 2,5 uur

Circa 3 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .it - ITA - +39

Valuta in Italië

Italië behoort tot de Europese Unie en daarom wordt er, net als bij ons, betaald met de euro. Daarnaast kun je in Italië bijna overal afrekenen met je bankpas of creditcard en op veel plekken zelfs met je telefoon. Ook zijn er genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contant geld wilt opnemen. Het kan soms wel zijn dat hier kosten voor in rekening worden gebracht. Vaak staan deze kosten aangegeven op de geldautomaat of op het scherm. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Het enige reisdocument dat je nodig hebt voor een vakantie naar Italië is een geldig paspoort óf een geldige Nederlandse identiteitskaart. Voor Italië heb je geen visum nodig. 

Vanaf de zomer van 2024 heb je wel op bepaalde dagen een toegangskaart nodig om Venetië te bezoeken. Check de website van de Venetiaanse overheid om te zien of jij ook een kaartje dient aan te schaffen. Momenteel geldt dit alleen voor bezoekers die niet in een accommodatie in Venetië verblijven.

Vluchtduur Italië

Ga je met het vliegtuig? Dan land je met een rechtstreekse vlucht na 1 uur en 25 minuten vliegen al in de noordelijk gelegen stad Milaan. Als je op vakantie gaat naar het zuidelijker gelegen Sicilië, ben je ongeveer 2 uur en 45 minuten onderweg vanaf Schiphol. Daarnaast is Italië ook zeer geschikt voor een autovakantie. Je rijdt vanaf Utrecht in ongeveer 12 uur naar het Gardameer en als je een iets meer zuidelijk gelegen bestemming gaat bezoeken, kun je daar 3 à 4 uur bij optellen.

Elektriciteit in Italië

De netspanning van de elektriciteit in Italië is 230 volt en de frequentie 50 hertz. Je hoeft geen wereldstekker mee te nemen naar Italië. Wel vind je er een ander soort stopcontact, maar hier passen ook alle Nederlandse stekkers in. 

Drinkwater

In Italië is het kraanwater helemaal veilig om te drinken en wordt volgens strenge Europese regels gecontroleerd. In Italië bevat het water vaak meer chloor dan in Nederland, dit kan dus anders smaken omdat je dit niet gewend bent. Als het water niet geschikt is om te drinken, wordt dit aangegeven middels een bordje met "acqua non potabile". Wij raden je dan aan om flesjes water te kopen in de winkel.

Welke taal spreken ze in Italië?

Italiaans: een prachtige, romantische taal die vele dialecten kent. De meer authentieke dialecten, zoals bijvoorbeeld Romanesco (taal van Rome), Logudorees (Sardijns) en Siculu (Siciliaans), worden zelfs als aparte talen beschouwd. Mocht je nu geen Italiaanse verhalen uit je mouw kunnen schudden, wees dan niet bang. Italianen spreken tegenwoordig een aardig woordje Engels, voornamelijk in de toeristische gebieden. Toch is het zeker geen slecht plan om een Italiaans taalgidsje in te pakken voor vertrek, Italianen zullen het namelijk zeer op prijs stellen als je ze aanspreekt in hun voertaal! En raadpleeg desnoods Google Translate.

Cultuur Italië

Als je al eens in Italië bent geweest zullen de vele en uitbundige handgebaren je vast niet ontgaan zijn. Dit is typerend voor de Italiaanse cultuur. Je begroet iemand hier met "buengiorno" (goedendag) en respectvol met elkaar omgaan staat boven alles. Ben beleefd en wees vriendelijk en je zal iedere Italiaan te vriend houden.

In Italië zitten ze niet stipt om 18:00 uur aan tafel voor het avondeten, maar pas tegen 21:30 uur. Ook ontbijt en lunch vinden hier later plaats. Daarnaast genieten veel Italianen van hun dagelijkse Riposo, ofwel hun siësta. Tussen 13:30 uur en 15:30 uur ligt het leven hier grotendeels stil. Winkels, kantoren en restaurants zijn tijdens de Riposo in de kleinere plaatsjes vaak gesloten.

Feestdagen Italië

In tutta l'Italia worden alle officiële feestdagen gevierd. Dit betekent dat alle kantoren, banken, postkantoren en musea in heel Italië gesloten zijn. De winkels zijn daarentegen wel open, vooral de winkels in drukke straten van steden.

1 januari   

Capodanno (Nieuwjaarsdag)


6 januari

Epifania/Befana (Driekoningen)


Maart/april

Pasqua (Eerste paasdag)


Maart/april 

Lunedì dellÁngelo/Pasquetta (Tweede paasdag)


25 april 

Giorno della Liberazione (Bevrijdingsdag)


1 mei   

Festa del Lavoro (Dag van de Arbeid)


2 juni 

Festa della Repubblica (Dag van de Republiek)


15 augustus 

Ferragosto (Maria Hemelvaart)


1 november   

Ognissanti (Allerheiligen)


8 december 

Immacolata Concezione (Onbevlekte Ontvangenis)


25 december 

Natale (Eerste Kerstdag)


26 december 

San Stefano (Tweede Kerstdag)


31 december 

San Silvestro (Oudjaarsdag)


Hoe is het weer en klimaat in Italië?

In het grootste deel van het land is er een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door warme zomers en milde winters, met weinig neerslag. Perfect voor een heerlijke zomervakantie! In de zomermaanden loopt de temperatuur hier gemiddeld op tot wel 31°C.

In het noorden van het land tref je voornamelijk een zeeklimaat en in de Alpen zelfs een hooggebergte klimaat. De zomers zijn hier mild en de winters kunnen zeer koud zijn. Dat maakt Italië geschikt voor zowel een zonvakantie als een wintersportvakantie

Welke vaccinaties zijn nodig voor Italië?

Als je op vakantie gaat naar Italië zijn er geen vaccinaties verplicht of noodzakelijk.

Lokale alarmnummers

Mocht je de Italiaanse hulpdiensten willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Italië, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 118
  • Brandweer: 115
  • Politie: 113
  • Netnummer: +39

Met de auto naar Italië

Ben je van plan om met de auto naar Italië te gaan of wil je er een auto huren? Om je goed voor te bereiden voor een autovakantie Italië, hebben wij wat praktische informatie voor je op een rijtje gezet:

  • Voor de snelste route naar Italië raden wij de autosnelwegen (tol) via Duitsland en Zwitserland of Oostenrijk aan.
  • In Italië is het verplicht om een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben.
  • Neem voor vertrek de Italiaanse verkeersregels een keer door. Sommige regels en maximumsnelheden verschillen namelijk van de Nederlandse verkeersregels.
  • Houd rekening met extra verkeersdrukte rondom de feestdagen en grote evenementen.
  • De autoreis naar Italië zal ook door andere landen gaan. Controleer ook van deze landen de eisen. Check bijvoorbeeld op tijd of je een vignet of milieusticker nodig hebt voor de landen die je doorkruist.


Voor als je nog geen vakantie geboekt hebt naar het heerlijke Italië: bekijk snel het ruime aanbod aan mooie hotels, luxe resorts en gezellige campings op onze website!