All inclusive, ultra all inclusive, all in… wat houdt dat in?

Een vliegvakantie naar de zon boeken lijkt eenvoudig, maar dan moet er gekozen worden voor het type verzorging: logies, logies en ontbijt, halfpension, volpension, all inclusive, ultra all inclusive, … Wat betekent dit? En wat is het verschil tussen All Inclusive en Ultra All Inclusive?

Historie All Inclusive

Naar het schijnt is Club Med de eerste reisorganisatie die de All Inclusive formule heeft gebruikt. De oprichters, Club Med reclame jaren '50Gilbert Trigano en Gérard Blitz, zouden dit in 1950 hebben bedacht.

In 1953 heeft miljardair Garfield Weston in Port Antonia (Jamaica) Frenchman’s Cove opgericht. Voor zijn tijd was dit het meest exclusieve en eerste All-Inclusive hotel ter wereld (bron). Helaas bleek de formule voor dit resort niet rendabel te zijn. Er zit nu een eenvoudig Bed & Breakfast en het strand is open voor publiek.

Populaire All Inclusive Landen

Traditionele all inclusive bestemmingen zijn onder andere:
Turkije, Egypte, Tunesië, Mexico, Cuba, Dominicaanse Republiek, Aruba, Curaçao en Jamaica.

Definitie All Inclusive

Er is eigenlijk geen officiële uitleg van het begrip All Inclusive. Letterlijk betekent het: “alles inclusief”. Dat wil zeggen dat er bij een vakantie alles is inbegrepen, denk aan: ontbijt, lunch en diner. Meestal wordt dit aangeboden in buffetvorm. Er zijn grote verschillen per land en/of hotel qua drankjes. Bij het ene hotel zitten alleen frisdrank, bier en wijn in de formule, bij het andere resort zitten er ook andere sterke drank (binnenland en/of buitenlands gedestilleerd) bij inbegrepen.

Naast eten en drinken zit er bij de all inclusive formule vaak ook toegang tot welness voorzieningen en sportfaciliteiten. Er zijn resorts die over een bioscoop en/of discotheek beschikken. Toegang tot die faciliteiten behoort veelal ook tot de all-in formule. Ook hierbij geldt dat dit sterk verschilt per hotel; voorkom teleurstelling en controleer de inhoud van de all inclusive formule altijd alvorens tot boeken over te gaan!

Wat betekent Ultra All Inclusive?

Bij een “gewone” All Inclusive vakantie zijn soms bepaalde zaken niet inbegrepen. Meestal moet er voor vers geperste vruchtensappen, flesdranken en/of internationale alcoholische dranken worden bijbetaald. Ook kan het voorkomen dat de All In formule niet geldt op de hotelkamer of op het strand. Touroperators als Corendon en Alltours hanteren daarom vaak een Ultra All Inclusive formule. Bij Arke wordt dit ook wel de 24-uur Ultra All Inclusive genoemd.

Bij een Ultra All Inclusive zitten er vaak allerlei extra’s bij, zoals: snacks, ijsjes, lokale specialiteiten en mag vaak gebruik worden gemaakt van faciliteiten als massage en watersporten. Naast een buffetrestaurant beschikt een Ultra All Inclusive resort meestal over minimaal 1 à-la-carte restaurant. Let wel: ook dit verschilt echter sterk per accommodatie!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>